Probleme la McDonald's: peste o sută de plângeri de abuz, hărţuire şi rasism

După zeci de cazuri intrate în atenţia jurnaliştilor britanici de la BBC, gigantul fast-food îşi cere scuze.

728 afișări
Imaginea articolului Probleme la McDonald's: peste o sută de plângeri de abuz, hărţuire şi rasism

Probleme la McDonald's: peste o sută de plângeri de abuz, hărţuire şi rasism

Investigaţia efectuată de BBC a cuprins interviuri cu peste 100 de angajaţi britanici ai lanţului de fast-food McDonald's despre condiţiile de muncă ale angajaţilor, în multe cazuri fiind vorba despre fete şi băieţi de până la 17 ani.

BBC a început să investigheze condiţiile de muncă de la McDonald's în februarie, după ce compania a semnat un acord obligatoriu din punct de vedere juridic cu Comisia pentru Egalitate şi Drepturile Omului (EHRC) în care s-a angajat „să-şi protejeze personalul de hărţuirea sexuală”. La finalul interviurilor, jurnaliştii britanici au adunat 31 de acuzaţii de agresiune sexuală, 78 de hărţuire sexuală, 18 acuzaţii de rasism şi 6 de homofobie.

Un angajat de 17 ani din Cheshire a spus că un coleg de 20 de ani l-a batjocorit cu cuvinte rasiste şi apoi i-a cerut „să-i arate penisul”. La o sucursală din Ţara Galilor, a existat un pariu pe cine ar putea face sex mai întâi cu un nou angajat. A existat un focar de gonoree într-o sucursală din Irlanda de Nord, unde relaţiile sexuale între angajaţi erau la ordinea zilei, în ciuda faptului că erau interzise de politica companiei.

Tinerele intervievate de BBC au spus că se simt „judecate în mod constant pentru aspectul lor”. O muncitoare a spus că a fost privită de colegii săi de sex masculin drept „carne proaspătă” când a început să lucreze la filiala din Nottingham. Alte lucrătoare au spus că au fost forţate de manageri să poarte uniforme prea strâmte.

„Există o vorbă la McDonald’s, „sânii pe cutii”. Băieţi în bucătărie, fete la tejghea. Ideea este să punem pe primul loc oamenii atractivi”, a spus Lucy, care are 22 de ani şi a lucrat în Norwich. „Dacă lucrezi la McDonald’s, ştii că vei fi hărţuit”, spune Emily, 20 de ani. Ea a părăsit filiala din Brighton anul trecut, după ce un coleg de 60 de ani a continuat să-i mângâie părul într-un mod sugestiv din punct de vedere sexual, făcând-o să se simtă inconfortabilă.

Unii dintre lucrători au raportat companiei cazurile de abuz. O muncitoare din Birmingham a fost pălmuită pe fund de o colegă când avea 19 ani. Ea a raportat-o ​​imediat managerului ei. Dar, în ciuda episodului surprins de camere, a fost forţată să continue să lucreze cu el. În cele din urmă, fata a renunţat. Mai mulţi lucrători au fost transferaţi la un alt restaurant McDonald's sau concediaţi după ce au raportat plângerile managerilor.

Alţi angajaţi spun că au preferat să tacă tocmai pentru că nu puteau risca să-şi piardă locul de muncă. Tinerii angajaţi ai gigantului fast-food au adesea contracte flexibile şi sunt complet dependenţi de şefii care le decid turele. Ca răspuns la investigaţia BBC, conducerea de vârf a McDonald's a recunoscut „că au eşuat”, adăugând că toţi angajaţii „merită să lucreze într-un loc de muncă sigur, respectuos şi incluziv”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici