Protest de susţinere cu mişcarea „Black Lives Matter”, în Capitală: „Culoarea pielii nu e o crimă” FOTO VIDEO

  • Protest împotriva rasismului în Capitală, duminică.
  • Mai mulţi activişti şi activiste au citit un manifest de solidaritate cu mişcarea „Black Lives Matter”.
  • Totodată, aceştia au atras atenţia asupra abuzurilor comise de către autorităţi asupra persoanelor de culoare şi de etnie romă.
5289 afișări
Imaginea articolului Protest de susţinere cu mişcarea „Black Lives Matter”, în Capitală: „Culoarea pielii nu e o crimă” FOTO VIDEO

Protest în Capitală, de susţinere cu mişcarea „Black Lives Matter” Sursa: Georgiana Lican Facebook

Protest de susţinere a mişcării „Black Lives Matter” şi în Bucureşti. Mai mulţi activişti şi activiste s-au adunat duminică, în centrul oraşului pentru o „intervenţie de solidaritate anti-rasistă”.

„Stop abuzurilor, stop rasismului, stop fascismului! Ne exprimăm solidaritatea cu mişcarea Black Lives Matter şi condamnăm violenţa poliţiei împotriva persoanelor de culoare! Poliţia ucide şi brutalizează, iar noi nu mai putem rămâne pasivi în faţă rasismului şi a discriminării!”, au transmis manifestanţii.

Mesajul protestatarilor: „Culoarea pielii nu este o crimă”

„Onorăm memoria celor ucişi de Poliţie şi tragem un semnal de alarmă: această violenţă trebuie să se oprească acum! George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery în Statele Unite, Pedro Mos Pinto în Brazilia sau Manuel Fernandez în Spania sunt doar câteva dintre numele celor care au fost ucişi recent din motive bazate pe ura rasială. Culoarea pielii nu este o crimă! În timpul pandemiei Covid-19 abuzurile împotriva comunităţilor de culoare au crescut sub justificarea restricţiilor de izolare, dar nu există nicio justificare pentru crimă!


Condamnăm supremaţia albă în toate formele sale: rasismul sistemic, crimele şi violenţa poliţiei, patriarhatul, colorismul, capitalismul, clasismul, ura împotriva femeilor, persoanelor transgen şi a lucratoarelor sexuale!”, au spus manifestanţii.

Aceştia au oferit şi statistici: pentru afro-americani, şansele de a fi ucişi de poliţie sunt de 2,5 ori mai mari decât pentru persoanele albe. „Atragem atenţia şi asupra rasismului din România: persoanele de culoare sunt hărţuite pe stradă, poliţia şi jandarmeria au comis nenumărate acte de brutalitate împotriva romilor: în ultimii ani, 7 romi au fost omorâţi de către poliţie iar alţi 187 au fost bătuţi şi torturaţi! În ultimele săptămâni, poliţia a intrat cu forţă în comunităţi de romi ca Bolintin Vale, Săcele, Rahova şi au bătut inclusiv copii şi femei. În toată Europa, rasismul, colorismul, puterea partidelor fasciste şi neo-naziste sunt în creştere şi pun în pericol vieţile persoanelor de culoare şi ale romilor!”, au mai punctat persoanele prezente.

Redăm integral manifestul protestarilor:

,

„Vrem să trăim într-o lume în care persoanele de culoare nu sunt ucise de poliţie şi nu sunt subiectul abuzurilor poliţiei. Vrem să trăim într-o societate care îşi asumă responsabilitatea asupra secolelor de sclavie, linşărilor şi a opresiunii sistemice împotriva persoanelor de culoare.

Vrem să trăim într-o lume care luptă împotriva guvernelor şi a sistemelor opresive care permit ca aceste crime să se întâmple!
Vrem să trăim într-o societate care reflectă asupra rolului său în menţinerea acestor sisteme de opresiune.
O societate care recunoaşte că este complice acestor crime atunci când alege să nu vorbească despre ele.

O societate care se responsabilizează în a promova educaţia anti-rasistă în şcoli şi în instituţiile statului pentru a opri moştenirea transgenerationala a rasismului.
Vrem să trăim într-o societate care acţionează, şi nu stă deoparte când astfel de lucruri se întâmplă!

Doar în condiţile acestea putem fi cu adevărat liberi şi libere. Suntem solidare şi solidari cu comunitatea afro-americana! Luptele noastre comune împotriva supremaţiei albe sunt legate, însă alianţa noastră cu BLACK LIVES MATTER este dincolo de lupta noastră anti-rasistă!”, au spus  protestatarii din Bucureşti. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici