Primăria Capitalei: 14 locatari din zona Eroilor au fost evacuaţi. Patru sunt cazaţi la un hotel, zece au mers la rude

Un număr de 14 locatari dintr-un bloc din zona Eroilor, a cărui structură de rezistenţă ar fi fost afectată în urma surpării şoselei, au fost evacuaţi sâmbătă seară, patru dintre aceştia fiind cazaţi la un hotel, iar zece mergând la rude, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei.

4572 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei: 14 locatari din zona Eroilor au fost evacuaţi. Patru sunt cazaţi la un hotel, zece au mers la rude

Ichim:14 locatari din zona Eroilor au fost evacuaţi - patru cazaţi la un hotel, zece au mers la rude

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Capitalei, Alexandru Ichim, constructorul a anunţat că a pus în siguranţă perimetrul şi ”nu există risc de prăbuşire”, zona fiind monitorizată atent.

De asemenea, Ichim a precizat că 14 locatari din zona Eroilor au fost evacuaţi, întrucât există ”risc asupra structurii de rezistenţă” a imobilului în care locuiesc.

"Există 14 persoane cărora li s-a pus în vedere faptul că din cauza tasării terenului există un potenţial risc asupra structurii de rezistenţă a clădirii. Patru din acele persoane au apelat la o formă de ajutor pusă la dispoziţie de constructor, în sensul că au fost cazate la hotel, iar estul de zece persoane au optat pentru varianta cazării la rude", a spus Ichim.

Întrebat ce măsuri trebuie să ia constructorul în acest caz, Alexandru Ichim a răspuns că trebuie lucrat pe trei direcţii: consolidarea imobilului afectat de tasarea terenului, consolidarea întregii intersecţii şi a şoselei din zonă şi realizarea de intervenţii la reţele de utilităţi.

De asemenea, întrebat cine va plăti costurile intervenţiilor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Capitalei a precizat că acestea vor fi suportate de constructor.

"În momentul de faţă s-au luat măsuri de punere în siguranţă a perimetrului. În continuare zona nu este una sută la sută sigură. Sunt necesare lucrări de intervenţii, dar pentru acele lucrări de intervenţii este necesară elaborarea unui proiect. Acel proiect va dura. (...) Constructorul a cerut un răgaz de 24 de ore pentru a veni cu un plan de măsuri", a mai spus Ichim.

El a menţionat că "începând de sâmbătă noapte nu mai există pericol de propagare a acestei unde de tasare”.

”Cu siguranţă vom lua măsuri împotriva întârzierii lucrărilor şi afectării bunului mers al traficului în Bucureşti. Deocamdată, nu ne concentrăm pe sancţiuni, ci pe fluidizarea traficului”, a mai spus Ichim.

La Primăria Capitalei a avut loc, duminică dimineaţă, o şedinţă privind situaţia apărută în zona Eroilor, după surparea şoselei din cauza lucrărilor la extinderea magistralei de metrou, la care au participat reprezentanţi ai Metrorex, ai Poliţiei Rutiere, ISU şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, dar şi prefectul Capitalei, Paul Petrovan.

Traficul rutier pe bulevardul Eroilor şi pe bulevardul Eroilor Sanitari din Bucureşti a fost închis sâmbătă, din cauza surpării terenului în zonă, ca urmare a lucrărilor făcute pentru extinderea magistralei de metrou, existând riscul de prăbuşire a şoselei. Incidentul a fost semnalat de firma care face lucrări de modernizare şi extindere la metrou.

Ministerul Transporturilor arăta, într-un comunicat, că au apărut deformări în şosea din cauza lucrărilor la extinderea magistralei de metrou încă de vineri, constructorul luând o serie de măsuri.

"Ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat al incintei staţiei de metrou Eroilor în zona intersecţiei dintre axul 1 şi linia 2 pentru intrarea în statie a utilajului TBM, s-au produs infiltraţii cu antrenare de material solid pe conturul utilajului. Fenomenul s-a declanşat în 11 decembrie, la ora 15.30, generând tasări sub placa carosabilă. Imediat, constructorul a umplut golurile apărute sub carosabil cu circa 70 de metri cubi de beton", potrivit Ministerului Transporturilor.

Fenomenul de tasare a continuat şi sâmbătă, drept pentru care au fost luate mai multe măsuri pentru stabilizarea zonei din subteran. După turnarea unei cantităţi suplimentare de beton (circa 120 de metri cubi), s-au executat lucrări de stopare a infiltraţilor prin etanşarea bazei utilajului.

Potrivit sursei citate, constructorul preciza că tendinţa tasărilor este spre stagnare, dar ca măsură asiguratorie, zona va fi în continuare monitorizată.

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a convocat, sâmbătă, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă "pentru a analiza şi a lua toate măsurile care se impun în vederea soluţionării tuturor deficienţelor ce pot apărea din cauza acestei situaţii" şi a discutat la sediul Ministerului Transporturilor cu reprezentanţii Metrorex, ai constructorului - proiectantul, consultantul - şi firma de monitorizare a terenului şi imobilelor din zonă.

Pe de altă parte, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a precizat, sâmbătă, că în condiţiile în care reprezentanţii constructorului nu au putut preciza dacă este vorba despre o problemă punctuală sau despre una "mai amplă în subteran", nu se poate "garanta siguranţa locatarilor din zonă",

Potrivit sursei citate, în zona Eroilor, unde au apărut deformări în şosea din cauza lucrărilor la extinderea magistralei de metrou, se află două blocuri, la faţa locului fiind trimise echipaje pentru a interveni în caz de necesitate.

Constructorul secţiunii Râul Doamnei - Eroilor este Asocierea Astaldi (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (Romania) - AB Construct (România).

Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor este finanţată din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial Transport 2007-2013.

Magistrala 5 va fi realizată în două etape: tronsonul Drumul Taberei - Universitate în prima etapă de execuţie şi Universitate - Pantelimon, în etapa a doua. Tronsonul 1 Drumul Taberei - Eroilor al Magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon, în lungime totală de 6,8 km, va avea un depou şi zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Până în prezent, valoarea totală a contractelor atribuite pentru construcţia Magistralei 5 de metrou se ridică la circa 2,6 miliarde de lei cu TVA inclus, echivalentul a circa 585 milioane euro.

(Serviciul FOTO al Agenţiei MEDIAFAX vă pune la dispoziţie imagini)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici