Primarul din Sacoşu: Jumătate din romii din comună vor să plece în Anglia, am fost înţeles greşit

Primarul comunei timişene Sacoşu Turcesc, Gabriel Adrian Koller, spune că jurnalista britanică a înţeles greşit că jumătate din populaţia comunei vrea să plece în Anglia la muncă, precizând că el a afirmat că jumătate din romii din comună vor să facă acest lucru, fiind vorba despre 100 de persoane.

209 afișări
Imaginea articolului Primarul din Sacoşu: Jumătate din romii din comună vor să plece în Anglia, am fost înţeles greşit

Primarul din Sacoşu: Jumătate din romii din comună vor să plece în Anglia, am fost înţeles greşit (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Primarul comunei Sacoşu Turcesc din judeţul Timiş, Gabriel-Adrian Koller, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că, recent, comuna sa a fost vizitată de o jurnalistă din Marea Britanie, care a înţeles, în mod greşit, că jumătate din populaţia comunei va pleca la muncă în Anglia.

"Joia trecută a fost la Sacoşu Turcesc o jurnalistă din Marea Britanie, însoţită de o altă jurnalistă din România. Cele două s-au interesat de etnia romă. Le-am spus că jumătate dintre romii din comună vor să plece la muncă în Anglia. Ceea ce este corect. Numai că ele au înţeles că jumătate din populaţia comunei vrea să plece în Anglia la muncă. Populaţia comunei, la ultimul recensământ, a fost de 3.100 de persoane, dintre care 200 sunt romi. Asta înseamnă că o sută de romi din comuna noastră vor să plece la muncă în Anglia", a declarat primarul.

Gabriel Adrian Koller a spus că acele două jurnaliste au petrecut întreaga zi în comună şi că s-au deplasat în satele Uliuc şi Berini pentru a discuta cu romii.

Întrebat dacă, de-a lungul timpului, în Sacoşu Turcesc au fost familii de romi repatriate din Franţa, primarul a răspuns că în această situaţie sunt aproximativ 20 de familii.

"Cam 20 de familii de romi din Sacoşu Turcesc şi satele aparţinătoare au fost repatriate din Franţa, în urma unui program al autorităţilor franceze, de-a lungul anilor. Cred că în anul 2008 au început repatrierile. La repatriere romii au primit bani pentru a-şi face ferme. Unii dintre ei şi-au cumpărat animale şi le mai au şi acum, alţii fie le-au vândut, fie le-au tăiat pentru consum propriu", a declarat primarul.

Comuna Sacoşu Turcesc este situată la 26 de kilometri de Timişoara.

Daily Mail relata, într-un reportaj publicat în ediţia electronică, faptul că primarul Koller Gabriel-Adrian susţine că jumătate dintre locuitorii a două sate de pe raza comunei pe care o conduce vor pleca în Marea Britanie după 1 ianuarie, când vor fi ridicate restricţiile de muncă pentru români şi bulgari.

"Cred că este posibil ca jumătate dintre locuitorii din Berini şi Uliuc, români şi romi, să meargă în Marea Britanie anul viitor. În special tinerii vor merge, pentru că ei nu au nimic aici. Vor lucra în agricultură şi în construcţii, dar şi pentru ajutoare. Sfatul meu pentru Marea Britanie este să nu le daţi oamenilor totul. Trebuie să fiţi atenţi, dacă toată lumea va merge în Marea Britanie, ce veţi face? Vă puteţi permite acest lucru? Oamenii nu au salarii mari aici şi vor fi interesaţi, evident, de salariile şi ajutoarele din Anglia", afirma el, conform publicaţiei.

Potrivit sursei citate, ca un ecou al tensiunilor din România, el sublinia că cei care vor pleca sunt în special romii. "Nu este un lucru rău pentru noi că vor să meargă în altă parte a Europei", susţinea el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici