Protest al foştilor angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii cu un sicriu, lumânări şi o coroană de flori

Foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au adus, miercuri, la protestul din faţa combinatului, un sicriu de mici dimensiuni şi o coroană de flori şi au aprins lumânări, ca simbol al "decesului fabricii", ei blocând din nou drumul european E 60.

161 afișări
Imaginea articolului Protest al foştilor angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii cu un sicriu, lumânări şi o coroană de flori

Protest al foştilor angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii cu un sicriu, lumânări şi o coroană de flori (Imagine: Vasile Magradean/Mediafax Foto)

Peste o sută de foşti angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii s-au adunat, miercuri, în faţa combinatului, aducând cu ei un sicriu de mici dimensiuni, pe care l-au amplasat pe o masă, alături de care au aprins lumânări, au pus o cruce şi o coroană de flori, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ei au scris pe coroană "Condoleanţe disponibilizaţilor Mechel, treziţi-vă, salvaţi metalurgia", iar pe cruce au trecut mesajul "Mechel - ISCT - 1920 - decedat 2013".

Pe sicriu au lipit un afiş cu textul "Năstase din nou arestat, pentru al nostru combinat".

Oamenii trec pe lângă sicriu încolonaţi şi îşi fac cruce.

Fostul lider de sindicat din Laminorul 3, Dorin Vâţă, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că în cadrul protestului s-a dorit transmiterea unui mesaj "simbolic", acela de "deces al combinatului Mechel Câmpia Turzii".

"Combinatul este mort, dar nu i s-a făcut autopsia, să vedem dacă a murit de moarte bună sau a fost omorât cu premeditare. Noi cerem să se afle din ce cauză a murit Mechel Câmpia Turzii, iar autorităţile au datoria să verifice de ce s-a ajuns în această situaţie", a declarat Vâţă.

Înainte de ora 11.00, protestatarii au blocat, pentru a treia zi consecutiv, drumul european E60, mai multe persoane cărând cu ele sicriul pe umeri. Traficul pe drumul european E60 a fost imediat deviat.

Protestul este autorizat până la ora 12.00.

Aceasta este cea de-a treia săptămână de proteste ale foştilor angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii, faţă de neplata salariilor compensatorii. Oamenii au decis, săptămâna trecută, să reia protestele, după ce conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eşalonată pe trei luni a salariilor compensatorii şi ca foştii angajaţi să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenţi acelor plăţi, disponibilizaţii fiind nemulţumiţi de această soluţie.

Premierul Victor Ponta declara, luni, că înţelege nemulţumirea, suferinţa şi nedreptatea care li se face celor de la Câmpia Turzii sau altora, precizând însă că, în acest moment, pe legislaţia actuală, Guvernul nu are dreptul să intervină, fiind vorba despre o societate privată sută la sută.

Ponta a cerut ministerelor Economiei şi Justiţiei să găsească soluţii juridice care să preîntâmpine situaţii precum cea de la Mechel, el arătând că trebuie să existe o responsabilitate chiar penală pentru şefii societăţilor private care nu-şi respectă obligaţiile.

Tot luni, peste o sută de foşti angajţi de la Mechel au blocat drumul european E60 timp de aproximativ o oră.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici