Pro Democraţia sesizează BEC şi BEM cu privire la votul premierului

Asociaţia Pro Democraţia a trimis, duminică, două sesizări, către Biroul Electoral Central (BEC) şi Biroul Electoral de Circumscripţie al Municipiului Bucureşti (BEM), privind situaţia votului premierului Călin Popescu Tăriceanu pe baza cărţii de alegător.

10 afișări
Imaginea articolului Pro Democraţia sesizează BEC şi BEM cu privire la votul premierului

Primul-ministru, Călin Popescu-Tăriceanu (Imagine: Mediafax Foto)

Preşedintele BEM, Ileana Dănăilă, a declarat că una dintre sesizări adresată Biroului Electoral Central şi primită la BEM a fost redirecţionată spre BEC. Cealaltă sesizate, adresată BEM, a fost trimisă către Biroul Electoral de sector, membrii BEM apreciind că aceasta ar fi competentă în a o soluţiona, a spus judecătoarea Ileana Dănăilă.

Potrivit preşedintelui BEM, deşi alegătorul "trebuie să se supună legii", care interzice votul cu cartea de alegător, premierul nu riscă nicio sancţiune.

"Singurul care poate fi sancţionat este preşedintele secţiei de votare, care a permis votul în baza altui document decât cele prevăzute de lege", a mai spus Ileana Dănăilă.

Preşedintele BEM a declarat anterior că votul premierului Călin Popescu Tăriceanu nu poate fi anulat pentru că buletinele au fost introduse în urne.

Preşedintele comisiei de votare a secţiei la care s-a prezentat, duminică, premierul Tăriceanu a înscris în procesul-verbal pe care îl va trimite în cursul serii, după închiderea urnelor, Biroului Electoral de sector, că şeful Guvernului a votat cu cartea de alegător, deşi legea nu îi permite.

"Membrul comisiei de vot care face parte din Biroul Electoral, în urma votului exprimat de domnul prim-ministru Călin Popescu (aşa cum acesta figurează în evidenţia secţiei - n.r.), a constatat că a votat cu cartea de alegător. Conform reglementării privind alegerea administraţiei publice locale din Legea 67/2004, nu avea voie să voteze cu cartea de alegător. De asemenea, a mers la Biroul Electoral arătând pe un buletin de vot că nu s-a imprimat ştampila, fără să se vadă opţiunea de vot, aceasta fiind puţin ştearsă", se arată în procesul-verbal întocmit de preşedintele comisiei, Florin Chelu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici