Procurorii DNA contestă decizia CSM privind procesul cu Antena3. Judecător: Plângerea e inadmisibilă

CSM a discutat, joi, cererea procurorilor DNA, Marius Bulancea şi Mihaela Beldie-Canela, de revocare a unei decizii a Consiliului, care arată că şefa DNA a adus atingere independenţei justiţiei, când a cerut instanţei documente din proces cu Antena3. Un membru a opinat că trebuie respinsă plângerea.

2162 afișări
Imaginea articolului Procurorii DNA contestă decizia CSM privind procesul cu Antena3. Judecător: Plângerea e inadmisibilă

Procurorii DNA contestă decizia CSM privind procesul cu Antena3. Judecător: Plângerea e inadmisibilă

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), întrunit joi, a luat în discuţie cererea procurorilor DNA, Marius Bulancea şi Mihaela Beldie-Canela, de a fi revocată hotărârea Consiliului 435/19.04.2018. În cadrul acestei decizii din aprilie, plenul CSM a constatat că Laura Codruţa Kovesi, şefa DNA, a încălcat independenţa justiţiei când a cerut înscrisuri din dosarul din procesul pe care aceasta îl are cu jurnaliştii de la Antena3.

„Din punctul meu de vedere, este admisibilă această cere, consider că este întemeiată”, a spus judecătorul Bogdan Mateescu.

În replică, judecătorul Gabriela Baltag a precizat că ar trebui respinsă cererea procurorilor DNA, deoarece ei au la dispoziţie şi alte mijloace.

„Am o opinie diferită de colegul meu, chiar radical diferită. Apreciez că petiţionarii sunt magistraţi şi au altă cale deschisă. Plângerea este inadmisibilă, au acces direct la instanţă. Observ că este inadmisibilă”, a spus Gabriela Baltag.

Plenul a rămas în deliberare.

Concret, în hotărârea contestată se arată: „Plenul, constatând că există elemente pe baza cărora să se poată conchide în sensul că a fost adusă atingere independenţei judecătorilor din compunerea completului de judecată învestit cu soluţionarea dosarului Curţii de Apel Ploieşti. Apreciază că adresa PÎCCJ - DNA, de solicitare a unor înscrisuri dintr-un dosar al instanţei este de natură a încălca independenţa judecătorilor din compunerea completului de judecată învestit cu soluţionarea dosarului nr. 6043/3/2015 al Curţii de Apel Ploieşti”.

Această soluţie a venit după ce jurnaliştii de la Antena3 au formulat, în acea perioadă, o cerere de apărare a independenţei magistraţilor, după ce procurori din cadrul DNA ar fi solicitat Curţii de Apel Ploieşti înscrisuri din dosarul în care şefa instituţiei, Laura Codruţa Kovesi, le cerea daune acestora.

În 20 martie 2018, Curtea de Apel Ploieşti a decis ca şefa DNA, Codruţa Kovesi, să primească 300.000 de lei daune morale,în dosarul în care a dat în judecată Antena 3 şi mai mulţi jurnalişti pentru acuzaţiile de muşamalizare a anchetei în dosarul lui Mircea Băsescu care i-au fost aduse pe post. Decizia nu e definitivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici