Primăria Capitalei va cumpăra Parcul Verdi cu suma de 50 de milioane de euro/ Instituţia va achiziţiona şi 10 tramvaie, cu 100 de milioane de lei

Primăria Capitalei va cumpăra Parcul Verdi, care se află în prezent în proprietatea familiei lui Dragoş Săvulescu, fost acţionar la Dinamo. Potrivit proiectului de hotărâre, proprietarii vor primi aproximativ 50 de milioane de euro pentru loturile care formează în prezent Parcul Verdi. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, joi, un proiect care prevede achiziţionarea de către Primăria Capitalei, din fonduri europene nerambursabile, a 10 tramvaie pentru modernizarea liniei 55. Proiectul presupune acordul pentru această finanţare.

1932 afișări
Imaginea articolului Primăria Capitalei va cumpăra Parcul Verdi cu suma de 50 de milioane de euro/ Instituţia va achiziţiona şi 10 tramvaie, cu 100 de milioane de lei

Primăria Capitalei va cumpăra Parcul Verdi cu suma de 50 de milioane de euro/ 10Instituţia va achiziţiona şi 10 tramvaie, cu 100 de milioane de lei

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat, joi, proiectul de hotărâre care prevede cumpărarea Pacului Verdi din nordul Capitalei, din zona Floreasca.

Proiectul a trecut cu 37 de voturi pentru, opt abţineri şi trei voturi împotrivă din partea consilierilor USR.

Proiectul a fost votat înclusiv de consilierii PNL.

Înainte de începerea votului, deputatul Nicuşor Dan a luat cuvântul, însă consilierii PSD-ALDE au părăsit sala. Potrivit lui Dan, preţul de 50 de milioane de euro pentru cumpărarea acestui parc este de 10 mai mare decât ar trebui să plătească primăria.

Parcul Verdi din Bucureşti a fost retrocedat în urmă cu mai mulţi ani, iar de atunci, spaţiul verde este neîngrijit, dar în acelaşi timp proprietarii nu pot exploata terenurile deţinute acolo.

„Având în vedere solicitarea doamnei Săvulescu Geta şi domnului Săvulescu Emil Dragoş, Comisia municipală pentru analiza şi identificarea soluţiilor pentru trecerea în proprietatea Municipiului Bucureşti a terenurilor retrocedate şi amenajate ca spaţii verzi sau locuri de joacă pentru copii a analizat şi stabilit începerea procedurilor de achiziţie a şapte ternuri în suprafaţă totală de 46.088 de metri pătraţi situate în Bucureşti, ce reprezentau înaintea retrucedărilor imobiul denumit, generic, Parcul Verdi”, scrie în proiectul de hotărâre aprobat de CGMB.

Potrivit PMB, preţul s-ar încadra în grilele notariale, care stabilesc că valoarea terenurilor încadrate ca spaţii verzi se situează la 1.300 de euro per metru pătrat.

„Noua legislaţie prevede că şi terenurile încadrate ca spaţii verzi sunt evaluate ţinând cont de grilele notariale, care se situează în acest caz la 1.300 euro/mp. (…) În baza acestei evaluări şi a grilei notariale, proprietarii au fixat o primă ofertă la 1.250 euro/mp. Oferta ţinea cont de grila notarială, de alte speţe similare rezolvate în instanţă şi de faptul că parte dintre proprietari deja au cerut Primăriei Capitalei despăgubiri pentru îngrădirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. În situaţia în care Primăria nu ajungea la o înţelegere cu proprietarii, singurul mod de recuperare a terenurilor era exproprierea, aşa că Primăria a solicitat o actualizare a Raportului de evaluare, un raport suplimentar, din care reieşea valoarea pe care ar trebui să o plătească Primăria în cazul aplicări Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauze de utilitate publică ar fi fost de peste 59 de milioane de euro”, se arată într-un răspuns al PMB, la solicitarea MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, Primăria Capitalei le-a solicitat ulterior proprietarilor să vină cu o nouă ofertă.

„Oferta finală de preţ - din raportul de evaluare suplimentar realizat pentru PMB, reieşea că valoarea pe care ar trebui să o plătească Primăria în cazul aplicării Legii 255/2010, ar fi fost de 59.108.196 euro (1.282 euro/mp). Proprietarii au depus o ofertă finală de vânzare de 1.080 euro pe metru pătrat, valoare situată sub rezultatul final al evaluării comandate de Primărie, şi, totodată, sub nivelul din grilele notarilor publici. În concluzie, per total, valoarea de achiziţie pentru cele 7 terenuri se ridică la 49,775 de milioane de euro”, se mai arată în răspunsul PMB.

Emil Dragoş Săvulescu, co-proprietar al terenurilor care formează Pacul Verdi, este fost acţionar al Clubului Dinamo şi în 2017 a fost condamnat, în primă instanţă, alături de fostul primar Radu Mazăre, la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care inculpaţii sunt acuzaţi de atribuirea nelegală a unor terenuri, prejudiciul estimat de DNA fiind de 114 milioane de euro.

Primăria Capitalei va cumpăra 10 tramvaie cu 100 de milioane de lei, fonduri nerambursabile

Valoarea investiţiei este de peste 100 de milioane de lei, din care contribuţia Municipalităţii este de 1,8 milioane de lei (aproximativ 2%).

„Municipiul Bucureşti a depus în luna iunie 2018 cererea de finanţare pentru proiectul privind modernizarea liniei de tramvai 55, în vederea obţinerii de asitenţă financiară nerambursabilă în cadrul Programului Operaţional Regionl 2014-2020. Proiectul prevede achiziţia unui număr de 10 tramvaie noi din gama 36m. (...) Proiectul a parcurs întregul proces de evaluare, a fost admis în urma evaluării, iar în data de 28.08 2018 a fost selectat pentru finanţare”, se arată în proiectul de hotărâre votat joi.

Proiectul adoptat joi de CGMB prevede aprobarea finanţării pentru achiziţia de tramvaie, urmând ca achiziţia propriuzisă să intre în procesul administrativ specific în astfel de situaţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici