Protest mut al magistraţilor clujeni, în semn de solidaritate cu omologii din Polonia. VIDEO

Zeci de judecători, procurori şi avocaţi au participat, vineri, în faţa Palatului de Justiţie din Cluj-Napoca, la un protest mut, cu robe pe braţ, de solidaritate cu protestele magistraţilor din Polonia.

570 afișări
Imaginea articolului Protest mut al magistraţilor clujeni, în semn de solidaritate cu omologii din Polonia. VIDEO

Participanţii la acţiune, judecători de la toate instanţele, procurori, dar şi avocaţi ai Baroului Cluj s-au adunat, vineri, în faţa Palatului de Justiţie din Cluj-Napoca, având afişe în limbile română, engleză şi poloneză cu mesaje precum „Ne manifestăm solidaritatea cu colegii polonezi”, „Magistraţii români susţin judecătorii şi procurorii polonezi”, „Judectorii polonezi luptă pentru independenţa lor” sau „România e solidară cu Polonia! Judecătorii polonezi militează pentru independenţa justiţiei”.

 

Judecătorul Cristi Dănileţ de la Tribunalul Cluj a declarat că toate ţările din UE sunt îngrijorate de situaţia justiţiei din Polonia.

„Este un protest mut la Cluj-Napoca al magistraţilor şi avocaţilor clujeni, cu roba pe braţe, timp de 15 minute, în semn de solidaritate a magistraţilor din Polonia. În Polonia au fost daţi afară anul trecut toţi preşedinţii de instanţe, iar membrii CSM şi-au dat demisia în semn de protest. Parlamentul a numit alţi membri ai CSM, deci în momentul de faţă totul este controlat politic în Polonia. Vorbim despre o ţară care era un exemplu în regiune şi în care, brusc, justiţia nu mai există, fiind sub control politic”, a spus Dănileţ.

La rândul său, judecătorul Mihai Ghica de la Judecătoria Cluj-Napoca a declarat că independenţa magistraţilor polonezi este afectată de deciziile luate de Parlament şi Guvern în Polonia.

”În Polonia este o situaţie mult mai gravă decât ce s-a întâmplat în ultimii ani în România. Prin măsuri legislative şi guvernamentale s-au creat pârghii de control asupra independenţei judecătorilor astfel încât s-au deschis acţiuni disciplinare împotriva acestora pentru soluţii pronunţate în dosare. Fără o independenţă a judecătorului nu se poate discuta de justiţie”, a spus Ghica.

Magistraţii din Polonia vor organiza, sâmbătă, un marş de protest la Varşovia, la care vor participa judecători din România, dar şi din alte ţări europene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici