Procurorii DNA ridică documente de la sediul Apa Nova Ploieşti

Procurorii DNA Ploieşti ridică, vineri, documente de la sediul Apa Nova Ploieşti, furnizorul de apă şi servicii de canalizare care are contract cu autorităţile din municipiu, au declarat surse judiciare.

1246 afișări
Imaginea articolului Procurorii DNA ridică documente de la sediul Apa Nova Ploieşti

Procurorii DNA ridică documente de la sediul Apa Nova Ploieşti (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Acţiunea procurorilor are loc la doar o zi după ce anchetatorii de la Serviciul Teritorial Ploieşti al DNA au ridicat documente de la Apa Nova Bucureşti, într-un dosar de trafic de influenţă, în care au fost reţinute trei persoane.

Apa Nova Ploieşti şi Apa Nova Bucureşti fac parte din grupul francez Veolia, iar ambele operează pe piaţa românească din anul 2000.

Apa Nova Ploieşti are ca acţionari grupul Veolia, cu 73%, şi municipiul Ploieşti, cu 27% din totalul acţiunilor.

Apa Nova are încheiat la Ploieşti un contract de concesiune pentru serviciul de alimentare cu apă şi canalizare pe o durată de 25 de ani.

La ora transmiterii acestei ştiri, procurorii DNA se află la sediul Apa Nova Ploieşti.

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi fostul consilier al lui Sorin Oprescu Costin Berevoianu au fost reţinuţi, joi seară, de DNA Ploieşti, în dosarul de corupţie în care este implicată compania Apa Nova.

Potrivit DNA Ploieşti, Semenescu, administrator al unor societăţi comerciale şi reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte şi SC Apa Nova SA la data faptelor, a fost reţinut pentru două infracţiuni de trafic de influenţă şi două infracţiuni de cumpărare de influenţă.

Conform sursei citate, Vlad Octavian Moisescu, aflat sub control judiciar în altă cauză, şi Costin Berevoianu, consilier personal al primarului general al Capitalei în perioada 2008-2015, au fost reţinuţi pentru trafic de influenţă.

Procurorii arată că, în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul agenţilor economici care fac parte dintr-un grup de firme străin, obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora sume importante de bani.

Plata banilor a fost ascunsă sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de persoanele menţionate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Concret, în perioada respectivă, Ovidiu Semenescu, folosindu-se de relaţia preferenţială pe care o avea cu Vlad Moisescu, şi anume "ascendentul relaţional al acestuia din urmă la nivelul Primăriei şi Consilului Local al Sectorului 1 Bucureşti", a facilitat derularea activităţii specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1, cum ar fi încheierea unor contracte cu instituţiile publice, obţinerea unor avize, hotărâri de consiliu favorabile, evitarea luării unor măsuri nefavorabile.

Urmare a acestei înţelegeri, Moisescu a facilitat, în perioada respectivă, emiterea unor hotărâri de consiliu şi încheierea unor acte adiţionale, peste 11 la număr, prin asigurarea votului unor consilieri din cadrul Consiliului General, care vizau majorarea de tarife, finalizarea şi operarea staţiei de epurare Glina finanţată din fonduri europene, treceri de imobile în proprietatea SC Apa Nova SA, reabilitarea şi modernizarea fântânilor arteziene din municipiul Bucureşti etc.

Spre exemplu, arată procurorii anticorupţie, în perioada ianuarie - aprilie 2011, Vald Moisescu s-a asigurat că va fi aprobat un act adiţional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucureşti SA cu Primăria Municipiului Bucureşti, privind obţinerea, de către firma respectivă, a unor majorări extraordinare ale tarifului de alimentare cu apă, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucureştean creşterea substanţială a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri netă - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei în 2011, la cifra de afaceri netă 666.912.331 lei şi profitul net-118.135.449 lei în 2012.

"În acelaşi context, inculpatul Berevoianu Costin, în calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a susţinut din această poziţie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, în calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apă, canal, servicii în care era implicată şi compania SC Apa Nova SA. În schimbul influenţei exercitate, inculpaţii Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (spre exemplu, de consultanţă) încheiate în mod formal, fără ca obiectul lor să fie prestat în realitate", preciza DNA.

În cazul lui Moisescu, adaugă DNA, caracterul fictiv al contractelor a rezultat şi din faptul că unele plăţi erau efectuate înaintea semnării contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate în firmă, erau efectuate plăţi la o zi după încheierea contractului sau fără existenţa vreunui astfel de document, au existat contracte semnate după efectuarea plăţii.

"Pe de altă parte, pentru intervenţiile făcute în interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, inculpatul Semenescu Ovidiu Traian a încasat diferite sume de bani în trei modalităţi directe de plată încheierea unor contracte de consultanţă, încheierea unor contracte privind activităţi de promovare a imaginii în domeniul sportului, încheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achiziţionate de inculpat special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din SC Apanova SA şi celelalte companii din grup, sub forma unor acţiuni de promovare. Ca un exemplu elocvent precizăm că, la fiecare aprobare de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti a actelor adiţionale la contractul de concesiune care stăteau la baza majorărilor de tarif, se efectuau plăţi către societăţi controlate de către inculpatul Semenescu Ovidiu Traian", mai notau procurorii.

Potrivit DNA, celor trei inculpaţi li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală, urmând ca vineri să fie prezentaţi Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Român de Informaţii.

Procurorii DNA Ploieşti au ridicat, joi, documente de la Apa Nova, Primăria Sectorului 1 şi Primăria Capitalei, într-un dosar care vizează fapte de corupţie ce ar fi fost comise de persoane din conducerea societăţii, printre cei vizaţi în acest caz fiind şi fostul şef al Regiei de Apă-Canal a Capitalei Costin Berevoianu, declarau surse judiciare.

De asemenea, procurorii DNA Ploieşti au făcut, joi, percheziţii şi la cinci locuinţe şi sedii de firme care au legătură cu faptele vizate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici