Procesul privind colaborarea Episcopului Casian cu Securitatea, rejudecat

Curtea de Apel Bucureşti a decis rejudecarea procesului deschis de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în privinţa eventualei colaborări cu Securitatea a Episcopului Galaţiului şi Dunării de Jos, Casian Crăciun, decizia primei instanţe fiind de necolaboare.

166 afișări
Imaginea articolului Procesul privind colaborarea Episcopului Casian cu Securitatea, rejudecat

Episcopul Casian Crăciun (Imagine: Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti a decis rejudecarea procesului Episcopului Galaţiului, admiţând recursul CNSAS la decizia instanţei inferioare. După schimbarea legislaţiei, procesul va fi rejudecat de aceeaşi instanţă, Curtea de Apel Bucureşti.

În 27 octombrie anul trecut, Tribunalul Bucureşti respinsese ca inadmisibilă, acţiunea CNSAS. Această instanţă admisese o excepţie invocată de avocatul Episcopului, care a susţinut că CNSAS a schimbat verdictul fără a apărea elemente noi în acest caz.

În 2007, CNSAS a decis, în temeiul vechii legi de funcţionare, ca episcopul Casian nu a colaborat cu Securitatea. Decizia a fost contestată de unul dintre cei care au cerut verificarea lui Casian de către CNSAS, însă, înainte de judecarea contestaţiei, vechea lege după care instituţia funcţiona a fost declarată neconstituţională. CNSAS a decis între timp că prelatul a făcut poliţie politică.

După modificarea legii, CNSAS a trimis instanţei documentele, lăsând la aprecierea justiţiei.

Potrivit documentelor depuse la Tribunalul Bucureşti, Casian Crăciun apărea în arhivele fostei Securităţi cu trei nume de cod: "Crin", "Casius" şi "Casio" şi că, în tinereţe, în colaborare cu DIE (Direcţia de Informaţii Externe), ierarhul ar fi participat la misiuni în străinătate.

Colegiul CNSAS a conchis că PS Casian a colaborat cu Securitatea între anii 1981-1991, fiind recompensat prin sume de bani.

În replicvă, PS Casian, episcopul Dunării de Jos, declara, în septembrie anul trecut, că nu are cunoştinţă de existenţa unui dosar de colaborator al Securităţii pe numele său, precizând că un astfel document aflat la CNSAS ar conţine "documente fabricate de regimul comunist".

PS Casian arăta că înainte de 1989 a beneficiat de burse în alte state şi a participat la conferinţe şi manifestări religioase în mai multe ţări occidentale, astfel că nu exclude ca reprezentanţii dictaturii din acea vreme să fi întocmit "documente de urmărire şi coerciţie", negând însă existenţa vreunui fel de colaborare cu Securitatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici