Primarul din Voluntari, Florentin Pandele, şi complicii săi, achitaţi definitiv pentru corupţie

Primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, şi complicii săi au fost achitaţi definitiv, miercuri, de judecătorii instanţei supreme, în dosarul în care au fost judecaţi pentru presupuse fapte de corupţie în dosarul privind construirea ansamblului rezidenţial Athos.

1852 afişări
Imaginea articolului Primarul din Voluntari, Florentin Pandele, şi complicii săi, achitaţi definitiv pentru corupţie

Florentin Pandele (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Instanţa supremă a respins, miercuri, ca nefondat, recursul făcut de procurorii anticorupţie împotriva deiciziei Curţii de Apel Bucureşti prin care această instanţă a menţinut decizia de achitare a acestora dată de Tribunalul Bucureşti.

Decizia de miercuri a judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) este definitivă.

În 24 aprilie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a respins ca nefondat apelul făcut de anchetatorii DNA împotriva deciziei din 19 decembrie 2011 a Tribunalului Bucureşti prin care un judecător al acestei din urmă instanţe a stabilit achitarea edilului şi a complicilor săi.

Primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele, şi ceilalţi cinci trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul privind construirea ansamblului rezidenţial Athos, au fost achitaţi de Tribunalul Bucureşti în 19 decembrie 2011.

La acea vreme, Tribunalul i-a achitat pe inculpaţi pe motiv că faptei i-a lipsit unul dintre motivele constitutive ale infracţiunilor.

Astfel, Gheorghe Florea a fost achitat pentru trafic de influenţă, Oguz Yilmaz - pentru cumpărare de influenţă şi uz de fals în formă continuată, Liliana Filip - pentru complicitate la cumpărarea de influenţă şi uz de fals în formă continuată, iar Cristian Iosif Moscu, Carmen Nicoleta Şerban şi Florentin Costel Pandele - pentru fals intelectual în formă continuată.

Tot atunci, Tribunalul a dispus ridicarea măsurilor asiguratorii luate pe parcursul urmăririi penale faţă de Oguz, Filip şi Florea prin ordonanţa din 12 noiembrie 2008 şi a respins cererea parchetului de confiscare a sumei de 180.000 de euro.

În 23 decembrie 2008, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Florentin Costel Pandele, primar al oraşului Voluntari, judeţul Ilfov, pentru fals intelectual în formă continuată; Cristian Iosif Moscu, arhitect şef al Direcţiei Urbanism din cadrul Primăriei oraşului Voluntari, pentru fals intelectual în formă continuată; carmen Nicoleta Şerban, secretar General al Primăriei oraşului Voluntari, pentru fals intelectual în formă continuată; Oguz Yilmaz, pentru cumpărare de influenţă şi uz de fals, în formă continuată; Liliana Filip, director general la SC Real Construction Companies Group SA, pentru complicitate la cumpărare de influenţă şi uz de fals în formă continuată; Gheorghe Florea, pentru trafic de influenţă.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2007, inculpatul Yilmaz Oguz a achiziţionat de la inculpatul Florea Gheorghe, contra sumei de 320.000 euro, un teren amplasat în oraşul Voluntari, în scopul de a construi ansamblul rezidenţial ATHOS prin intermediul firmei inculpaţilor Yilaz Oguz şi Filip Liliana, SC Real Construction Companies Group SA.

Inculpatul Yilmaz Oguz, cu complicitatea inculpatei Filip Liliana, i-ar fi oferit inculpatului Florea Gheorghe suma de 180.000 euro pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul Primăriei Voluntari în vederea obţinerii certificatului de urbanism şi autorizaţia de construire pentru ansamblul rezidenţial Athos. Ca urmare a demersurilor efectuate de Florea Gheorghe, Primăria Voluntari a emis certificatul de urbanism pentru proiectul rezidenţial Athos - Voluntari.

Ptrivit DNA, În 25 septembrie 2007, primarul Florentin Pandele, împreună cu subordonaţii săi, inculpaţii Şerban Carmen Nicoleta (secretar al primăriei) şi Moscu Cristian Iosif (arhitect şef al primăriei), au eliberat, în fals, autorizaţia de construire pentru ansamblul rezidenţial Athos, confirmând în mod nereal în conţinutul acestui act administrativ că sunt îndeplinite condiţiile cerute de lege.

Cu toate că, în aceeaşi zi, emitenţii actului au revocat acest act administrativ (modalitate neprevăzută de lege), el a intrat, totuşi, în posesia inculpaţilor Yilmaz Oguz şi Filip Liliana care au demarat lucrările de construire imediat, în octombrie 2007. Astfel, au încheiat circa 60 de antecontracte de vânzare cumpărare pentru apartamente din ansamblul rezidenţial ATHOS, încasând aproximativ 5.000.000 euro, au susţinut procurorii anticorupţie.

În acest timp, funcţionarii Primăriei Voluntari implicaţi în emiterea acestui înscris nu ar fi făcut niciun demers pentru a se respecta legalitatea în privinţa construirii ansamblului rezidenţial Athos, primul demers de acest fel fiind realizat abia după începerea cercetărilor în prezenta cauză.

Pentru ca inculpaţii Yilmaz Oguz şi Filip Liliana să poată obţine avizele ce lipseau la momentul emiterii autorizaţiei de construire, inculpaţii Pandele Florentin Costel, Şerban Carmen Nicoleta şi Moscu Cristian Iosif au emis în fals un nou document intitulat “anexă la certificatul de urbanism”, omiţând să îl dateze şi să îl înregistreze, a mai arătat DNA.

În perioada noiembrie - decembrie 2007, inculpaţii Yilmaz Oguz şi Filip Liliana au folosit acest nou înscris falsificat pentru a solicita avizul de mediu de la Agenţia de Mediu Bucureşti şi pentru a obţine avizarea Planului Urbanistic Zonal de către Consiliul Judeţean Ilfov, preciza DNA.

Procurorii au dispus atunci instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Yilmaz Oguz, Filip Liliana şi Florea Gheorghe, pentru ca instanţa să dispună confiscarea specială a sumei de 180.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici