Proiectul noii Legi a sănătăţii: Amenzi între 50 şi 50.000 lei pentru neplata contribuţiei la sănătate şi sustragerea de la control

Persoanele care refuză să achite la timp contribuţia la Fondul Unic de Asigurări Sociale de Sănătate şi cele care se sustrag controlului autorităţilor vizând plăţile pentru sănătate riscă amenzi cuprinse între 50 şi 50.000 de lei, potrivit noului proiect al Legii sănătăţii.

315 afișări
Imaginea articolului Proiectul noii Legi a sănătăţii: Amenzi între 50 şi 50.000 lei pentru neplata contribuţiei la sănătate şi sustragerea de la control

Proiectul noii Legi a sănătăţii: Amenzi între 50 şi 50.000 lei pentru neplata contribuţiei la sănătate şi sustragerea de la control (Imagine: Shutterstock)

Noul proiect al Legii sănătăţii stabileşte faptele care constituie contravenţii şi amenzile aplicate.

Persoana care utilizează în alte scopuri sau nu virează la fond contribuţia reţinută de la asiguraţi săvârşeşte infracţiunea de deturnare de fonduri şi este pedepsită conform Codului penal.

De asemenea, completarea declaraţiei angajatorilor privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate cu date nereale, având ca efect denaturarea evidenţelor privind asiguraţii, stadiul de cotizare sau contribuţiile faţă de fond constituie infracţiunea de fals intelectual şi se pedepseşte conform Codului penal.

Potrivit proiectului Legii sănătăţii, nedepunerea la termen a declaraţiei angajatorilor privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate constituie contravenţie.

Refuzul de a pune la dispoziţia organelor de control ale ANAF şi ale asigurătorilor a documentelor justificative şi a actelor de evidenţă necesare în vederea stabilirii obligaţiilor la fond se sancţionează cu amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei. Totodată, nedepunerea la termen a declaraţiei individuale privind obligaţiile faţă de fond se sancţionează cu amendă de la 50 de lei la 100 de lei.

De asemenea, nevirarea contribuţiei datorate legii de către persoanele fizice şi juridice angajatoare, precum şi refuzul de a pune la dispoziţia echipelor de control ale asigurătorilor şi ale CNAS a documentelor justificative medicale şi financiar contabile, cu privire la tipul serviciilor acordate şi calitatea acestora, decontate din fond se sancţionează cu amenzi cuprinse între 30.000 de lei la 50.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici