Propunere legislativă pentru îmbunătăţirea rezervelor de sânge

Fiecare judeţ şi sector al Capitalei ar trebui să aibă centre mobile de recoltare de sânge, potrivit unei propuneri legislative iniţiate de senatorii Marius Marinescu (PD) şi Sorin Oprescu (PSD) şi depuse, joi, la Biroul Permanent al Senatului, după ce a fost consultat şi ministrul Sănătăţii.

1 afișare
Imaginea articolului Propunere legislativă pentru îmbunătăţirea rezervelor de sânge

Propunere legislativă pentru îmbunătăţirea rezervelor de sânge

Potrivit senatorului Marius Marinescu, propunerea legislativă este rezultatul consultărilor cu ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, precum şi cu reprezentanţii unor organizaţii nonguvernamentale.

Iniţiatorii susţin că România are în acest moment doar 10 ambulanţe dotate cu centre mobile, iar achiziţionarea a încă 37 de ambulanţe (câte una pentru fiecare judeţ şi sector al Capitalei), statul român ar trebui să cheltuiască 925.000 de euro. Cei doi senatori arată însă că această sumă ar fi mult mai mică decât cea cheltuită în anul anterior pentru acordarea tichetelor de masă donatorilor, în total cinci milioane de euro.

Prin această propunere legislativă, cei doi iniţiatori îşi propun îmbunătăţirea rezervelor de sânge din centrele de transfuzii prin creşterea numărului de donatori, precum şi sensibilizarea publicului larg şi informarea cu privire la normele europene, care exclud recompensele materiale.

Potrivit iniţiatorilor, doar unu la sută din populaţia României donează sânge, stocurile acoperind doar jumătate din necesar, în timp ce în Elveţia şi Danemarca donaţia ajunge la aproximativ zece la sută.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici