Procurorul Elena Iordache, candidat la funcţia de procuror-şef al Secţiei de anchetă a magistraţilor: Scurgerile de informaţii trebuie gestionate cu fermitate.Luăm în calcul răspunderea penală

Elena Iordache, care candidează pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei de anchetă, a declarat, în CSM, că scurgerile de informaţii din dosarele penale, inclusiv cele vizând magistraţii, trebuie gestionate cu fermitate, fiind luată în calcul şi răspunderea penală pentru astfel de fapte.

755 afișări
Imaginea articolului Procurorul Elena Iordache, candidat la funcţia de procuror-şef al Secţiei de anchetă a magistraţilor: Scurgerile de informaţii trebuie gestionate cu fermitate.Luăm în calcul răspunderea penală

Procurorul Elena Iordache, candidat la funcţia de procuror-şef al Secţiei de anchetă a magistraţilor: Scurgerile de informaţii trebuie gestionate cu fermitate.Luăm în calcul răspunderea penală

Elena Iordache a spus, vineri, în faţa membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, că vor fi cam o mie de dosare care vor fi declinate către Secţia de anchetă a magistraţilor, precizând că procurorii acestei structuri, în număr mic, se vor confrunta cu un stoc mare de dosare.

"O altă problemă spinoasă este aceea a gestionării cu fermitate a scurgerilor de informaţii din dosarele penale, respectiv cele vizând magistraţii, având în vedre dreptul la un proces echitabil, măsurile manageriale care urmează să fie dispuse trebuie să fie stricte, pornind de la verificări primare şi luând în calcul până şi răspunderea penală. Nu este de dorit aşa ceva, dar este o situaţie pe care trebie să o luăm în calcul", a declarat Elena Iordache.

Procurorul a precizat că justiţia nu este compatibilă cu etalarea "anumitor situaţii" din cauzele privind magistraţii.

"Un al aspect vulnerabil este această pierdere a prestigiului funcţiei de procuror şi a autorităţii acestuia în acelaşi timp cu încrederea publicului în justiţie. Acum, această încredere este la un nivel de nedorit. Acesta este momentul în care această secţie poate să redea procurorilor demnitatea şi autoritatea de altădată", a completat Iordache.

Înterbată dacă a simţit că vreodată i-a fost afectată indepenedenţa, Elena Iordache a precizat: "Dacă mi-aţi fi pus această întrebare acum câteva luni, aş fi spus nu. Dar pentru că îmi adresaţi întrebarea astăzi, o să spun da. Dar asta nu înseamnăcă nu am continuat să-mi respect demnitatea şi să respect legea".

Elena Iordache este procuror la Parchetul General, ea instrumentând cazul foştilor procurori de la DNA Ploieşti, Lucian Onea şi Mircea Negulescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici