Procedura pentru şeful Parchetului UE, transmisă Comisiei LIBE. Cât timp va avea Kovesi la audiere/ Eurodeputaţii PSD au cerut drept de vot

Preşedintele Comisiei LIBE, Claude Moraes, a transmis membrilor forului detalii despre audierea candidaţilor la şefia Parchetului European, potrivit mesajului obţinut de MEDIAFAX. Fiecare candidat va fi audiat 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări şi răspunsuri.

9198 afișări
Imaginea articolului Procedura pentru şeful Parchetului UE, transmisă Comisiei LIBE. Cât timp va avea Kovesi la audiere/ Eurodeputaţii PSD au cerut drept de vot

Procedura pentru şeful Parchetului UE, transmisă Comisiei LIBE. Cât timp va avea Laura Codruţa Kovesi la audiere

Mesajul transmis de Claude Moraes, pe e-mail, membrilor Comisiei LIBE conţine şi scrisoarea preşedintelui Parlamentului European Antonio Tajani în care anunţa că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru funcţia de procuror şef european. În scrisoarea din 4 februarie a lui Tajani, Kovesi figura pe primul loc în ordinea preferinţelor pentru şefia Parchetului European, urmată de Jean-Francois Bohnert (Franţa) şi Andres Ritter (Germania).

Preşedintele Comisiei LIBE a ataşat mesajului şi scrisoarea grupului de selecţie, plus CV-urile celor trei candidaţi şi răspunsurile la trei întrebări adresate de grupul de selecţie.

„În numele preşedintelui Comisiei LIBE, Claude Moraes, am dori să vă informăm asupra procedurii de la nivelul Comisiei în legătură cu numirea procurorului-şef european. O listă de trei nume a fost trimisă Parlamentului European şi Consiliului în baza evaluării făcute de grupul de selecţie, în concordanţă cu articolul 14 (3) din Regulamentul UE 2017/1939. Potrivit Regulamentului 2017/1939 Parlamentul European şi Consiliul vor numi prin consens procurorul-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit. Consiliul (COREPER) a stabilit o listă preferenţială de candidaţi pe 20 februarie 2019.

Referitor la procedura din Parlamentul European la nivelul comisiei şi mai departe la decizia Coordonatorilor, audierea celor trei candidaţi va avea loc în şedinţa Comisia LIBE cu participarea Comisiei CONT, miercuri, 26 februarie, între orele 15.30-19.15. Audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declaraţia candidatului urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) şi a membrilor CONT (o treime din timpul alocat). După cum reiese din scrisoarea domnului preşedinte Tajani, grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare şi răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare şi două minute pentru răspuns).

După audiere, coordonatorii LIBE vor avea o şedinţă pe 27 februarie pentru deliberările cu privire la candidaţi”, se arată în mesajul preşedintelui Comisiei LIBE obţinut de MEDIAFAX.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, afirmă surse citate, miercuri, de site-ul de ştiri New Europe.

Conform surselor citate, în urma votului reprezentanţilor statelor membre UE, Jean-François Bohnert, din Franţa, a obţinut 50 de puncte, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter cu un scor egal, de 29 de puncte.

Cei trei candidaţi urmează să fie audiaţi în Parlamentul European de Comisia pentru Control Bugetar şi de Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE). După negocieri, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.

Zoană anunţă că eurodeputaţii PSD au cerut drept de vot al Comisiei LIBE pentru şeful Parchetului UE

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoana a declarat, pentru MEDIAFAX, că europarlamentarii PSD au transmis o solicitare pentru ca procedura alegerii procurorului-şef european, pentru care este înscrisă Laura Codruţa Kovesi, să fie una transparentă, iar Comisia LIBE să aibă drept de vot în acest sens.

„Eu împreună cu domnul Nica şi alţi colegi din grupul S&D am trimis astăzi (joi – n.r.) solicitare să fie o procedură transparentă, să se respecte procedura şi anume să existe vot în Comisia LIBE. Toţi eurodeputaţi care fac parte din Comisia LIBE să îşi exprime punctul de vedere prin vot, aşa cum este normal şi aşa cum prevede regulamentul”, a afirmat Gabriela Zoană, joi, pentru MEDIAFAX.

Ea a adăugat că decizia desemnării candidatului pentru şefia Parchetului European va fi luată de grupurile politice, acuzând că această procedură este netransparentă şi încalcă regulamentul PE.

Zoană - „Am primit, într-adevăr, în această seară procedura de la preşedintele Comisiei care ne-a transmis scrisoarea dl preşedinte al Parlamentului European Antonio Tajani, prin care ni se comunică faptul că nu va exista vot în Comisia LIBE şi vor fi aceste audieri, 75 de minute pentru fiecare candidat. Hotărârea va fi luată a doua zi, în şedinţa coordonatorilor, deci după audiere, de către coordonatorul de grupuri politice, ceea ce este absolut netransparent şi încalcă procedura. Se pare că există un precedent la nivelul PE în acest sens şi s-a mers pe acest precedent”, a explicat Zoană.

Aceasta a confirmat mesajul transmis membrilor Comisiei LIBE, din care face şi ea parte, de către preşedintele forului legislativ european, Claude Moraes. Europarlamentarul PSD a explicat şi care vor fi paşii următori, după audierea celor trei candidaţi în Comisiile Parlamentului European.

„Două treimi din timpul alocat este pentru Comisia LIBE şi o treime pentru Comisia CONT. Deja COREPER şi-a exprimat punctul de vedere cu candidatul preferenţial, acum vedem care este rezultatul care va reieşi din decizia coordonatorilor grupurilor politice. În contextul în care coordonatorii de grupuri politice, care reprezintă Parlamentul European în această procedură vor ajunge la aceeaşi soluţie la care a ajuns COREPER, atunci acela va fi candidatul ales, cel francez. În cazul în care Parlamentul are o altă soluţie, probabil că va exista un trialog informal, în care cred că va participa şi Comisia, dar hotărâtor va fi Consiliul UE şi Parlamentul care au egalitate la decizie”, a mai spus Gabriela Zoană.

De asemenea, eurodeputatul PSD a trimis întrebări coordonatorului S&D din Comisia LIBE pentru a fi adresate la audierea celor trei candidaţi, printre care se numără şi fostul procuror-şef al DNA.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici