Proiect legislativ : Aviz obligatoriu al vecinilor în cazul schimbării unei activităţi economice cu alta, într-o clădire

Mai mulţi parlamentari au depus, la Senat, un proiect legislativ care vizează obligaţia solicitării unui nou aviz al locatarilor din vecinătate în cazul în care o clădire în care se desfăşurau activităţi economice este preluată de alţi operatori economici sau se vrea desfăşurarea altei activităţi.

1686 afișări
Imaginea articolului Proiect legislativ : Aviz obligatoriu al vecinilor în cazul schimbării unei activităţi economice cu alta, într-o clădire

Proiect : Aviz al vecinilor în cazul schimbării unei activităţi economice cu alta, într-o clădire

„Prezenta propunere de modificare a Legii nr. 196 din 20 iulie 2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor urmăreşte să introducă o serie de modificări cu scopul de a proteja locatarii de eventualele abuzuri comise de orice persoană fizică sau juridică, în exerciţiul funcţiei sale sau în timpul desfăşurării activităţii pe care o conduce ori supraveghează, aspecte care afectează confortul din propriul spaţiu de locuit. Principalele schimbări legislative din cadrul actului normativ sus-menţionat urmăresc: instituirea obligaţiei de solicitare a unui nou aviz scris al comitetului executiv, respectiv a unui nou acord scris, prealabil, al proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, în cazul în care într-un spaţiu amplasat într-o clădire cu destinaţia de locuinţe se desfăşura iniţial o anumită activitate economică, iar ulterior în respectivul spaţiu se doreşte desfăşurarea unei alte activităţi economice, cu un altt obiect principal de activitate”, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.

Iniţiatorii sunt mai mulţi parlamentari din PNL, dar şi un deputat PSD şi un deputat UDMR.

Proiectul urmăreşte modificarea articolului 40 (2.1) astfel: „ Dacă într-un spaţiu amplasat într-o clădire cu destinaţia de locuinţe se desfăşura înainte o anumită activitate economică, conform proiectului iniţial al imobilului ori în urma schimbării destinaţiei acestuia, în cazul în care se schimbă obiectul principal de activitate al operatorului economic, se solicită un nou aviz scris al comitetului exxecutiv şi acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectaţi cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical”, potrivit iniţiativei.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.196 din 20 iulie 2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor a fost iniţiţiată la Senat, ca primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici