Primarul Capitalei explică de ce Arena Naţională nu are aviz de la ISU: Materialul din care e construit acoperişul nu este omologat în România. Cei 200 de milioane de lei cheltuiţi s-au ”aruncat pe apa sâmbetei”. Acoperişul retractabil ar putea fi demolat

Suma din contractul iniţial pentru modernizarea Arenei Naţionale a fost majorată cu 200 milioane lei, prin două contracte adiţionale, pentru realizarea unui acoperiş mobil, care necesita schimbarea proiectului, dar care nu poate primi autorizaţia ISU, a anunţat, vineri, primarul general Răzvan Sava.

5742 afișări
Imaginea articolului Primarul Capitalei explică de ce Arena Naţională nu are aviz de la ISU: Materialul din care e construit acoperişul nu este omologat în România. Cei 200 de milioane de lei cheltuiţi s-au ”aruncat pe apa sâmbetei”. Acoperişul retractabil ar putea fi demolat

Primarul Capitalei explică de ce nu are Arena Naţională aviz ISU: Materialul din care este construit acoperişul nu este omologat în România. Cei 200 de milioane de lei cheltuiţi s-au ”aruncat pe apa sâmbetei”

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a anunţat vineri, pe pagina sa de Facebook, că stadionul Arena Naţională nu poate fi utilizat din cauza acoperişului retractabil, pentru care suma iniţială a proiectului a crescut cu 200 de milioane de lei şi care a fost construit fără să existe autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), iar eliberarea acestui document este şi acum imposibilă din cauza faptului că materialul din care este construit nu este omogolat în România.

"Ştim cu toţii că în acest moment nu putem folosi stadionul Arena Naţională. Vreau să lămuresc public de ce s-a ajuns în această situaţie şi cum cel mai scump stadion din România nu poate primi aviz ISU. Contractul iniţial semnat pentru realizarea modernizării stadionului prevedea un acoperiş fix, din tablă. Pentru acest proiect au fost obţinute toate avizele necesare, inclusiv pe cel de la IGSU. Au început lucrările de modernizare, iar pe parcurs a apărut ideea schimbării formei de acoperiş. S-a ajuns astfel ca acoperişul să fie făcut mobil. În acel moment, trebuia schimbat proiectul şi obţinut avizul ISU pe noua formă de acoperiş. Acest lucru nu s-a întâmplat. Acoperişul a fost făcut fără autorizaţie. Contractul a fost mărit pentru realizarea acestui acoperiş, iar între timp au fost semnate două acte adiţionale în valoare totală de 200 milioane de RON. Primul act adiţional prevedea suma de 84 milioane lei, iar al doilea, suma de 112 milioane lei, ambele fiind semnate înainte de desfăşurarea finalei Cupei UEFA", susţine edilul.

Potrivit lui Sava, la finalul lucrărilor, deşi se ştia că stadionul nu va putea primi avizul de la IGSU, din cauza faptului că materialul din care este construit acoperişul nu este omologat în România, fosta administraţie a decis totuşi să semneze recepţia lucrărilor.

"Astfel, în lipsa reprezentanţilor ISU, a fost semnat procesul verbal de recepţie şi a fost făcută şi plata către constructor. În acest moment, suntem în situaţia în care nu putem primi avizul ISU pentru desfăşurarea de activităţi sportive şi culturale. Materialul din care este făcut acoperişul nu este omologat în România şi, momentan, nu putem şti dacă se va putea omologa sau nu printr-un act normativ", a explicat Sava.

Primarul interimar al Capitalei a afirmat că acesta este un caz tipic de gestiune proastă a banului public şi de management defectuos.

"Am aruncat banii pe apa sâmbetei. Fosta administraţie a construit un stadion fără să ţină cont de normele în vigoare la data respectivă. Fac precizarea că dacă se respectau normele în vigoare la acea dată, acest acoperiş nu trebuia construit în forma în care este acum. Nu ştim dacă acest material va fi sau nu omologat. Încercăm să găsim o soluţie pentru a putea folosi stadionul", a mai arătat Răzvan Sava.

Edilul susţine că, în prezent, singura soluţie care pare rezonabilă este ca toate activităţile să se desfăşoare cu acoperişul strâns.

"Vom vedea dacă se va putea obţine aviz în aceste condiţii. Dacă nu vom obţine avizul nici în aceste condiţii, va trebui să demontăm acoperişul retractabil. Acest lucru înseamnă că trebuie să cheltuim bani publici pentru a repara o prostie făcută de fosta administraţie", a mai spus Sava.

Primarul a adăugat că, din punctul lui de vedere, s-a produs un prejudiciu şi a anunţat că va demara un audit tehnico-financiar "care să aducă lumină în acest dosar".

Contractul privind reabilitarea şi modernizarea Arenei Naţionale a fost publicat, miercuri, pe site-ul Primăriei Capitalei.

Din acest document rezultă că preţul iniţial prevăzut în contract a fost de 411.062.996,36 lei exclusiv TVA, reprezentând 119.770.110,53 euro (1 euro - 3.4321 lei la data de 12.12.2006), la care se adaugă TVA în valoare de 78.101.969,31 lei, respectiv 489.164.965,67 lei inclusiv TVA, pentru execuţia şi finalizarea lucrării.

Printr-un act adiţional (nr. 3/2009 la contractul de lucrări de execuţie nr. 3556/19.04.2007 nr. 8411/15.12.2009), s-a introdus un alineat nou, potrivit căruia "Contractantul se obligă să elaboreze Proiectul Tehnic, Detalii de Execuţie şi să execute lucrări suplimentare, reprezentând realizarea unui acoperiş retractabil pentru terenul de joc, pe o structură portantă unică şi supraînălţarea terenului de joc, în vederea finalizării şi punerii în funcţiune a obiectivului de investiţii «Reabilitarea şi Modernizarea Stadionului Naţional Lia Manoliu»".

Astfel, se modifica şi suma prevăzută iniţial ca preţ al contractului, de la 411.062.996,36 lei exclusiv TVA la 417.382.869,98 lei exclusiv TVA (adică plus 6.319.873,62 lei), la care se adaugă suma de 84.831.932,80 lei exclusiv TVA, respectiv 100.950.000,03 lei cu TVA pentru proiectarea, execuţia şi finalizarea lucrării, faţă de contractul iniţial, care prevedea TVA în valoare de 78.101.969,31 lei.

Contractul mai prevedea că finalizarea lucrării trebuia să se facă în decurs de 32 de luni de la data începerii execuţiei lucrărilor, iar contractantul garanta că, la data recepţiei, lucrarea executată va avea calităţile declarate de către acesta, va corespunde cerinţelor din contract, prevederilor din caietul de sarcini şi reglementărilor tehnice în vigoare şi nu va fi afectată de vicii care ar diminua sau ar anula valoarea ori posibilitatea de utilizare, conform condiţiilor normale de folosire sau celor specificate în contract.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici