Prima şcoală de meşteşugărit din România va fi deschisă în acest an la Sibiu

Prima şcoală de meşteşugărit din România va fi deschisă în acest an în Casa Artelor, de Muzeul Astra din Sibiu, în urma unei investiţii de 2,5 milioane de euro.

292 afișări
Imaginea articolului Prima şcoală de meşteşugărit din România va fi deschisă în acest an la Sibiu

Prima şcoală de meşteşugărit din România va fi deschisă în acest an la Sibiu

Potrivit unui comunicat al muzeului, investiţia este realizată deja în proporţie de 85% şi a inclus renovarea completă a unei case de patrimoniu din Piaţa Mică a Sibiului şi transformarea ei în spaţiu pentru organizarea de ateliere de meşteşugărit, o Galerie de Artă Populară de unde doritorii vor putea achiziţiona obiecte de artizanat, dar şi o cafenea culturală amenajată la parterul casei.

Iniţiativa face parte din Proiectul Restaurarea şi revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor, finanţat prin Granturile SEE 2014 - 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

,,Prin Casa Artelor ne-am dorit să aducem arta tradiţională românească mai aproape de publicul tânăr, să o facem mai accesibilă şi, totodată, să îi asigurăm longevitatea. Credem cu tărie că muzeele şi locurile de cultură trebuie să facă eforturi pentru a se apropia de public, de copii şi de tineri în special, pentru că aceştia vor duce mai departe moştenirea noastră culturală”, a declarat Ciprian Anghel Ştefan, managerul general al Muzeului Astra.

Mii de copii din judeţul Sibiu şi din toată ţara vor putea participa începând din acest an la ateliere de meşteşugărit în cadrul Casei Artelor şi vor descoperi arta tradiţională românească. Aceştia vor interacţiona cu meşteşugari şi vor învăţa să lucreze cu lemn, lut, vor învăţa să picteze motive folclorice româneşti şi să coasă ii şi ştergare tradiţionale.

Pe lângă atelierele organizate, Casa Artelor va ajuta la perpetuarea artizanatului românesc şi prin Galeria de Artă Populară, unde meşteşugarii din România îşi vor putea comercializa obiectele.

Ce presupune procesul de restaurare

Potrivit proiectului de restaurare, la parterul Casei Artelor vor fi reamenajate Galeriile de Artă Populară, unde sunt comercializate obiecte de artizanat, lucrate de meşteri tradiţionali din toată ţara. Tot aici, sunt incluse în proiect spaţii pentru ateliere meşteşugăreşti, în care se vor putea implica localnicii. De asemenea, la parterul Casei Artelor va fi amenajată o cafenea culturală. La etajul 1 al clădirii vor fi trei spaţii pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziţii temporare şi evenimente culturale. La mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziţie inovativă despre meşteşugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean.

Granturile SEE reprezintă contribuţia Islandei, Principatului Liechtenstein şi Regatului Norvegiei la reducerea disparităţilor economice şi sociale în Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul şi sudul Europei şi statele baltice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici