Proiectul descentralizării extinde termenul preluare a structurilor, şefii nu mai sunt demişi

Proiectul de lege privind descentralizarea extinde termenul pentru preluarea structurilor descentralizate, fixat iniţial pentru 31 decembrie, şi elimină prevederile prin care erau eliberaţi din funcţie toţi şefii structurilor supuse descentralizării, modificând inclusiv mecanismul numirilor.

502 afișări
Imaginea articolului Proiectul descentralizării extinde termenul preluare a structurilor, şefii nu mai sunt demişi

Proiectul descentralizării extinde termenul preluare a structurilor, şefii nu mai sunt demişi (Imagine: Shutterstock)

Proiectul de lege privind descentralizarea, înaintat Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului, prevede un termen extins pentru realizarea transferului către autorităţile locale a structurilor supuse descentralizării.

În forma iniţială a proiectului de lege, iniţiat de Liviu Dragnea, termenul pentru predarea - preluarea structurilor ce fac obiectul descentralizării era 31 decembrie 2012.

În noua formă a textului legislativ se precizează că "în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, între ministerul de resort şi autorităţile administraţiei publice locale se încheie protocolul de predare - preluare a structurilor, personalului, mijloacelor fixe, precum şi a bunurilor de natura obiectelor de inventar ce fac obiectul descentralizării".

De asemenea, din forma iniţială a legii a fost eliminată prevederea prin care toţi şefii structurilor supuse descentralizării urmau să fie eliberaţi din funcţie începând cu 1 ianuarie 2014.

Totodată, este eliminat termenul de 30 de zile impus autorităţilor publice locale pentru aprobarea noii structuri organizatorice, a statului de funcţii şi a regulamentului de organizare şi funcţionare pentru serviciile transferate în subordinea acestora.

În plus, în ceea ce priveşte mecanismul de numire a şefilor acestor instituţii supuse descentralizării, au fost eliminate prevederile care precizau modul în care se face această numire.

Astfel, în primă instanţă se preciza că directorii acestor instituţii sunt numiţi "în urma evaluării cunoştinţelor şi abilităţilor manageriale" prin hotărâre de consiliu judeţean, la propunerea şefului de CJ, ori prin hotârâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, la propunerea primarului general al municipiului Bucureşti.

Acest mecanism a fost rezumat la: "coducătorii direcţiilor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, sunt numiţi în condiţiile legii, în urma evaluării abilităţilor manageriale, prin concurs". În cuprinsul legii descentralizării nu este menţionată o altă prevedere detaliată cu privire la modul în care sunt realizate numirile în funcţie ale directorilor.

Doar în cazul direcţiilor judeţene pentru protecţia mediului şi cele pentru sănătate se precizează că, în urma concursului, directorii sunt numiţi prin hotărâre a consiliului judeţean sau dispoziţie a primarului Capitalei.

De asemenea, noua formă a legii descentralizării precizează că pentru imobilele care sunt transferate autorităţilor locale nu se poate schimba destinaţia acestora decât prin hotărâre de Guvern, şi nu prin avizul conform al ministerului de resort, cum era prevăzut iniţial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici