Prima zi de şcoală: Brigada Rutieră recomandă bucureştenilor să meargă cu transportul în comun

Brigada Rutieră recomandă bucureştenilor ca luni, în prima zi a anului şcolar, să circule cu mijloacele de transport în comun, pentru evitarea ambuteiajelor, în special în zona unităţilor de învăţământ.

283 afișări
Imaginea articolului Prima zi de şcoală: Brigada Rutieră recomandă bucureştenilor să meargă cu transportul în comun

Prima zi de şcoală: Brigada Rutieră recomandă bucureştenilor să meargă cu transportul în comun (Imagine: Andrei Moise/Medafax Foto)

"Odată cu începerea unui nou an şcolar, valorile de trafic vor creşte considerabil în Capitală, în special în zona unităţilor de învăţământ", arată Brigada Rutieră a Capitalei, într-un comunicat de presă.

Potrivit reprezentanţilor Brigăzii Rutiere a Capitalei, copiii sunt o categorie vulnerabilă a participanţilor la trafic, traversarea neregulamentară reprezentând principala cauză a evenimentelor rutiere în care aceştia sunt implicaţi.

Brigada Rutieră face o serie de recomandări pentru prevenirea accidentelor rutiere, cea mai importantă fiind renunţarea la autoturismele persoanel în prima zi de şcoală.

De asemenea, poliţiştii de la Rutieră le recomandă bucureştenilor să circule cu atenţie şi să reducă viteza de deplasare atunci când trec prin zona unităţilor de învăţământ, să acorde prioritate de trecere copiilor care traversează drumul, să reducă viteza de deplasare la întâlnirea indicatorului "Atenţie, copii!", să circule cu atenţie atunci când trec pe lângă grupurile de copii şi să mărească atenţia atunci când observă bătrâni sau copii care intenţionează să traverseze, mai ales în zona unităţilor de învăţământ.

Totodată, bucureştenii sunt sfătuiţi să-şi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv atunci când se află în zone aglomerate, dar şi să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră care dirijează traficul pentru asigurarea fluenţei.

Poliţia Rutieră are recomandări şi pentru elevi, aceştia fiind sfătuiţi să traverseze strada în pas vioi, nu alergând, doar pe la trecerile pentru pietoni sau la culoarea verde a semaforului, iar înainte de a traversa prin locurile permise, să se asigure că în acel moment nu se apropie vehicule sau că şoferii acestora au sesizat intenţia lor şi au oprit pentru a le acorda prioritate de trecere.

Tot elevilor li se recomandă ca, dacă în timpul traversării sunt surprinşi de semnalul roşu al semaforului şi drumul este prevăzut cu refugiu sau spaţiu interzis circulaţiei vehiculelor, să aştepte pe acesta apariţia semnalului de culoare verde, iar în lipsa indicatoarelor şi marcajelor, să traverseze numai pe la colţul intersecţiei, după ce se asigură că o pot face în siguranţă.

Copiii sunt sfătuiţi să aştepte sosirea mijloacelor de transport în comun numai pe trotuar sau pe refugiile special amenajate şi după coborâre să traverseze strada numai prin locurile rezervate trecerii pietonilor, după plecarea acestor vehicule din staţie.

Brigada Rutieră a Capitalei îi mai sfătuieşte pe copii să-şi aleagă locurile de joacă unde nu circulă maşini, să fie atenţi la traversarea străzii după lăsarea serii sau în orice altă situaţie când vizibilitatea este redusă, să nu circule cu bicicleta pe drumurile publice cu trafic intens şi, atunci când se deplasează cu rolele, cu trotineta, skateboard-ul, să respecte aceleaşi reguli de circulaţie ca şi pietonii.

Fiecare unitate de învăţământ va avea desemnat câte un poliţist responsabil, care va face parte şi din Comisia pentru prevenirea şi combaterea violenţei în mediul şcolar, măsura fiind prevăzută în noua strategie a Ministerului Administraţiei şi Internelor.

"Poliţistul va lua contact cu directorii şcolilor, cu responsabilii firmelor de pază, acolo unde acestea există, şi vor realiza împreună o analiză de risc privind vulnerabilităţile în ceea ce priveşte siguranţa copiilor în zona adiacentă unităţilor de învăţământ", se arată în noua strategie a MAI.

Strategia comună de acţiune a Poliţiei şi Jandarmeriei, pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor care privesc ordinea publică, cuprinde şi măsuri privind sporirea siguranţei în zona şcolilor, prin patrulare.

Astfel, poliţiştii şi jandarmii vor fi prezenţi în zona şcolilor şi liceelor la momentele intrării şi ieşirii de la ore, vor verifica modul cum este asigurată paza internă la şcolile care au astfel de sisteme şi vor desfăşura acţiuni preventive, inclusiv aspecte ce ţin de siguranţa rutieră.

Zece mii de poliţişti asigură ordinea şi siguranţa rutieră în zona unităţilor de învăţământ, luni, la începerea noului an şcolar, potrivit Poliţiei Române.

Patrulele de poliţie vor fi prezente în zona şcolilor, atât în timpul orelor de curs, cât şi la finalul programului, întrucât multe şcoli au terenuri de sport frecventate de copii. Poliţiştii vor face controale la unităţile economice din apropierea şcolilor, pentru a verifica produsele vândute de acestea copiilor. Totodată, vor fi activate patrulele şcolare de circulaţie.

În cursul anului şcolar trecut a scăzut numărul infracţiunilor sesizate cu 1,56 la sută şi cel al elevilor autori de infracţiuni cu 16 la sută. De asemenea, a scăzut cu 26,8% numărul infracţiunilor sesizate în zona adiacentă unităţilor şcolare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici