Propunere legislativă pentru interzicerea clonării oamenilor şi pedeapsă cu închisoarea

Deputatul PDL de Timiş Marius Dugulescu susţine că prima iniţiativă a subcomisiei pentru demnitate umană din cadrul Parlamentului al cărei preşedinte este a fost întocmirea unei propuneri legislative pentru interzicerea clonării oamenilor şi pedepsirea celor care încalcă această lege cu închisoare.

126 afișări
Imaginea articolului Propunere legislativă pentru interzicerea clonării oamenilor şi pedeapsă cu închisoarea

Propunere legislativă pentru interzicerea clonării oamenilor şi pedeapsă cu închisoarea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Deputatul PDL de Timiş Marius Dugulescu a declarat, într-o conferinţă de presă, că adoptarea unei legi care să interzică clonarea şi a aplicaţiilor biomedicinei care încalcă drepturile omului şi demnitatea umană vine ca un "răspuns" la reglementările internaţionale în domeniu.

"Propunerea legislativă pentru interzicerea clonării este prima iniţiativă legislativă a subcomisie pentru demnitate umană, subcomisie înfiinţată recent în Parlamentul României. Vom vedea dacă va fi adoptată sau nu, deocamdată e doar o iniţiativă legislativă, care, spun eu, vine ca un răspuns la reglementările internaţionale", a spus Dugulescu.

Deputatul PDL a afirmat că în Codul civil există un articol prin care se interzice clonarea, dar această faptă nu poate să rămână o contravenţie.

"Interzicerea clonării în România este susţinută şi de articolul 63 din Codul civil. Legislaţia este clară, dar nu este specifică. Nu poate clonarea să rămână o contravenţie", a spus Dugulescu.

Potrivit textului de lege elaborat de subcomisia pentru demnitate umană, clonarea umană ar putea fi pedepsită cu pedeapsa cu închisoare cuprinsă între trei şi şapte ani, iar, dacă este săvârşită de un cadru medical, acestuia, pe lângă închisoare, ar putea să i se interzică şi exercitarea profesiei de medic.

De asemenea, dacă textul legislativ va fi aprobat de Parlament în forma propusă de comisia prezidată de Dugulescu, vor fi considerate infracţiuni şi pedepsite cu închisoare între şase luni şi doi ani implantarea unui embrion uman în corpul unei mame purtătoare, creşterea şi dezvoltarea unui embrion uman creat în alt mod decât fertilizarea in vitro, pentru o perioadă mai mare de 14 zile, extragerea şi stocarea de embrioni umani viabili din corpul femeii, plasarea unui embrion obţinut ilegal în corpul unei mame purtătoare, comerţul cu embrioni umani.

Dugulescu a afirmat că membrii subcomisiei nu se opun progresului ştiinţific şi că nu se opun, de exemplu, cercetării celulelor stem cu scopul de a vindeca anumite boli, dar se opun acestei cercetări atunci când este folosită în scopul de a crea o nouă fiinţă umană.

"Nu ne opunem progresului ştiinţific. De exemplu nu suntem împotriva cercetării celulelor stem care salvează oamenii de boli şi maladii foarte grave. Dar nu este în regulă această cercetare cu scopul de a crea o nouă fiinţă umană, când vrem să ne facem copilul cu ochi albaştri, blond, când vrem să îl facem frumos, înalt, deştept sau vrem să facem o persoană identică cu alta", a spus Dugulescu.

În concluzie, Marius Dugulescu a afirmat că intervenţia în dezvoltarea genetică a fiinţelor umane este periculoasă, deoarece se "suprapune" cu existenţa "Creatorului".

"Ne suprapunem cu existenţa Creatorului şi nu îl mai lăsăm pe Dumnezeu să creeze oamenii aşa cum vrea el, ci ne băgăm noi în dezvoltarea genetică a fiinţelor umane. Un proces care este periculos atât pentru rasa umană, cât şi pentru noi ca şi indivizi", a conchis deputatul PDL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici