Prima prelevare de organe la Spitalul Judeţean Suceava. Din echipă face parte şi medicul Radu Zamfir

Ficatul, pancreasul şi rinichii unei femei decedate în urma unei hemoragii cerebrale vor ajunge la Iaşi şi Bucureşti, prelevarea de organe fiind realizată, vineri după-amiază, în premieră, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, din echipa medicală făcând parte şi doctorul Radu Zamfir.

367 afișări
Imaginea articolului Prima prelevare de organe la Spitalul Judeţean Suceava. Din echipă face parte şi medicul Radu Zamfir

Medicul Radu Zamfir (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Potrivit conducerii Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, două echipe de medici din Bucureşti şi Iaşi au venit, vineri, la unitatea sanitară suceveană pentru a preleva organe de la o femeie în vârstă de 54 de ani, care a suferit o "hemoragie cerebrală cu inundaţie tetraventriculară prin ruptură de anevrism".

Conform sursei citate, în urma efectuării testelor de histocompatibilitate şi a consultării listelor de aşteptare în vederea transplantului, coordonatorul regional de transplant a luat decizia ca echipa medicală din Bucureşti, din care face parte şi doctorul Radu Zamfir, să preleve ficatul şi pancreasul pacientei, iar echipa medicală de la Iaşi să preleve rinichii.

Intervenţia a fost programată pentru vineri după-amiază, iar la ora transmiterii acestei ştiri este în desfăşurare. Organele prelevate urmează să fie transportate la Bucureşti pe cale aeriană, iar la Iaşi pe cale rutieră.

Directorul medical al SJU Suceava, medicul Tiberius Brădăţan, a declarat corespondentului MEDIAFAX că atât echipa de medici ATI de la Suceava , cât şi sala de operaţii în care se efectuează prelevarea de organe au fost pregătite pentru această intervenţie .

"Este prima prelevare de organe care se efectuează la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în condiţiile în care membrii familiei donatorului şi-au dat acceptul", a spus Brădăţan, precizând că au mai fost pacienţi aflaţi în moarte cerebrală de la care s-ar fi putut preleva organe sănătoase, însă familiile lor au refuzat să-şi dea acceptul pentru acest tip de intervenţie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici