Principele Radu: Familia regală e foarte afectată de criză

Principele Radu afirmă că familia regală a fost foarte afectată de criza economică, fiind nevoită să renunţe la mai mulţi colaboratori şi să întârzie unele proiecte, precum cel de renovare a Castelului Săvârşin, unde de doi ani schelele stau pe imobil din cauza lipsei banilor.

29 afișări
Imaginea articolului Principele Radu: Familia regală e foarte afectată de criză

Principele Radu: Familia regală e foarte afectată de criză (Imagine: Remus Badea/Mediafax Foto)

Principele Radu a discutat cu jurnaliştii din Arad într-un mall din oraş, unde a fost în vizită cu principesa Margareta.

Solicitat de ziarişti să comenteze pe marginea crizei economice, principele Radu a spus că inclusiv Casa Regală a fost foarte afectată.

"Familia regală, şi ca entitate instituţională, şi ca familie, trăieşte aici, unde are toate legăturile economice, culturale, spirituale cu ţara. Din momentul începerii crizei, a fost afectată economic propriu-zis, pentru că există surse de venit ale familiei pe teritoriul României, cum ar fi pădurile de la Săvârşin sau de la Sinaia, legături cu anumite companii comerciale de diverse feluri. Afectarea este enormă, am redus la un sfert numărul colaboratorilor, angajamentele noastre se fac cu mai multă măsură", a spus el.

Principele Radu a adăugat că, în urma renunţării la unii colaboratori, familia regală a ajuns în situaţia să lucreze "mai mult pe bunăvoinţă şi voluntariat, pe admiraţie şi respect faţă de Casa Regală".

"Avem o întârziere foarte mare şi cu renovarea Castelului Săvârşin, sunt doi ani de când schelele stau pe castel din cauza lipsurilor financiare", a spus principele.

Conform reprezentantului familiei regale, intenţia Guvernului de a impune o chirie pentru Palatul Elisabeta are alte efecte negative.

"Nu pot să nu fiu de acord că, în momente de austeritate, orice administraţie încearcă să reducă din cheltuieli (...), dar reducerea unei sume atât de mici, care este între 3.500 şi 5.000 de euro lunar... Pentru o familie e mult, dar pentru o instituţie de stat e puţin", a spus principele Radu, adăugând că pentru familia regală contează o astfel de sumă, pentru a face "un bine ţării pe care nimeni nu-l poate face".

Legat de ultimele măsuri anticriză luate de Guvern, el a spus că "trebuie ascultaţi cei pricepuţi".

"A fost în România un mare economist al lumii, pe care familia regală l-a invitat la palat şi nimeni nu a făcut cunoscută prezenţa lui în ţară, nimeni nu a avut nevoie de opinia lui (...) Soluţiile trebuie lăsate în mâna economiştilor. În orice caz, în vreme de criză, soluţia cea mai bună e de a încuraja elementul economic, nu de a-l descuraja. La începutul crizei au avut de suferit enorm întreprinderile mici şi mijlocii, când ele trebuiau ajutate. Când ai un bolnav pe patul de spital nu-i scoţi garourile, instrumentele care îl leagă de viaţă. Or, la noi lucrurile s-au agravat, în loc să se simplifice", a spus principele Radu.

El a adăugat că familia regală se implică mai mult în această perioadă pentru a reprezenta România în exterior, dar face sacrificii financiare mari pentru asta.

"Trebuie să facem pentru ţară mai mult şi mai bine pentru că acum e nevoie. Vizitele externe pe care le-am făcut au fost mai numeroase decât în alţi ani, dar au fost făcute cu sacrificii financiare şi umane foarte mari, pentru că altfel România iese complet de pe hartă. Toate se fac doar pe cheltuiala Casei Regale, sprijinul instituţional este mai mult formal, adică ni se spune «Bună ziua» la intrarea pe aeroport", a declarat reprezentantul familiei regale.

Principesa Margareta şi principele Radu au făcut o plimbare de o oră prin câteva magazine dintr-un mall din Arad şi au discutat cu oamenii, cumpărând şi câteva cărţi dintr-o librărie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici