Proiectul noii Legi a Sănătăţii: Numărul pacienţilor trataţi din banii unui program de sănătate, negociat cu companiile farmaceutice

Ministerul Sănătăţii va negocia cu companiile farmaceutice numărul pacienţilor ce pot fi trataţi din banii disponibili pentru programele naţionale, acestea consumând în prezent mai mult de o treime din bugetul de medicamente, potrivit noului proiect al Legii sănătăţii.

217 afișări
Imaginea articolului Proiectul noii Legi a Sănătăţii: Numărul pacienţilor trataţi din banii unui program de sănătate, negociat cu companiile farmaceutice

Numărul pacienţilor trataţi din banii unui program de sănătate, negociat cu companiile farmaceutice (Imagine: Shutterstock)

Potrivit proiectului noii Legi a sănătăţii, pus în dezbatere publică, pentru programele naţionale, care consumă peste o treime din bugetul de medicamente, se vor introduce, ca regulă, contractele cost-volum şi cost-volum-rezultat.

În acest mod se va stabili (multi)anual, prin negociere între Ministerul Sănătăţii şi companiile farmaceutice, numărul total al pacienţilor ce vor fi trataţi cu suma disponibilă pentru aceste programe.

Depăşirea numărului de pacienţi ce pot fi trataţi va putea fi făcută cu suportarea costurilor de către producători. Acest număr suplimentar de pacienţi trataţi va fi luat în calcul pentru negocierea următorului contract. Astfel, va creşte cota bugetară alocată companiilor care tratează pacienţi în plus faţă de numărul stabilit pentru plată din fonduri publice.

"Acolo unde se pretează, plata se va face doar în funcţie de atingerea anumitor parametri/ rezultate agreaţi în contract (precum negativarea anumitor parametri, reducerea concetraţiei virale etc.)", se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Proiectul noii Legi a sănătăţii a fost pus, miercuri, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii, casele de asigurări de sănătate private şi posibilitatea spitalelor de a se organiza ca unităţi cu statut de fundaţie sau chiar de societate comercială fiind printre principalele modificări.

Preşedintele Traian Băsescu declara recent că noua Lege a sănătăţii, care modifică din temelii sistemul de sănătate, nu poate fi implementată de la începutul anului viitor sau de la mijlocul anului.

"Ea trebuie dezbătută o lună, două, trei, cât o fi nevoie până obţine o masă critică de susţinători, trecută prin Parlament într-o formă sau alta - prin asumare sau prin dezbatere în cele două Camere - şi trebuie lăsat un timp pentru începerea implementării ei", a spus Traian Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici