Proiect: Ministerul Sănătăţii poate dispune control în orice unitate sanitară publică sau privată

Ministerul Sănătăţii poate dispune control în orice unitate sanitară publică sau privată iar dacă acesta vizează spitalele aparţinând instituţiilor cu reţea sanitară proprie, în comisia de verificare pot fi cooptaţi reprezentanţi ai respectivelor instituţii, arată un proiect de ordonanţă de urgenţă.

148 afișări
Imaginea articolului Proiect: Ministerul Sănătăţii poate dispune control în orice unitate sanitară publică sau privată

Proiect: Ministerul Sănătăţii poate dispune control în orice unitate sanitară publică sau privată (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Proiectul de act normativ stabileşte cadrul legal pentru verificarea şi controlul unităţilor sanitare cu paturi de către Ministerul Sănătăţii şi instituţiile din subordinea acestuia.

În situaţia în care ministrul Sănătăţii dispune efectuarea unui control la o unitate sanitară cu paturi, alta decât cele din subordinea Ministerului Sănătăţii sau unităţile sanitare private, poate solicita, în vederea cooptării în comisia de control, reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie implicate, în vederea constituirii unei comisii mixte de control, se arată în proiectul MS supus dezbaterii publice.

Ministerul Sănătăţii, ca autoritate centrală în domeniul asistenţei de sănătate publică, are obligaţia de a asigura garantarea dreptului la ocrotirea sănătăţii, potrivit articolului 34 din Constituţie. Aceasta presupune asigurarea de servicii medicale prin personalul de specialitate medico-sanitar, dar şi controlul unităţilor sanitare cu paturi publice sau private, ca o condiţie a asigurării calităţii serviciilor medicale, indiferent de raportul de subordonare sau de persoana juridică care administrează acea unitate.

Legislaţia în vigoare permite inspectorilor sanitari accesul în unităţile sanitare cu paturi, dar domeniul de activitate al acestora este restrâns, anumite aspecte care alcătuiesc ansamblul acordării asistenţei medicale nefiind în aria de competenţă a acestora. Activitatea echipelor de control este de multe ori restricţionată de personalul medical sau nemedical, acesată restricţionare neputând fi sancţionată. Totodată, există activităţi specifice în domeniul financiar, al resurselor umane, de normare, organizare şi salarizare ale spitalului public cărora nu le sunt stabilite sancţiuni în cazul neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase, arată iniţiatorii proiectului.

Astfel, prin proiectul de act normativ va fi permis controlul mixt, alcătuit din reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii şi reprezentanţi ai ministerelor şi instituţiilor cu reţea sanitară proprie, astfel încât să fie eficientizată activitatea de control.

Activităţile specifice în domeniul financiar, în domeniul resurselor umane, normare, organizare şi salarizare ale spitalului public vor putea fi controlate şi vor exista modalităţi de îndrumare, de remediere a eventualelor nereguli constatate precum şi de sancţionare a acestora.

Prin proiectul de act normativ, măsurile propuse în domeniul asistenţei medicale, aprobate de ministrul Sănătăţii, vor fi obligatorii pentru unităţile sanitare publice sau private controlate. Nerespectarea măsurilor stabilite în calitatea serviciilor de asistenţă medicală vor putea duce la ridicarea autorizaţiei de funcţionare a unităţii sanitare controlate sau aplicarea unor sancţiuni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici