Probele pentru bacalaureat şi modul de organizare, publicate în 15 zile

Lista cuprinzând probele pentru bacalaureat, conţinutul programelor şi modul de organizare a examenului pentru anul şcolar 2009-2010 va fi publicată în termen de 15 zile.

30 afișări
Imaginea articolului Probele pentru bacalaureat şi modul de organizare, publicate în 15 zile

Probele pentru bacalaureat şi modul de organizare, publicate în 15 zile (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

Prevederea este inclusă în ordonanţa de urgenţă prin care a fost care modificat sistemul de bacalaureat, aprobată de Guvern în 9 septembrie şi publicată, luni, în Monitorul Oficial (MO).

Potrivit OUG, examenul de bacalaureat va avea trei probe scrise. Toţi elevii clasei a XII-a vor susţine obligatoriu proba la Limba română. A doua probă va fi la Matematică, pentru elevii de la filiera tehnologică, real şi o parte din vocaţional şi Istorie, pentru uman şi cealaltă parte din vocaţional.

Pentru cea de a treia probă scrisă, elevii pot opta, în funcţie de filiera, profilul şi specializarea urmate, pentru una dintre următoarele grupe de discipline: fizică, chimie, biologie sau informatică; geografie, filozofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie. La acestea se adaugă, pentru cei care au urmat liceul într-o limbă a minorităţilor naţionale, şi proba scrisă la limba şi literatura maternă.

Examenul de bacalaureat va cuprinde şi mai multe evaluări orale, pe parcursul clasei a XII-a. Astfel, vor fi evaluate competenţele lingvistice de comunicare orală în limba română şi, după caz, în limba maternă, pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale. O altă evaluare este aceea a competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal, la care se adaugă evaluarea privind competenţele digitale.

Liceenii vor obţine astfel trei certificate de competenţă - în limba română, într-o limbă străină şi în abilităţi digitale, utilizarea calculatorului - care le dă dreptul să participe la probele scrise de la bacalaureat.

Conform actului normativ, examenul de bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii învăţământului secundar superior liceal care îndeplinesc cumulativ o serie de condiţii, respectiv au susţinut toate probele prevăzute, au parcurs şi probele scrise obţinând cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, iar media aritmetică, calculată cu două zecimale exacte, a notelor obţinute la probele scrise este de cel puţin 6.

În cazul nepromovării examenului de bacalaureat, pot fi recunoscute în sesiunile următoare, la cerere, rezultatele probelor scrise promovate cu cel puţin nota 5.

În decursul unui an şcolar vor fi organizate două sesiuni ale examenului naţional de bacalaureat.

Evaluările se desfăşoară în faţa unei comisii prezidate de directorul unităţii de învăţământ şi numite prin decizie a inspectorului şcolar general, iar probele scrise vor fi susţinute după încheierea anului şcolar, în faţa unei comisii stabilite de inspectoratul şcolar. Această comisie va fi condusă de un preşedinte, numit prin ordin al ministrului Educaţiei dintre cadrele didactice universitare de predare, având titlul ştiinţific de doctor.

În situaţii bine justificate, poate fi numit în funcţia de preşedinte şi un cadru didactic din învăţământul liceal, cu gradul didactic I şi performanţe profesionale deosebite, titular în alte unităţi de învăţământ decât cea din care provin elevii care susţin probele scrise.

Pentru examenul de bacalaureat din 2009 a existat prevederea că preşedintele comisiei de bacalaureat este cadru didactic universitar sau din preuniversitar cu gradul didactic I.

Potrivit OUG, candidaţii proveniţi din învăţământul preuniversitar de stat pot susţine fără taxă examenul de bacalaureat şi cel de certificare a competenţelor profesionale de cel mult două ori, prezenţele ulterioare la aceste examene fiind condiţionate de achitarea unor taxe decise de Ministerul Educaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici