„CSM înţelege să răspundă în acest fel nevoilor obiective şi incontestabile legate de buna funcţionare a Secţiei Penale a Înaltei Curţi, precum şi condiţionalităţilor Mecanismului de Cooperare şi Verificare privind celeritatea soluţionării dosarelor de mare corupţie aflate pe rolul instanţei supreme a României”, se arată într-un comunicat al Consiliului.
În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii, îşi exprimă speranţa că şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi va înţelege şi îşi va asuma responsabil rolul de instanţă supremă a unui stat de drept.
Consiliul aşteaptă din partea Înaltei Curţi o abordare constructivă a proiectului de lege aflat pe agenda Parlamentului României şi o înţelegere superioară a dificultăţilor cu care se confruntă propria Secţie Penală.
CSM arată că, în urma unei ample dezbateri, la finalul lunii februarie, a fost propus un proiect de lege pentru promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care să asigure procesului baze transparente şi obiective.
Astfel, Ministerul Justiţiei, ca iniţiator legal, a promovat un proiect de lege faţă de care atât CSM, cât şi ICCJ s-au manifestat favorabil, creându-se la acea dată aparenţa unei susţineri fără rezerve din partea instituţiilor implicate şi a celei beneficiare.