Primarul din Recaş, şefii Poliţiei Timiş şi şeful Poliţiei Rutiere, arestaţi preventiv

Şeful Poliţiei Timiş, Sorin Muntean, adjunctul său, Florin Bolbos, şeful de la Poliţia Rutieră, Marcel Crăciunescu, primarul din Recaş, Teodor Pavel, şeful Poliţiei Recaş, Marian Temu, şi cel al Poliţiei Locale Recaş, Adrian Berzescu, au fost arestaţi preventiv, marţi seară, de Tribunalul Timiş.

2100 afișări
Imaginea articolului Primarul din Recaş, şefii Poliţiei Timiş şi şeful Poliţiei Rutiere, arestaţi preventiv

Primarul din Recaş, şefii Poliţiei Timiş şi şeful Poliţiei Rutiere, arestaţi preventiv

Magistraţii Tribunalului Timiş au emis, după aproximativ patru ore de audieri, mandate de arestare preventivă, pentru 30 de zile, pe numele celor şase, acuzaţi de fapte de corupţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Decizia instanţei nu este definitivă, fiind deja contestată la Curtea de Apel Timişoara de către cele şase persoane. Contestaţia se va judeca, cel mai probabil, vineri.

Şeful Poliţiei Judeţene Timiş, Sorin Muntean, şi adjunctul său, Florin Bolbos, şeful Serviciului Poliţiei Rutiere Timiş, Marcel Crăciunescu, primarul oraşului Recaş, Teodor Pavel, şeful Poliţiei Recaş, Marian Temu, şi şeful Poliţiei Locale Recaş, Adrian Berzescu, au fost duşi, marţi după-amiază, la Tribunalul Timiş, cu propunere de arestare preventivă.

Tot marţi, au fost din nou audiaţi ofiţerii de la Serviciul Circulaţie Rutieră Cosmin Bledea şi Vasilică Gîrbici, reţinuţi în acest caz, pentru dare de mită, iar în urma audierilor, procurorii au dispus ca aceştia să fie cercetaţi sub control judiciar.

Luni dimineaţă, DNA a făcut mai multe percheziţii la IPJ Timiş, Serviciul Circulaţie Rutieră, Poliţia oraşului Recaş, Primăria Recaş, Poliţia Locală din cadrul Primăriei Recaş şi la Secţia de Poliţie Autostrăzi - Biroul de Poliţie Autostrada A1 Deva - Nădlac, precum şi la locuinţa şefului Serviciului Circulaţie Rutieră Timiş, Marcel Crăciunescu, din satul Ghiroda, dar şi la locuinţa părinţilor acestuia, din Timişoara, într-un dosar vizând infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, care ar fi fost comise în perioada 2013 - 2014.

În urma acestor descinderi, mai multe persoane, printre care şefii IPJ Timiş şi primarul oraşului Recaş, au fost duşi la audieri, după aproximativ opt ore de percheziţii. De asemenea, au fost duşi la audieri comisarul şef Claudiu Chebici, şeful Poliţiei municipiului Lugoj, şi comisarul şef Marius Rad, şeful Poliţiei Rutiere Lugoj, surse judiciare afirmând că aceştia sunt audiaţi în calitate de martori.

Audierile s-au încheiat abia în noaptea de luni spre marţi, după ora 3.00, iar în urma acestora opt persoane au fost reţinute pentru 24 de ore. De asemenea, la sediul DNA Timişoara au fost aduse mai multe cutii cu documente ridicate de către procurori.

Astfel, procurorii DNA i-au reţinut pe şeful IPJ Timiş, Sorin Petru Muntean, şi pe adjunctul său, Florin Mircea Bolbos, precum şi pe şeful Poliţiei Recaş, Marian Dorinel Temu, pentru abuz în serviciu, pe şeful Poliţiei Rutiere Timiş, Nicuşor Marcel Crăciunescu, pentru patru infracţiuni de luare de mită, pe primarul oraşului Recaş, Teodor Pavel, pentru instigare la uzurparea funcţiei, la hărţuire şi la abuz în serviciu, dar şi pe şeful Poliţiei Locale Recaş, Doru Adrian Berzescu (funcţionar public aflat în subordinea primarului oraşului Recaş), pentru uzurparea funcţiei şi hărţuire, şi pe ofiţerii de Poliţie Cosmin Ionuţ Bledea şi Vasilică Gîrbaci, pentru dare de mită.

Conform unor surse judiciare, în anchetă ar mai fi vizaţi prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu, şi omul de afaceri Eugen Milutinovici, soţul directoarei DGASPC Timiş, Valentina Emilia Milutinovici, care este şi preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD Timiş.

Contactat, luni, de corespondentul MEDIAFAX, prefectul de Timiş, Eugen Dogariu, spunea că nu ştie nimic despre ancheta DNA, aflând din presă că se fac mai multe percheziţii la instituţii publice din Timişoara.

De asemenea, în acelaşi dosar procurorii DNA au dispus, în urma audierilor, luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile pe numele omului de afaceri Eugen Milutinovici, cercetat pentru instigare la abuz în serviciu.

Potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX, primarul din Recaş, Teodor Pavel, care se află la primul mandat şi care în 2012 a fost ales din partea PNL, însă în toamna anului 2014 a trecut la PSD în baza unei ordonanţe guvernamentale care permitea migraţia aleşilor locali, le-ar fi solicitat şefilor de la Poliţia Timiş să dea ordin subalternilor lor să nu îşi îndeplinească sarcinile de serviciu în Recaş. În caz contrar, poliţiştii care nu îndeplineau ordinele erau mutaţi, schimbaţi ori li se desfiinţa funcţia.

"În cadrul activităţilor de serviciu, unor poliţişti din Poliţi Recaş li s-a cerut să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu de către unii şefi care le-a interzis lucrătorilor din cadrul compartimentului rutier Recaş efectuarea de controale şi acţiuni pe linie de poliţie rutieră pe DC 147, DJ 609E, precum şi pe străzile din interiorul localităţilor aflate pe raza de competenţă a Poliţiei Recaş, motivat de faptul că primarul oraşului Recaş, Pavel Teodor, nu doreşte să mai fie sancţionaţi cetăţenii de pe raza teritorială a oraşului Recaş, mai ales în perioada campaniei electorale prezidenţiale deoarece doreşte să câştige cu 51%", se arată în document.

Pentru toate acestea, primarul Teodor Pavel a apelat la omul de afaceri Eugen Milutinovici, un apropiat al PSD Timiş, a cărui firmă are în derulare un contract cu Primăria Recaş pentru asfaltarea de drumuri în localitate. De asemenea, edilul a mai apelat şi la "alţii din conducerea Prefecturii", se mai arată în document.

Potrivit documentului citat, unul dintre cei care ar fi ascultat ordinele superiorilor este şeful Poliţiei oraşului Recaş, Marian Temu, acesta arătându-şi obedienţa faţă de primarul din localitate.

Conform documentului obţinut de MEDIAFAX, Temu le-ar fi spus subordonaţilor săi: "Acuma, eu zic că totuşi, cale de întoarcere există şi ce vreau eu să spun? Nu are rost, noi, să ne punem cu ăştia, că până una - alta ăştia conduc. Politicul".

De asemenea, conform aceluiaşi document, primarul din Recaş i-a reproşat şefului Poliţiei Rutiere Timiş că a amplasat o maşină cu aparat radar chiar pe drumul care leagă oraşul de Cramele Recaş, avertizându-l pe acesta că nu doreşte ca pe timpul campaniei electorale locuitorii să fie sancţionaţi de poliţiştii rutieri.

Potrivit documentului, şefii de la IPJ Timiş se interesau periodic dacă ordinele le sunt ascultate. De exemplu, adjunctul şefului IPJ Timiş, Florin Bolbos, aflând că s-a aplicat o amendă de 3.200 de lei, a spus: "Păi nu-s normali mă! (…) n-au înţeles încă nimic", referindu-se la faptul că poliţiştii nesocoteau cerinţele primarului de a nu mai fi date amenzi în localitate.

De asemenea, potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, poliţiştii care nu se conformau dispoziţiei primarului din Recaş, Teodor Pavel, erau mutaţi în alte posturi sau le erau desfiinţate posturile, iar pentru a-şi îndeplini scopul primarul acţiona şi pe linie politică, apelând la omul de afaceri Gelu Milutinovici şi la reprezentanţi ai Prefecturii Timiş.

Potrivit unui comunicat de presă al DNA, în octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale şi de natură politică ale primarului din Recaş, Teodor Pavel, Muntean şi Bolboş au dispus, în calitatea pe care o aveau, întocmirea unei propuneri către MAI, pentru radierea postului unui agent de poliţie din statele de funcţii ale Poliţiei Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din IPJ Timiş de desfiinţare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraş, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formaţiuni de poliţie.

În sprijinul aceluiaşi demers, şeful Poliţiei oraşului Recaş, Marian Temu, a întocmit documente justificative ce au creat o aparenţă de legalitate şi au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcţiei respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menţinut pe acelaşi post de conducere, dar şi un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor economice şi politice ale primarului Teodor Pavel.

În acelaşi scop, şeful Poliţiei Locale Recaş, Doru Adrian Berzescu, s-a implicat personal în supravegherea agentului de poliţie, fără drept şi fără a avea un interes legitim, folosindu-se şi de subordonaţii săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea acestuia din funcţia pe care o exercita în mod legal în cadrul Postului de Poliţie Recaş.

Activităţile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată de către judecător a agentului de poliţie, atât în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, cât şi în timpul liber, executând capturi de imagini în locurile frecventate de acesta şi la domiciliul său.

Potrivit DNA, Berzescu a întocmit chiar rapoarte din care reieşea că atât agentul de poliţie vizat, cât şi alţi angajaţi ai Poliţiei Recaş s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne.

DNA susţine că această procedură dispusă de către Sorin Muntean a fost aprobată în urma instigării venite din partea primarului Teodor Pavel şi a lui Eugen Milutinovici, în scopul asigurării controlului asupra activităţii Poliţiei Recaş, prin evitarea constatării şi sancţionării faptelor comise de persoane din cercul de relaţii al celor doi şi satisfacerea intereselor politice şi economice ale acestuia din urmă.

"Prin exercitarea defectuoasă a atribuţiunilor de serviciu, inculpaţii au vătămat interesele legitime pe de o parte ale IPJ Timiş - Poliţia oraşului Recaş, iar pe de altă parte au vătămat interesele legitime ale agentului de poliţie, prin crearea unei situaţii familiale «disfuncţionale» (probleme de sănătate ale părinţilor, mutarea soţiei la un alt loc de muncă, mutarea fiicei la o altă şcoală, cheltuieli cu naveta, carburant, maşină), afectarea stării de sănătate a părţii vătămate, stabilitatea la locul de muncă", preciza DNA.

Potrivit DNA, şeful Serviciului Rutier Timiş, Marcel Nicuşor Crăciunescu, a pretins şi a primit, în martie 2014, de la Cosmin Bledea şi Vasilică Gîrbaci, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, două seturi (opt bucăţi) jante Mercedes Clasa E şi anvelope pentru autoturismul personal. În 25 martie 2014, conform celor promise de către Crăciunescu, cei doi au fost avansaţi la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliţie.

La sfârşitul anului 2013 - începutul anului 2014, Crăciunescu a pretins şi a primit de la doi agenţi de poliţie un set de anvelope (patru bucăţi), pentru autoturismul marca Mercedes ML, aparţinând soţiei sale, şi un televizor LCD, potrivit DNA. După remiterea acestor bunuri, unul dintre agenţi a fost mutat, conform dorinţei sale, la Compartimentul Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancţionat pentru abaterile constatate în activitatea sa, ca urmare a unui control.

Comisarul şef Sorin Muntean conduce Inspectoratul Judeţean de Poliţie Timiş din octombrie 2012, fiind numit interimar printr-un ordin al ministrului Mircea Duşă. În luna martie 2013, el a fost numit pe acest post în urma unui concurs. Comisarul şef Sorin Muntean are 45 de ani şi este născut în localitatea Chişineu Criş, judeţul Arad. Lucrează de peste 20 de ani în Poliţie şi este ofiţer specialist I.

Comisarul şef Florin Bolbos este adjunctul şefului IPJ Timiş din anul 2010, funcţia fiind obţinută în urma unui concurs. El are 41 de ani şi este din localitatea Pişchia din judeţul Timiş. Anterior, a condus serviciul Poliţiei Rutiere Timiş, iar în Poliţie lucrează din 1995.

Marcel Crăciunescu se află la conducerea Serviciului Circulaţiei Rutiere Timiş din anul 2012, iar soţia acestuia, Gabriela Crăciunescu, este consilier judeţean PSD.

Eugen Dogariu, în vârstă de 38 de ani, este prefect al judeţului Timiş din mai 2012, după ce în perioada august 2010 - mai 2012 a fost şeful Biroului audit şi control intern la SC Drumuri Municipale SA. El a lucrat pentru câteva luni şi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, iar în perioada martie 2009 - februarie 2010 a fost subprefect.

Eugen Dogariu este un apropiat al ministrului Comunicaţiilor, Sorin Grindeanu (PSD), care a fost viceprimar al Timişoarei. În trecut, Dogariu a fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor, dar şi secretar de stat în relaţia cu Parlamentul, Sindicatele şi Patronatul.

Primarul din Recaş, Teodor Pavel, se află la primul mandat, fiind ales din partea PNL. În septembrie 2014, el a trecut de la PNL la PSD, în baza OUG care a permis migraţia aleşilor locali fără a-şi pierde mandatul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici