Procesul în care Boc este acuzat de Tãriceanu de minciună şi de rea-credinţă, amânat

Instanţa a amânat, pentru 2 aprilie, procesul deschis în februarie de Călin Popescu Tăriceanu împotriva lui Emil Boc pe care îl acuză de minciună şi de rea-credinţă în declaraţiile sale referitoare la hotărârea de Guvern privind Sterling Resources, întrucât Boc şi-a angajat avocat în urmă cu o zi.

28 afișări
Imaginea articolului Procesul în care Boc este acuzat de Tãriceanu de minciună şi de rea-credinţă, amânat

Fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu şi actualul premier, Emil Boc (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

În 19 februarie, ziua în care fostul prim-ministru Tăriceanu a introdus acţiunea împotriva actualului şef al Executivului, Boc declara că se va prezenta la proces, însă la şedinţa de joi, instanţa Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti a luat act de faptul că premierul şi-a angajat apărător miercuri, 11 martie. Astfel, Judecătoria sectorului 6 a stabilit ca următor termen data de 2 aprile, a declarat deputatul liberal Tudor Chiuariu.

Totodată, avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu a depus, joi, instanţei o cerere de completare a acţiuni, prin care "doreşte extinderea obiectului prezentei cauze şi la faptele ilicite săvârşite de pârâtul Boc Emil după data introducerii prezentei acţiuni, 19 februarie 2009, constând în afirmaţii calomnioase la adresa fostului prim-ministru".

"În fapt, am introdus o cerere de chemare în judecată împotriva pârâtului Boc Emil, prin care am solicitat instanţei să constate întrunirea elementelor răspunderii civile delictuale şi să-l oblige pe pârât la obligaţii de a da şi de a face, pentru repararea prejudiciului moral, pe care pârâtul mi l-a produs, prin afirmaţii calomnioase şi mincinoase. După introducerea acţiunii, pârâtul a continuat să profereze la adresa mea expresii şi cuvinte defăimătoare, care constituie fapte ilicite", se consemnează în cerere.

Avocatul Constantin Zaharia arată că în declaraţii publice, Boc a afirmat, referindu-se la persoana lui Tăriceanu: "Hoţul strigă hoţii". "Această afirmaţie calomnioasă, fără nicio acoperire faptică, este de natură să aducă atingere reputaţiei mele şi dreptului la imagine, producându-mi grave prejudicii morale. Prejudiciile sunt cu atât mai grave cu cât pârâtul este Primul-ministru al Guvernului României, şi afirmaţiile făcute de persoanele care ocupă această funcţie se bucură de o puternică prezumţie de veridicitate, iar în sprijinul lor pârâtul nu a adus vreun argument sau vreo dovadă. Având în vedere că noile fapte ale pârâtului, săvârşite după introducerea prezentei acţiuni, sunt în strânsă legătură cu obiectul prezentei cauze, considerăm că este necesară, pentru conturarea completă a situaţiei de fapt supusă judecăţii, mai ales a elementelor răspunderii civile delictuale, pentru determinarea relei-credinţe cu care pârâtul acţionează, şi în interesul justei soluţionări cauzei, completarea acţiunii cu aceste fapte ilicite", susţine avocatul în cererea sa.

Premierul Emil Boc declara în 19 februarie că îşi menţine decizia de a se prezenta la procesul deschis de fostul prim-ministru Tăriceanu în cazul Sterling, precizând că, la final, îl va acţiona şi el în judecată pe fostul şef al Guvernului pentru "denunţ calomnios" şi va solicita ca daune o sumă de bani.

"Ştiţi cum este cu datul ăsta în judecată? Hoţul strigă hoţii! De-abia aştept acest proces, vreau să văd cum va justifica Tăriceanu în faţa românilor schimbarea unui contract de explorare şi partajare a producţiei după nişte cote foarte precise într-un raport petrolier şi de concesiune fără licitaţie. Să vină să spună Tăriceanu de ce a făcut acest lucru şi să arate românilor că a făcut un act patriotic şi că românii au câştigat în urma unui acest gest, să spună şi cu cât a adus mai mulţi bani la bugetul de stat schimbând un contract de partajare a producţiei în redevenţă petrolieră în limite între 3 şi 13%. Să vină în faţa românilor să ne spună acest lucru dacă are curaj", spunea Boc, la Antena 3.

Citeşte şi:

EXCLUSIV:Tăriceanu îl acuză pe Boc de minciună şi de rea-credinţă

Tăriceanu i-a dat în judecată pe Emil Boc şi Iulian Iancu

Boc abia aşteaptă să câştige procesul cu Tăriceanu

Tăriceanu renunţă la acţiunea în instanţă dacă Boc îşi retrage afirmaţiile privind Sterling

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici