Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, cere demiterea conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi revocarea autorizaţiei de mediu a Iridex

Edilul Sectorului 1, Dan Tudorache, i-a trimis, miercuri, o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, prin care cere demiterea conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti, menţionând că autorizaţia companiei Iridex care gestionează gunoiul a fost prelungită ilegal.

197 afișări
Imaginea articolului Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, cere demiterea conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi revocarea autorizaţiei de mediu a Iridex

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, cere demiterea conducerii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti şi revocarea autorizaţiei de mediu a Iridex

În document, primarul Sectorului 1 susţine că pe 14 februarie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bucureşti a prelungit autorizaţia de mediu a CMID Iridex, act care, în viziunea edilului, "constituie o veritabilă agresiune asupra bucureştenilor din zona de nord a Capitalei".

"Decizia APMB din 14 februarie a.c., de prelungire a autorizaţiei de mediu pentru Iridex, constituie o insultă la adresa acestor oameni şi o nesocotire flagrantă a cadrului legal care reglementează domeniul – Hotărârea de Guvern nr. 349/2005. Totodată, Agenţia îşi ignoră propriile constatări privitoare la nivelul poluării constante cu hidrogen sulfurat, constatări făcute încrucişat, cu două laboratoare diferite, dar care au ajuns la aceleaşi concluzii privitoare la depăşirile valorilor limită admise", a explicat primarul Sectorului 1 în scrisoarea deschisă adresată ministrului Mediului.

De asemenea, edilul Sectorului 1 îi solicită ministrului Graţiela Gavrilescu revocarea autorizaţiei de mediu a Iridex şi dispunerea măsurilor care să oblige operatorul depozitului de gunoi să constituie urgent „Fondul de închidere şi monitorizare post-închidere”. Mai mult, edilul susţine că autorizaţia a fost prelungită deşi Primăria Sectorului 1 a intentat o acţiune în instanţă pentru suspendarea acesteia.

„Acţiunea noastră este întemeiată, printre altele, pe faptul că autorizaţia a fost emisă în pofida faptului că Iridex nu a depus suma de bani cerută de lege ca garanţie că „sunt îndeplinite obligaţiile privind siguranţa depozitului pentru respectarea cerinţelor de protecţie a mediului şi a sănătăţii populaţiei, care decurg din autorizaţie”. Acest fapt este, însă, grav mai ales din perspectiva declanşării procedurii de infringement (penalizări) pentru România, pe capitolul „mediu”, pentru nerespectarea normativelor europene privind depozitarea deşeurilor. Deşi APM-Bucureşti a revizuit, în repetate rânduri, AIM nr. 15, fiind obligată să includă, începând cu anul 2005, constituirea Fondului de închidere şi post-închidere, Agenţia susţine că, „din informaţiile primite din partea operatorului Iridex, rezultă că, în prezent, acesta a solicitat PMB iniţierea de negocieri pentru stabilirea tarifului aferent serviciilor de monitorizare post-închidere”, se precizează în scrisoarea deschisă remisă MEDIAFAX.

"Această zonă a devenit, în ultimii ani, cea mai poluată a Bucureştiului, tocmai din cauza activităţii desfăşurate de societatea pe care subordonaţii dvs. din APMB au considerat că trebuie să o autorizeze încă o dată. Mirosurile pestilenţiale ale gazelor de depozit emise de instalaţiile gropii de gunoi Iridex fac irespirabil aerul din cartierele Chitila, Bucureştii Noi, Străuleşti, Dămăroaia, Pajura şi Giuleşti-Sârbi. Sătui şi revoltaţi de perpetuarea acestei stări de fapt, oamenii din aceste cartiere ne cer nouă, autorităţilor publice, să acţionăm pentru a opri acest atentat la confortul şi la sănătatea lor", se arată în document.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici