Primii români repatriaţi voluntar au ajuns pe Otopeni

Primii cetăţeni români repatriaţi voluntar din Franţa au ajuns pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" din Otopeni, unii declarând reporterilor că nu au primit bani pentru a reveni în ţară, alţii recunoscând obţinerea sumelor date de autorităţilor franceze.

57 afișări
Imaginea articolului Primii români repatriaţi voluntar au ajuns pe Otopeni

Primii cetăţeni români, repatriaţi voluntar, au ajuns pe Otopeni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Paisprezece persoane, caare au cerut să fie repatriate, au fost îmbarcate pe cursa aeriană Paris - Bucureşti, care a aterizat pe Aeroportul din Otopeni joi, la ora 16.20.

Din grupul de 14 persoane, aşteptat joi, şase tineri având aproximativ 20 de ani, care au ieşit din aeroport, au spus reporterilor că se aflau în Franţa de câteva luni.

Fără prea multe bagaje, ei au adăugat că au stat între trei şi şase luni, în Franţa, susţinând că nu au primit bani pentru a reveni acasă.

Unul dintre ei a mai spus că nu a lucrat în Franţa şi că s-a înscris voluntar pe listă pentru a se putea întoarce în România.

O familie cu un copil de şase ani, alături de verişoare şi mătuşi, a declarat că au plecat cu toţii, în urmă cu trei luni, în Franţa, la prieteni, în încercarea de a-şi găsi un loc de muncă.

Cei şapte membri ai aceleeaşi familii au spus că sunt din Oradea şi că vor pleca cu trenul către casă. Ei aveau un mic bagaj cu hainele copilului.

Capul familiei a recunoscut că au primit câte 300 de euro/adult şi 100 de euro pentru copil.

Alţi repatriaţi voluntar au negat că fac parte dintre cetăţenii români trimişi acasă, ei spunând că "au fost în vacanţă, în Franţa".

Secretarul de stat pentru problemele romilor în relaţia cu Franţa, Valentin Mocanu, a declarat, miercuri, că 371 de cetăţeni români vor fi trimişi din Franţa cu trei zboruri, întoarcerea lor în ţară bazându-se pe procedura de retur voluntar.

Zeci de romi au acceptat repatrierea voluntară în schimbul a 300 de euro de adult şi 100 de euro de copil minor.

Franţa a început joi repatrierea a câtorva sute de romi către România şi Bulgaria, pe fondul criticilor virulente de rasism şi discriminare faţă de o comunitate vulnerabilă, informa AFP.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici