Prinţul Paul: Ruperea legăturilor cu Casa de Hohenzollern-Sigmaringen e un gest inexplicabil

Prinţul Paul declară, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că anunţul Casei Regale a României despre ruperea "legăturilor istorice şi dinastice" cu Casa de Hohenzollern-Sigmaringen este "un gest inexplicabil, care jigneşte nemeritat naţiunea germană şi Casa de Hohenzollern-Sigmaringen".

1333 afişări
Imaginea articolului Prinţul Paul: Ruperea legăturilor cu Casa de Hohenzollern-Sigmaringen e un gest inexplicabil

Prinţul Paul: Ruperea legăturilor cu Casa de Hohenzollern-Sigmaringen e un gest inexplicabil (Imagine: Liviu Adascaitei/Mediafax Foto)

În acelaşi comunicat, Prinţul Paul spune că principele Carol alII-lea al României (1930 - 1940) a fost recunoscut de Casa deHohenzollern-Sigmaringen ca rege în exil şi şef al Casei RegaleRomâne, până la decesul său, în 1953, când această calitate atrecut asupra primului său născut, Prinţul Carol Mircea Grigore,drepturile acestuia fiind recunoscute de Tribunalul de la Lisabonape 2 aprilie 1955, de Tribunal Marii Instanţe de la Paris pe 6martie 1957 şi de Curtea de Casaţie a Franţei, la 8 ianuarie 1963,iar la decesul său, în 2006, "toate acestea, precum şi calitatea deŞef al Casei Regale a României, au trecut, în mod legitim, prindreptul de primogenitură, asupra întâiului său născut, PrinţulCarol Mircea Grigore, şi, prin urmare, asupra noastră şi adreptului nostru de moştenire, ASR Prinţul Paul Filip deHohenzollern al României".

El mai spune că într-o recentă declaraţie de presă, apărută subauspiciile "Casei Regale a României", se vorbeşte despreruperea "legăturilor istorice şi dinastice" cu Casa deHohenzollern-Sigmaringen. "Un gest inexplicabil, care jigneştenemeritat naţiunea germană şi Casa de Hohenzollern-Sigmaringen,punând naţiunea română într-o postură de nedorit", se maispune în comunicatul semnat de Prinţul Paul.

El spune că naţiunea română trebuie să ştie că " la«legături dinastice» poţi renunţa, dar nu poţi renunţa la «legăturiistorice», pentru că nimeni nu îşi poate alege trecutul şiascendenţii".

Totodată, Prinţul Paul consideră că "este necesar ca întreaganaţiune română să cunoască adevărul despre trecutul său recent şisă accepte" o serie de date istorice privind Casa Regală a Românieişi cea de Hohenzollern-Sigmaringen, expunându-le în comunicatulsău.

Astfel, potrivit Prinţului Paul, "contractul dintre naţiunearomână şi casa domnitoare de Hohenzollern-Sigmaringen, al cărui şefîntemeietor de dinastie în România era domnitorul Carol I deHohenzollern-Sigmaringen, s-a concretizat, sub aspect dinastic, înConstituţia de la 10 iulie 1866, care prevedea, în baza LegiiSalice, respectată de Hohenzollerni, la articolul 82, că: «Puterileconstituţionale ale Mariei Sale sunt ereditare, în liniecoborâtoare directă, de la Măria Sa Prinţul Carol, pe liniebărbătească, în ordine de primogenitură,cu excluderea perpetuă afemeilor şi descendenţilor lor".

Prinţul Paul explică apoi o serie de reguli de succesiune careprevăd că, dacă principele nu avea moştenitori de sexmasculin, succesorul va fi desemnat dintre fraţii acestuia saunepoţii de frate, aceasta fiind şi situaţia lui Ferdinand I, nepotde frate al lui Carol I, dar şi situaţia dintre Prinţul Paul alRomâniei şi Mihai, fratele mai mic al Prinţului Carol MirceaGrigore.

Totodată, acesta spune că în România, în prezent republică,"nici un cetăţean particular nu poate decide excluderea LegiiSalice în chestiuni dinastice, decât dacă dă o lovitură de stat,devine rege şi, prin Referendum, se votează o nouă ConstituţieRegală, care să prevadă acest lucru".

Prinţul Paul explică faptul că urmaşii legitimi ai lui Carol alII-lea, printre care se numără, nu şi-au pierdut drepturile prinrenunţare sau abdicare, pentru că acest rege nu a abdicatniciodată. De asemenea, titlul de Alteţă Regală a României seobţine numai prin naştere, "nu poate fi oferit astăzi nimănui, decătre nimeni, nici chiar de către Hohenzollernii germani şi nupoate fi transmis urmaşilor de către un rege care a abdicat sau decătre un prinţ moştenitor, care a renunţat la drepturile saleînainte de conceperea legală şi naşterea respectivilor copii".

"Titlul de «Hohenzollern» i-a fost retras lui Ferdinand I(1914-1927) de Hohenzolernii germani, prin împăratul Wilhelm II(1888-1918), ca urmare a instituirii stării de război între Româniaşi Germania, la 28 august 1916 şi reacceptat regelui în exil, Carolal II-lea, ulterior abdicării lui Mihai, la 30 decembrie 1947. Prinurmare, nimeni nu poate renunţa la ceea ce, legal, nu posedă", maispune Prinţul Paul, oferind apoi o trecere în revistă a vieţii luiMihai I după abdicare şi a celei a lui Carol al II-lea şi amoştenitorilor lor.

Marţi, Regele Mihai a anunţat printr-un comunicat de presăruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa deHohenzollern şi renunţarea la titlurile"Hohenzollern-Sigmaringen", respectând astfel decizia din 1921 aRegelui Ferdinand I de a conferi un caracter naţional şiindependent Dinastiei şi Casei Regale a României.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici