Proiect MJ: Mandatele şefilor de penitenciare, limitate la patru ani

Mandatele şefilor de penitenciare ar putea fi limitate la patru ani, conform unui proiect de lege lansat în dezbatere publică de Ministerul Justiţie (MJ), scopul acestei măsuri fiind acela de responsabilizare a persoanelor care deţin aceste funcţii.

99 afișări
Imaginea articolului Proiect MJ: Mandatele şefilor de penitenciare, limitate la patru ani

Proiect MJ: Mandatele şefilor de penitenciare, limitate la patru ani

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Justiţiei, forma actuală a actului normativ s-a concretizat în urma mai multor întâlniri între reprezentanţii acestei instituţii, oficiali ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi organizaţiilor sindicale din sistemul administraţiei penitenciare.

Astfel, se propune, potrivit Ministerului, schimbarea denumirii de „funcţionar public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare” cu cea de „poliţist de penitenciare”, modificare ce îşi propune să le acorde angajaţilor din acest sistem identitate ca ocupaţie şi categorie profesională, similar celorlalte instituţii din structura de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

„Instituirea mandatelor pe perioadă limitată (patru ani) pentru funcţiile de conducere din sistemul administraţiei penitenciare pentru a asigura un act de management mai eficient, printr-o mai mare responsabilizare a persoanelor care deţin aceste funcţii, încuraja pregătirea profesională a persoanelor care aspiră la o astfel de funcţie, deschizând accesul şi altor persoane din cadrul sistemului la ocuparea acestor funcţii, stimulând astfel competiţia şi asigurând o bază de selecţie obiectivă”, potrivit MJ.

Totodată, proiectul mai prevede şi instituirea Ghidului carierei poliţiştilor de penitenciare care ar detalia condiţiile privind evoluţia în carieră a poliţiştilor de penitenciare.

Modificările propuse sunt aliniate deciziei CEDO în cazul României privind condiţiile din penitenciare, menţionează sursa citată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici