Proiect de raport CE: Clauza de salvgardare nu va fi invocată, monitorizarea justiţiei va continua

Comisia Europeană notează, într-un proiect de raport pe Justiţie obţinut, marţi, de MEDIAFAX, că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzei de salvgardare, că MCV trebuie să continue şi că următorul raport va fi prezentat în vara anului 2010.

60 afișări
Imaginea articolului Proiect de raport CE: Clauza de salvgardare nu va fi invocată, monitorizarea justiţiei va continua

Proiect de raport CE: Clauza de salvgardare nu va fi invocată, monitorizarea justiţiei va continua (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Comisia menţionează că în dezbaterea publică se face adesea o confuzie între MCV şi caluzele de salvgardare conţinute în Tratatele de aderare.

"Nu exită o legătură automată între MCV şi clauzele de salvgardare din Tratatul de Aderare a României", notează CE, menţionând că din 1973 au fost introduse clauze de salvgardare în toate tratatele de aderare la UE.

CE explică faptul că scopul clauzelor de salvgardare nu este de a sancţiona lipsa de progrese în cadrul MCV sau lipsa voinţei politice pentru reformă. Clauzele de salvgardare, ce pot fi aplicate între ianuarie 2007 şi decembrie 2009 - ceea ce ar însemna suspendarea temporară, dacă este cazul, a aplicării unor prevederi din legislaţia comunitară - au fost introduse pentru a asigura buna funcţionare a pieţei interne şi a domeniului securităţii şi justiţiei, se notează în raport. "Comisia este de părere, pe baza celor menţionate, că nu sunt îndeplinite condiţiile pentru invocarea clauzelor de salvgardare", se arată în raport.

Pe de altă parte, Comisia notează că MCV a intrat în cel de-al treilea an.

"Nu a fost introdus pentru o perioadă determinată şi va trebui eliminat doar atunci când toate obiectivele pe care le prevede au fost îndeplinite satisfăcător. Este clar că îndeplinirea obiectivelor este o sarcină- pe termen lung: de exemplu, contracararea cauzelor corupţiei va lua timp", notează Comisia Europeană.

În opinia Comisiei, MCV acţionează ca un instrument de sprijin, care trebuie menţinut până la momentul realizării reformelor. Comisia va face o nouă evaluare a viitoarelor progrese în vara anului 2010.

Comisia Europeană va prezenta, miercuri, raportul privind progresele înregistrate de România şi Bulgaria în domeniul reformei judiciare şi luptei împotriva corupţiei, documentul urmând să conţină o evaluare a obiectivelor impuse celor două ţări în cadrul MCV.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici