Protest al unor şoferi de camioane, în Vama Nădlac

Şoferii care au protestat spontan, luni dimineaţă, în punctul de trecere a frontierei Nădlac au renunţat la acţiune în urma disuţiilor cu autorităţile din Arad, tranzitarea vămii, care a fost blocată complet pentru aproximativ patru ore, fiind reluată.

100 afișări
Imaginea articolului Protest al unor şoferi de camioane, în Vama Nădlac

Protest al unor şoferi de camioane, în Vama Nădlac (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Şeful Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Arad, Ioan Handra, a declarat că protestul a început în jurul orei 04.00, şoferii fiind nemulţumiţi de controalele vameşilor ungari.

"Au protestat faţă de măsurile pe care le impune vama maghiară, respectiv controlul care se face de la intrarea în ţară şi au considerat că aşa e cel mai bine să rezolve problemele, încercând să blocheze traficul prin punctul de frontieră. Până la urmă au înţeles şi au renunţat (...) Au fost trei-patru ore, cât practic nu au trecut, şoferii nu au vrut să treacă şi au rămas la intrarea în punctul de frontieră", a declarat Handra.

Şoferii au declarat că au protestat pentru că vameşii maghiari "fac exces de zel" în timpul controalelor.

"De aseară de la ora 21.00 (duminică seara - n.r.) şi până dimineaţă la ora 3.00, vameşii maghiari au verificat doar 20 de camioane, deci fac exces de zel. În aceste condiţii, e normal să depăşim timpii legali la volan, pentru că stăm ore în şir la coadă la vamă, iar autorităţile ungare ne dau amenzi de mii de euro", a declarat jurnaliştilor unul dintre şoferi.

"Găsesc motiv să ne amendeze din orice, suntem vânaţi în Ungaria. Diagramele de la tahograf nu ies pentru că stăm şase ore la coadă la vamă sau nu găsim locuri de parcare unde să ne odihnim", a spus un alt şofer.

Ioan Handra a declarat că tranzitarea vămii a revenit la normal şi că va mai dura circa trei ore până când vor trece toate cele câteva sute de camioane aflate la intrearea în Nădlac.

Într-un comunicat de presă transmis de IJPF Arad se arată că, imediat după declanşarea protestului spontan, autorităţile române au luat legătura cu cele ungare "în vederea stabilirii măsurilor necesare asigurării unor control operativ pentru acest tip de mijloace de transport".

În comunicat se arată că şoferii şi-au motivat protestul prin faptul că "timpul de aşteptare la controlul de frontieră efectuat de partea ungară este mult prea mare, iar ei riscă sa fie sancţionati pentru depăşirea numărului orelor de staţionare, conform diagramei tahograf".

În comunicat se mai precizează că protestul nu a afectat şi traficul de călători prin PTF Nădlac.

Şoferii de tir din Arad au protestat public, în mai multe rânduri, faţă de amenzile mari pe care le primesc la intrarea în Ungaria, acuzând că sunt "vânaţi" de autorităţile statului vecin imediat ce trec graniţa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici