Proiect: Şcolile vor putea filma elevii şi profesorii fără acordul lor

Şcolile vor putea instala sisteme de supraveghere audio-video fără să aibă nevoie de acordul elevilor, părinţilor sau profesorilor, potrivit unui proiect prezentat luni de ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

476 afișări
Imaginea articolului Proiect: Şcolile vor putea filma elevii şi profesorii fără acordul lor

Proiect: Şcolile vor putea filma elevii şi profesorii fără acordul lor

„Pe lângă activităţile de prevenţie, este important ca în cazurile de violenţă să putem afla adevărul vizavi de ce se întâmplă, de faptele reclamate. Prin urmare, am considerat necesară modificarea cadrului legislativ pentru ca şcolile să poată decide instalarea sistemelor de supraveghere audio-video pentru asigurarea pazei şi protecţiei persoanelor şi a bunurilor, precum şi ca măsură de prevenţie a actelor de violenţă ce pot apărarea în spaţiul şcolar”, a anunţat Ligia Deca.

Până acum, legislaţia permite şcolii supravegherea audio-video doar după consultarea cadrelor didactice, a părinţilor sau elevilor majori.

„Modificarea propusă în proiectul de ordonanţă de urgenţă dă şcolii posibilitatea de a decide în interesul comunităţii şi, sigur în funcţie de specific, fără a mai fi condiţionată de acordul părinţilor sau al cadrelor didactice. Practic, şcolile care au instalat un sistem de supraveghere audio-video monitorizează activitatea din sălile de clasă şi îşi asumă răspunderea prentru respectarea prevederilor privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal”, a explicat ministrul Educaţiei.

Deca a spus că astfel de camere pot fi isntalate şi în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de mese, în săli de sport, săli de festivităţi, cămine, internate, biblioteci şcolare sau centre de informare.

„Am încredere că atât profesorii, cât şi părinţii şi elevii majori, de al căror acord era nevoie anterior, vor înţelege necesitatea ei. Este o măsură prin care se asigură securitatea copiilor şi a tututor celor care sunt în preajma lor în unităţile de încăţământ”, a declarat ministrul.

Ligia Deca a spus că aceste înregistrări vor putea fi folosite numai în scopul investigării sesizărilor de violenţă sau furt, nu şi pentru evaluarea profesională a cadrelor didactice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici