Procesul medicului Trancă, finalizat

Procesul medicului Răzvan Trancă s-a finalizat, joi, Tribunalul Bucureşti urmând să decidă peste două săptămâni dacă îl condamnă pentru tentativă de omor calificat şi viol, aşa cum au cerut reprezentantul Parchetului şi avocatul Andreei Mocanu în cadrul pledoariilor finale ale dosarului.

50 afișări
Imaginea articolului Procesul medicului Trancă, finalizat

Procesul medicului Trancă, finalizat (Imagine: Mediafax Foto)

La termenul de joi al procesului, instanţa Tribunalului Bucureşti a încheiat cercetarea şi a solicitat atât acuzării, cât şi apărării să expună pledoariile finale în acest proces.

Astfel, procurorul de şedinţă a cerut instanţei condamnarea lui Răzvan Trancă, pentru tentativă de omor calificat şi viol, precum şi interzicerea dreptului acestuia de a mai profesa ca medic.

Procurorul a motivat aceste cereri spunând că medicul Trancă a refuzat să coopereze cu anchetatorii şi că pe parcursul urmăririi penale a încercat să influenţeze mai mulţi martori.

Avocatul Ilie Iordăchescu, care o apără pe Andreea Mocanu, victima medicului Trancă, le-a spus judecătorilor că nu insistă pe latura civilă, întrucât clienta sa a fost de la bun început considerată parte civilă de către anchetatori în acest proces, suma solicitată de aceasta fiind de 300.000 de lei.

Decanul Baroului Bucureşti, Ilie Iordăchescu, a precizat instanţei că doreşte ca medicul Răzvan Trancă să nu fie condamnat doar pentru două infracţiuni, ci pentru trei, incluzând-o şi pe cea de relaţii sexuale cu minori.

Astfel, apărătorul a explicat că, ţinând cont de natura profesională a lui Trancă şi de conduita morală de care acesta trebuia să dea dovadă, medicul nu putea avea o relaţie nici măcar formală cu Andreea Mocanu, mai ales că aceasta era minoră.

Avocatul a reiterat faptul că medicul a fost nesincer pe parcursul întregului proces, readucând în discuţie rezultatul testului poligraf în cazul medicului Trancă, despre care a spus că indică faptul că declaraţia lui a fost una simulată.

"La testul poligraf s-a dovedit că Andreea Mocanu are o conduită sinceră în privinţa declaraţiilor pe care le-a dat. În cazul lui Trancă, la testul poligraf s-a dovedit că variaţiile pot fi interpretate ca o conduită nesinceră în cazul medicului. Se dovedeşte că declaraţiile date de Răzvan Trancă nu corespund adevărului", a mai spus Iordăchescu.

Avocatul a invocat şi o serie de neconcordanţe apărute între declaraţia lui Trancă şi declaraţiile martorilor pe care el i-a solicitat în apărare.

"Spune el (medicul Trancă – n. red.) că în faza premergătoare evenimentului a avut o relaţie cu partea vătămată (Andreea Mocanu – n. red.). A încercat să acrediteze ideea că avut relaţii sexuale cu Andreea Mocanu şi înainte de incident. Din declaraţia martorului nu reiese aşa ceva. Prietenul lui a susţinut altceva chiar şi în faţa judecătorilor: că el (martorul chemat de Trancă – n. red.) tot ce ştie, ştie de la inculpat, din relatări ulterioare producerii evenimentului", a mai arătat avocatul.

Ilie Iordăchesu a mai invocat şi listingurile telefonice, despre care susţine că nu pot dovedi că Trancă şi Andreea Mocanu se sunau, aşa cum susţine apărătorul medicului. Acesta a mai spus că poliţia nu a găsit în baia în care medicul Trancă ar fi susţinut că Andreea Mocanu ar fi făcut duş de două ori niciun strop de apă.

Astfel, avocatul a cerut condamnarea lui Trancă pentru toate cele trei infracţiuni, spunând că "este grav ceea ce se întâmplă" şi arătând că totul s-a întâmplat în cadrul îndeplinirii datoriilor de serviciu ale medicului.

"Calitatea de medic implica o anumită conduită socială. Cerem să daţi curs solicitării Parchetului de a interzice dreptul acestuia de a profesa", a încheiat avocatul.

În replică, avocata medicului Trancă, Alice Drăghici, a susţinut, în faţa instanţei, că "noţiunile deontologice nu fac obiectul acestui dosar".

"Pe lege, singura persoană căreia îi revine obligaţia de a spune adevărul este martorul. Noi vă solicităm să faceţi abstracţie de declaraţia lui Răzvan Trancă şi de declaraţia Andreei Mocanu", a arătat Drăghici.

Aceasta a solicitat instanţei Tribunalului Bucureşti să soluţioneze acest dosar prin prisma probelor, şi nu a poveştii create, acuzând într-o oarecare măsură şi presiunea mediatică în această cauză.

Pentru fapta de viol şi cea de tentativă de omor calificat, Drăghici a cerut achitarea clientului său.

În finalul pledoariei, avocata a spus că nu poate explica concret de ce "un soţ infidel" şi-a sunat soţia după "toate porcăriile" pe care le-ar fi făcut. Avocata a precizat, de asemenea, că testul poligraf are "valoare zero".

În ultimul cuvânt, medicul Trancă a spus că el este emotiv şi că tot ceea ce a declarat până în prezent este real.

"Nu am avut niciun gând de a-i face rău acelei fete. Regret nespus că am avut o relaţie imorală cu acea fată. La testul poligraf am avut o starea emoţională. Eu în permanenţă am încercat să fac bine oamenilor. Am greşit cu fata asta şi Dumnezeu m-a pedepsit", a spus Trancă în sala de judecată.

Trancă l-a rugat pe judecător să nu primească o pedeapsă în legătură cu profesia sa, spunând că vrea să îşi reia activitatea.

Tribunalul Bucureşti va da o soluţie în acest dosar peste două săptămâni.

Medicul Răzvan Trancă este judecat pentru viol şi tentativă de omor în legătură cu incidentul în care Andreea Mocanu ar fi fost aruncată de la balconul locuinţei acestuia.

Trancă a stat în arest din 17 februarie până în 30 martie 2007, când Curtea de Apel Bucureşti a decis că poate fi judecat în stare de libertate.

Citeşte şi:

Avocat: Relaţia Mocanu-Trancă, neconfirmată de martorii audiaţi

Medicul Trancă cere în instanţă anularea interdicţiei de a profesa

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici