Profesor bursier Cambridge: Codul spune că profesorii nu pot jigni elevii,dar nu există reciprocitate

Cătălina Cocan, profesoară de limba engleză la Cluj, care a obţinut o bursă Cambridge English Language Assessment, apreciază ideea unui Cod etic în educaţie, dar susţine că acesta trebuie să aibă şi prevederi legate de protecţia cadrelor didactice.

368 afișări
Imaginea articolului Profesor bursier Cambridge: Codul spune că profesorii nu pot jigni elevii,dar nu există reciprocitate

Profesor bursier Cambridge: Codul spune că profesorii nu pot jigni elevii,dar nu există reciprocitate (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Puteţi dezbate prevederile Codului etic din educaţie aici.

Cătălina Cocan a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că în Codul etic li se interzice profesorilor să îi jignească pe elevi, dar nu există şi o reciprocitate, pentru protecţia cadrelor didactice.

"Ideea Codului etic este bună, era necesar un astfel de cod, mai ales în ceea ce priveşte meditaţiile care nu trebuie să fie făcute de profesori pentru elevii cărora le predau la clase. Codul spune că profesorilor nu le este permis să îi jignească pe elevi, dar nu există şi o reciprocitate, pentru că sunt cazuri în care elevii vorbesc urât cu noi. Nu există o protecţie a cadrelor didactice. Noi trecem, uneori, dincolo de limitele răbdării cu elevii şi trebuie să există prevederi pentru stoparea unor comportamente inadecvate ale acestora", a spus Cocan.

Cătălina Cocan are 32 de ani şi predă limba engleză la Şcoala "Alexandru Vaida Voevod" din Cluj-Napoca, ea utilizând tehnici de artă teatrală sau inventând poveşti pentru a-şi motiva elevii să reţină mai uşor cuvintele străine. Aceasta are cele mai înalte diplome certificate de Universitatea Cambridge privind cunoştinţele de limbă engleză şi a fost recompensată cu o bursă de către Cambridge English Language Assessment, care face parte din Universitatea Cambridge, pentru obţinerea căreia a concurat alături de mii de dascăli din întreaga lume. Bursa îi va permite să participe, în luna aprilie, în localitatea Harrongate din Marea Britanie, la o conferinţă internaţională a profesorilor de limbă engleză din întreaga lume.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, nu a putut avansa, marţi, o dată la care Codul etic va fi pus în dezbatere publică, precizând că acesta trebuie corelat cu modificări în Legea educaţie, pentru care există un prim draft, neprezentat încă public.

Remus Pricopie a precizat că un cod etic nu trebuie făcut în biroul ministrului, ci după discuţii cu profesorii şi părinţii.

Ministrul a mai spus că există un prim draft de modificare a Legii educaţiei, care nu a fost încă făcut public, pentru că se mai aşteaptă opinii ale Departamentului juridic.

Mediafax.ro a lansat, luni, o platformă de dezbatere în care cititorii sunt invitaţi să se pronunţe asupra prevederilor propuse în proiectul de Cod etic din educaţie, principalele teme fiind legate de comportamentul profesorilor faţă de elevi, precum şi de combaterea corupţiei din şcoli.

Elaborarea unui astfel de cod a început acum câţiva ani, însă s-a oprit la stadiul de proiect, pentru că prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobată printr-un ordin al Ministerului Educaţiei în 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru învăţământul preuniversitar, Codul de referinţă al eticii şi deontologiei universitare, precum şi la monitorizarea activităţii Consiliului Naţional de Etică pentru Învăţământul Preuniversitar şi a Consiliului de etică şi management universitar.

Codul de etică a fost readus în actualitate odată cu scandalul izbucnit la sfârşitul anului trecut, în urma mediatizării unor imagini în care învăţătoarea Dana Blându, de la Şcoala 10 din Capitală, le cerea părinţilor bani pentru cadouri de Crăciun.

În urma scandalului de la Şcoala 10, premierul Victor Ponta a cerut, în 15 ianuarie, Ministerului Educaţiei finalizarea proiectului în termen de două săptămâni, însă acest proiect nu a ajuns până în prezent pe masa Guvernului.

În proiectul Codului de etică pentru învăţământul preuniversitar, aflat în curs de finalizare la Ministerul Educaţiei, le este interzisă profesorilor orice activitate care ar putea să ducă la fapte de corupţie. Traficul de influenţă şi favoritismul în procesul de evaluare la clasă sunt interzice, iar profesorii nu-i pot ameninţa pe elevi să le facă anumite servicii sau să le ofere cadouri, conform prevederilor din proiectul iniţiat de minister.

Codul de etică interzice colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinţii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice implicate în organizarea şi desfăşurarea examenelor şi evaluărilor naţionale, olimpiadelor şi altor concursuri şcolare.

Totodată, proiectul Codului de etică prevede că profesorii nu pot face meditaţii cu elevii din unităţile de învăţământ unde îşi desfăşoară activitatea, în schimbul unor "avantaje materiale sau financiare". Cadrele didactice nu pot implica elevii în activităţi de partizanat politic şi de prozelitism religios, în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar sau în afara acestora.

Profesorii trebuie să asigure egaliatea de şanse şi să promoveze principiile educaţiei incluzive, să respecte demnitatea fiecărui elev şi să recunoască meritului fiecăruia.

Cadrului didactic îi este interzis să fie profesorul propriului copil sau al unei rude până la gradul al treilea, cu excepţia situaţiei în care este singurul care predă disciplina respectă în unitatea şcolară în care lucrează, conform proiectului Codului de etică.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici