Protest la Liceul de Artă "Marin Sorescu" din Craiova: Sute de elevi au manifestat împotriva construirii unui spaţiu comercial lângă liceu

Peste 200 de elevi de la Liceul de Artă "Marin Sorescu" din Craiova au protestat, marţi, în curtea şcolii, faţă de construirea unui spaţiu comercial lângă unitatea de învăţământ, unde în urmă cu o săptămână directoarea reclama că a fost ameninţată de bărbatul care vrea să ridice imobilul.

1101 afișări
Imaginea articolului Protest la Liceul de Artă "Marin Sorescu" din Craiova: Sute de elevi au manifestat împotriva construirii unui spaţiu comercial lângă liceu

Protest la Liceul de Artă "Marin Sorescu" din Craiova: Sute de elevi au manifestat împotriva construirii unui spaţiu comercial lângă liceu (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Protestul a început în jurul orei 12.00, imediat după ce elevii care învaţă în tura de dimineaţă au terminat cursurile. Aceştia şi-au luat şevaletele, pensulele, creioanele, planşele de desen şi instrumentele muzicale şi au ieşit cu ele în curtea şcolii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Am venit cu vioara să cânt aici în curtea şcolii pentru a le trage un semnal de alarmă autorităţilor să împiedice ridicarea acelui spaţiu comercial", a spus o elevă de la secţia muzică.

Copiii mai spun că vor ajunge să înveţe afară pentru că în clase nu se vor putea ţine cursuri doar la lumină artificială.

"Vrem să învăţăm în condiţii decente. Nu este normal ca noi care suntem la pictură să fim nevoiţi să ne desfăşurăm orele la lumina becului. Noi vrem să avem lumină naturală", a spus o elevă de la secţia desen.

Protestul a fost organizat de profesori şi de elevi ai liceului, după ce un om de afaceri craiovean a început să facă demersuri pentru ridicarea unui spaţiu comercial lângă unitatea de învăţământ.

În urmă cu o săptămână, directoarea Liceului de Artă "Marin Sorescu" din Craiova a depus plângere la Poliţie, reclamând că a fost ameninţată de bărbatul respectiv, întrucât nu îl lasă să ridice spaţiul comercial.

Directoarea liceului, Lucia Vlădoiu, a făcut mai multe plângeri în instanţă care îl vizează pe bărbat, întrucât acesta vrea să construiască un spaţiu comercial cu două etaje în apropierea unităţii de învăţământ, la mică distanţă de ferestrele claselor.

"Ştim că vrea să facă tot ce-i stă în putinţă să ridice acel spaţiu comercial. Cred că este singura şcoală din România unde se întâmlă aşa ceva. Nu ne vine să credem că Primăria a putut să dea o astfel de autorizaţie. Noi vom face toate demersurile pentru a împiedica ridicarea construcţiei", a declarat, marţi, Bibica Grădinaru, profesor al liceului.

Şi liderii de sindicat li s-au alăturat profesorilor şi elevilor la protest, aceştia cerând autorităţilor să rezolve "rapid" situaţia de la Liceul de Artă "Marin Sorescu" din Craiova.

"Cerem autorităţilor să rezolve rapid această situaţie, iar Guvernului să dea o lege pentru ca terenurile şcolilor să nu mai fie retrocedate. Acesta este este motivul pentru care ne-am alăturat elevilor şi cadrelor didactice", a declarat Constantin Rada, lider de sindicat Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ Dolj.

Omul de afaceri David Serdaru a obţinut, în luna aprilie a acestui an, autorizaţia de construire a unui spaţiu comercial cu două etaje lângă liceu, dar lucrările au fost oprite în urma acţiunii intentate în instanţă de către reprezentanţii unităţii de învăţământ, care spuneau că noul imobil, afla în prezent la nivel de fundaţie, ar acoperi ferestrele atelierelor de pictură ale liceului, iar elevii vor fi nevoiţi să lucreze doar la lumină artificială.

După ce reprezentanţii liceului au reuşit să oprească ridicarea construcţiei, omul de afaceri a mers, săptămâna trecută, să vorbească cu directoarea Lucia Vlădoiu, pe care a ameninţat-o. Bărbatul a negat însă atunci acuzaţiile, precizând că a fost la directoare "să discute paşnic".

Pe numele omului de afaceri a fost întocmit dosar penal pentru ameninţare, cazul fiind anchetat de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dolj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici