Profesorii de la UMF Iaşi arestaţi preventiv pentru luare de mită, trimişi în judecată

Fostul manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi Carmen Dorobăţ şi soţul acesteia, profesori la UMF Iaşi, au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi că ar fi primit 12.400 de euro mită de la 124 de studenţi de la Facultatea de Medicină Dentară, pentru a-i promova la examene.

697 afișări
Imaginea articolului Profesorii de la UMF Iaşi arestaţi preventiv pentru luare de mită, trimişi în judecată

Profesorii de la UMF Iaşi arestaţi preventiv pentru luare de mită, trimişi în judecată

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus, vineri, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a fostului manager al Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi Carmen Dorobăţ şi a soţului acesteia, Gheorghe Dorobăţ, după ce aceştia ar fi luat câte o sută de euro mită de la 124 de studenţi de la Facultatea de Medicină Dentară.

Carmen Dorobăţ este acuzată de luare de mită în formă continuată şi complicitate la luare de mită, în timp ce soţul acesteia, Gheorghe Dorobăţ, este acuzat de luare de mită în formă continuată şi fals intelectual.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în lunile iunie - iulie 2014, Carmen Dorobăţ ar fi primit, în mod direct, suma de 5.700 de euro de la 57 de studenţi din anul II de la Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Iaşi.

”Această sumă a fost remisă inculpatei în mod direct de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), pentru a-i promova pe aceştia la probele practică şi teoretică ale examenului respectiv şi a le acorda note de promovare de 8 şi 9, în absenţa unei evaluări obiective a tezelor de examinare şi a acordării calificativelor pe baza evaluării obiective”, se arată în comunicatul DNA.

La rândul său, Gheorghe Dorobăţ, în calitate de şef al Catedrei de anestezie generală de la UMF Iaşi şi şef al secţiei ATI de la Spitalul de Neurochirurgie ”Nicolae Oblu” din Iaşi, ar fi primit, în perioada 6 ianuarie -30 ianuarie, suma de 6.700 de euro de la 67 de studenţi de anul III de la Facultatea de Medicină Dentară.

Banii erau primiţi prin intermediul soţiei sale, Carmen Dorobăţ.

”Aceşti bani au fost pretinşi şi primiţi de către inculpat pentru a-i promova pe aceştia la probele practică şi teoretică ale examenului de la materia Anestezie Generală şi a le acorda note de promovare de 8 şi 9 fără a ţine seama de calificativele acordate pe baza evaluării obiective. Suma de bani a fost remisă inculpatei Dorobăţ Carmen, în mod direct, de către studenţi sau prin intermediul unora dintre ei (în numele lor), la cabinetul de lucru al inculpatei aflat la parterul pavilionului 3 din incinta Spitalului de Boli Infecţioase «Sfânta Parascheva» Iaşi. În aceeaşi perioadă, inculpatul Dorobăţ Gheorghe a completat şi asumat prin semnătură date nereale în carnetele a şase studenţi, în sensul că a menţionat nota obţinută de fiecare dintre aceştia la materia Anestezie Generală.Sedare (media finală), deşi, pe de o parte, sus-numiţii nu susţinuseră proba teoretică, iar pe de altă parte, din evaluarea făcută de către inculpat a tezelor olografe a rezultat că persoanele examinate obţinuseră în realitate note mult mai mici”, se mai arată în comunicatul DNA.

Procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra sumei totale de 12.400 euro, ridicată cu ocazia constatării infracţiunii flagrante şi a percheziţiei făcute la locuinţa soţilor Dorobăţ.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Iaşi, Carmen şi Gheorghe Dorobăţ urmând să fie judecaţi în stare de arest preventiv.

Profesorii Gheorghe Dorobăţ şi Carmen Dorobăţ au fost arestaţi preventiv în 31 ianuarie, alături de profesorul Gheorghe Păduraru, fost coordonator al disciplinei de Anatomie de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Iaşi.

În timp ce soţii Gheorghe şi Carmen Dorobăţ sunt acuzaţi de luare de mită, respectiv trafic de influenţă, Gheorghe Păduraru este acuzat că a încercat să întreţină relaţii sexuale cu o studentă la Facultatea de Farmacie, ameninţând-o în mai multe rânduri că nu va putea promova examenul de anatomie pe care urma să-l susţină cu el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici