Proiect: Femeile care au născut 3 sau mai mulţi copii, până în 1990, s-ar putea pensiona mai devreme

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi au născut, până în 1990, cel puţin 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 10 ani ar putea să beneficieze de reducerea vârstei de pensionare cu 1 an dacă au 3 copii sau cu 2 ani dacă au peste 4 copii, conform unui proiect depus la Senat.

35226 afișări
Imaginea articolului Proiect: Femeile care au născut 3 sau mai mulţi copii, până în 1990, s-ar putea pensiona mai devreme

Proiect: Femeile care au născut 3 sau mai mulţi copii, până în 1990, s-ar putea pensiona mai devreme

Proiectul de lege în acest sens a fost iniţiat de senatorul PSD Trifor Belacurencu şi se află în dezbatere la Senat.

Potrivit proiectului de lege pentru completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, reducerea vârstei de pensionare, în cazul femeilor care au născut cel puţin trei copii, până la data de 1 ianuarie 1990, pe care i-au crescut până la vârsta de zece ani, nu poate fi cumulată cu o alta, vârsta de pensionare redusă potrivit proiectului de lege amintit neputând fi mai mică de 55 de ani.

În expunerea de motive a proiectului se arată că o astfel de prevedere a fost introdusă prin ordonanţa de urgenţă nr. 49/2001, însă prin "adoptarea Legii nr. 263/2010 această prevedere a fost eliminată şi s-a creat o nedreptate şi o discriminare, deoarece femeile care au născut mai mulţi copii şi care au ieşi la pensie, în baza actului normativ mai sus menţionat, au beneficiat de aceste prevedere, iar cele care au ieşi sau care urmenază să iasă la pensie în baza Legii 263/2010 nu mai beneficiază această prevedere".

Iniţiatorul proiectului de lege, senatorul PSD Trifor Belacurencu, susţine că prin eliminarea prevederii privind reducerea vârstei de pensionare pentru mamele din categoria amintită "nu s-a ţinut cont de faptul că femeile care au rămas însărcinate şi au născut până în luna octombrie a anului 1990 au fost nevoite să ducă sarcina la termen, deoarece nu existau măsuri legale de întrerupere a sarcinii sau de contracepţie".

Acesta mai arată că, înainte de 1990, femeile care năşteau nu beneficiau de concediu pentru creşterea copilului, ci doar de concediu prenatal şi post natal, care însumau 126 de zile.

În expunerea de motive semnată de senatorul Trifor Belacurencu se arată că prin poiectul de lege depus la Senat "se repară o nedreptate făcută femeilor din România prin adoptarea Legii nr. 263/2010".

Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială a Senatului a emis un raport favorabil, cerând, însă, eliminarea prevederii potrivit că căreia "reducerea vârstei de pensionare (pentru categoria de mame amintită – n.r.) nu poate fi cumulată cu o altă reducere prevăzută de prezenta lege (Legea nr. 263/2010 – n.r.) sau de legi speciale" şi prevederea potrivit căreia vârsta de pensionare nu poate fi mai mică de 55 de ani.

De asemenea, senatorii din comisia sesizată în fond au propus, în raportul emis, ca articolul 55 din Legea nr. 263/2010 să aibă următorul conţinut: "femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au născut cel puţin 3 copii, şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu un an, pentru trei copii şi cu doi ani, pentru patru sau mai mulţi copii".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici