Procuror: Pastorul şi fiul său găsiţi morţi erau aproape decapitaţi. Ipotezele, tâlhăria şi recuperarea de datorii

Procurorii care anchetează uciderea pastorului din Bistriţa şi a fiului său afirmă că aceştia au fost găsiţi aproape decapitaţi şi nu exclud nicio variantă în anchetă, însă principalele ipoteze sunt tâlhăria sau recuperarea unei datorii, mai ales că bărbatul ar fi avut la el o sumă mare de bani.

449 afișări

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Satu Mare, procurorul Gabriela Pop, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că anchetatorii merg pe mai multe variante în cazul uciderii pastorului din Bistriţa şi a fiului său, în vârstă de nouă ani.

"Nu excludem nicio variantă, nicio pistă. Din spusele martorilor, avea nişte bani asupra lui, dar nu ştim încă. Nu aş spune că este vorba despre vreun fanatic religios, luăm în calcul o răzbunare sau o recuperare de datorii, având în vedere modul în care a fost săvârşită fapta. Au fost găsiţi aproape decapitaţi. Suntem la început cu ancheta. S-a vehiculat varianta că ar fi vrut să găsească un loc de tabără în Satu Mare, dar nu vă pot spune clar dacă este sau nu. Am înţeles că asta ar fi fost intenţia lor, să caute un loc de tabără pentru tinerii enoriaşi ai lor sau pentru copiii străzii, nu se ştie exact", a spus procurorul.

Potrivit sursei citate, varianta răpirii nu este luată în considerare.

"Nu ştim cum a ajuns în câmp, dar nu i-a adus cu forţa nimeni în Satu Mare. Asta nu cred că e o variantă care este luată acum în calcul. Nu ştim mai multe. Aşteptăm să punem cap la cap informaţiile. Tâlhăria, recuperarea unei datorii ar fi variantele pe care le luăm acum în calcul. Nu este un top, nu excludem nimic încă. A fost o faptă cu mult prea mare violenţă, nu excludem nimic", a declarat procurorul Gabriela Pop.

Întrebată dacă anchetatorii au un cerc de suspecţi pe care să îi audieze, Gabriela Pop a spus: "Nu. Încă nu au fost audieri. Suntem la faza culegerii de informaţii despre ei, despre familie, despre tot ce ţine de viaţa lor şi încercăm să dăm de cap".

Potrivit sursei citate, IGPR a trimis de la Bucureşti un laborator criminalistic fiindcă este mai dotat şi se poate face mai bine ridicarea de urme.

"Poliţiştii pun acum lucrurile cap la cap şi nu vă pot spune mare lucru. S-a făcut autopsia cadavrelor şi miercuri a fost dată autorizaţia de înhumare a celor doi", a declarat ea.

La rândul său, prim-procurorul Parchetului Satu Mare, Dumitru Miclea, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că având în vedere leziunile pe care le aveau victimele, anchetatorii consideră că sunt mai mulţi autori ai crimelor.

El a adăugat că procurorii cercetează acest caz, însă a menţionat că se confruntă cu lipsa de personal, întrucât la Parchetul Satu Mare lucrează doar patru procurori, în loc de 12.

La rândul său, Ana Petric, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Satu Mare, a anunţat, printr-un comunicat de presă, că în urma necropsiei a rezultat că bărbatul de 39 de ani avea o "plagă tăiată înţepată penetrantă a gâtului, cu secţionare de vase sanguine", iar la examenul intern s-au constatat depuneri de funingine pe tractul respirator, limbă şi mucoasa esofagului, care s-au putut produce în timpul vieţii prin inhalare de fum.

"În ceea ce îl priveşte pe copilul de nouă ani, s-a constatat şoc hemoragic ca urmare a unei plăgi tăiate profunde a gâtului, cu leziuni de vase sanguine şi, de asemenea, fractură deschisă comunitivă, cu dislocare a cutiei craniene cu dilacerare duro-cerebrală, care s-a putut produce prin loviri active repetate cu un corp dur cu suprafaţa relativ mică de impact, putând fi şi ea cauza tanatogeneratoare", se precizează în comunicat.

Potrivit sursei citate, în acest caz se fac cercetări pentru omor deosebit de grav.

Trupurile celor doi au fost duse, miercuri noapte, la Bistriţa şi au fost depuse la capela mortuară. Joi seară va avea loc o slujbă de priveghere, iar vineri va fi înmormântarea, au declarat surse apropiate familiei.

Cadavrele celor doi au fost găsite după ce, marţi seară, un bărbat a anunţat autorităţile din Satu Mare, prin 112, că pe un teren agricol din apropierea localităţii Aciua, comuna Pomi, se află un autoturism Volkswagen Transporter alb, înmatriculat în Bistriţa-Năsăud, al cărui interior avea urme de incendiere.

În maşină au fost găsite cadavrele unui bărbat de 39 de ani şi fiului acestuia, în vârstă de nouă ani. Dispariţia celor doi fusese anunţată de către soţia bărbatului la Poliţia Bistriţa, ei fiind daţi apoi în urmărire generală. Cele două trupuri au fost găsite sub bancheta din spate a autoturismului, având multiple leziuni la cap şi la gât.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Satu Mare, Ana Petric, preciza că "interiorul maşinii a fost într-adevăr incendiat, dar cadavrele nu au fost arse".

Conform acesteia, bărbatul a fost identificat, fiind vorba despre Adrian Blaga, în vârstă de 39 de ani.

Ca urmare, a fost deschisă o anchetă, la Satu Mare fiind trimişi ofiţeri specialişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru a acorda sprijin în cercetarea acestui caz.

La rândul său, Antonela Pop, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Bistriţa-Năsăud, declara că dispariţia celor doi a fost anunţată de familie şi că bărbatul era pastor la o biserică neoprotestantă.

Potrivit site-ului Bistriţa Evanghelică, Adrian Blaga era pastor asistent la Biserica Carismatică Americană Calvary Chapel din Bistriţa, această comunitate condusă de Brian Fouts fiind cea care susţinea şi activitatea Asociaţei "Începuturi Noi".

Bărbatul conducea o asociaţie care se ocupă de protecţia copiilor şi tinerilor, iar apropiaţi ai acestuia spuneau că nu avea de ce să se afle în judeţul Satu Mare întrucât întreaga activitate a asociaţiei pe care o conducea se desfăşura în Bistriţa şi în localitatea componentă Unirea.

"Suntem şocaţi de ce s-a întâmplat. Nu există nicio explicaţie logică, fiindcă el (Adrian Blaga - n.r.) plecase la serviciu, iar asociaţia pe care o conduce îşi desfăşoară activitatea în Bistriţa şi în Unirea. Nu avea în plan să călătorească nicăieri. Bănuim că a fost ameninţat şi obligat să meargă până la Satu Mare din moment ce avea răni la gât şi el şi copilul. Poate că a luat pe cineva la ocazie şi i-a pus cuţitul la gât. Era un om bun, nu avea duşmani. Suntem pur şi simplu răvăşiţi de ce s-a întâmplat. E o tragedie. Era singurul lor copil", declara o persoană apropiată familiei.

De asemenea, conform unor apropiaţi ai familiei, băiatul ucis, Timotei, în vârstă de 9 ani, era sportiv legitimat la CS "Hercules" Bistriţa.

Asociaţia "Începuturi Noi", cu sediul în Unirea, are două case de tip familial cu o capacitate totală de 16 locuri, ea fiind acreditată de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale să ofere îngrijire copiilor şi tinerilor până la 26 de ani care provin din familii dezorganizate, care au fost abandonaţi sau se află în alte situaţii dificile.

Asociaţia este autorizată să ofere găzduire pe perioadă nedeterminată, masă, reintegrare în comunitate, educaţie, dispunând de asistent social, asistent maternal, personal administrativ şi îngrijitor de copii.

De peste zece ani, Asociaţia "Începuturi Noi" colaborează cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bistriţa-Năsăud.

Teodor Sângeorzan, reprezentant al DGASPC Bistriţa-Năsăud, declara că niciodată nu au existat probleme în relaţia dintre instituţie şi acest ONG.

"Am colaborat excelent. Când noi am găsit copii în situaţii dificile şi nu am mai avut locuri să-i instituţionalizăm sau să le oferim ajutor, am apelat la această asociaţie. Domnul Adrian Blaga a fost un om deosebit şi întotdeauna dispus să-i preia. Suntem şocaţi de ce s-a întâmplat. Nu avem cuvinte", declara Sângeorzan.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici