NOU PROTEST la Pungeşti: Gardul proprietăţii Chevron, dărâmat aproape în totalitate. Un tânăr susţine că a fost agresat de jandarmi. Chevron SUSPENDĂ activităţile. Protestatarii, controlaţi corporal şi evacuaţi - FOTO

Circa 400 de persoane au protestat, sâmbătă la prânz, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui. Protestatarii au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron, fără ca forţele de ordine să poată interveni şi opri acţiunile lor. Ulterior, în zonă au sosit mai mulţi jandarmi, iar protestaterii au fost controlaţi corporal şi evacuaţi, fiind aplicate 7 amenzi şi deschise 15 dosare pentru ultraj şi port de armă albă.

3482 afișări
Imaginea articolului NOU PROTEST la Pungeşti: Gardul proprietăţii Chevron, dărâmat aproape în totalitate. Un tânăr susţine că a fost agresat de jandarmi. Chevron SUSPENDĂ activităţile. Protestatarii, controlaţi corporal şi evacuaţi - FOTO

NOU PROTEST la Pungeşti: Gardul proprietăţii companiei Chevron, dărâmat aproape în totalitate (Imagine: Theodor Istrate/Mediafax Foto)

UPDATE: Şapte amenzi şi 15 dosare de ultraj şi port de armă albă, în cazul incidentelor de la Pungeşti

Jandarmii au dus la IPJ Vaslui 22 de protestatari în urma incidentelor care au avut loc sâmbătă, la Pungeşti, dintre care 14 sunt acuzaţi de ultraj şi unul de port ilegal de armă alba, iar ceilalţi şapte au primit amenzi între 500 şi 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată.

Jandarmeria Română arată sâmbătă, într-un comunicat de presă remis agenţiei MEDIAFAX, că în localitatea Siliştea, judeţul Vaslui, un grup de persoane a distrus gardul împrejmuitor aparţinând unei societăţii private şi a avut un comportament violent asupra forţelor de ordine.

În urma acestor incidente, jandarmii au dus 22 de persoane la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, pentru stabilirea identităţii acestora şi adoptarea măsurilor legale.

Dintre cele 22 de persoane, pentru 14 s-au întocmit actele de constatare pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, faptă prevăzută şi sancţionată de Codul Penal. De asemenea, pentru o altă persoană au fost întocmite acte de constatare pentru port ilegal de armă albă, în baza Legii 61/1991 republicată.

Potrivit articolului 321 din Codul Penal, fapta persoanei care, în public, săvârşeşte acte sau gesturi, proferează cuvinte ori expresii, sau se dedă la orice alte manifestări prin care se aduce atingere bunelor moravuri sau se produce scandal public ori se tulbură, în alt mod, liniştea şi ordinea publică, se pedepseşte cu închisoare de la unu la cinci ani. Dacă prin aceste fapte s-au tulburat grav liniştea şi ordinea publică, pedeapsa este închisoarea de la doi la şapte ani.

Alte şapte persoane dintre cele 22 duse la IPJ Vaslui au fost amendate cu sume între 500 şi 5.000 de lei, pentru participare la o adunare publică nedeclarată, urmată de refuzul părăsirii acesteia la solicitarea forţelor de ordine, faptă prevăzută de articolul 26, alineatul 1, litera d) din Legea 60/1991 republicată, privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, se mai arată în comunicatul citat.

"În ceea ce priveşte faptele de natură penală, actele întocmite de către jandarmi vor fi înaintate pentru soluţionare organelor de urmărire penală competente teritorial", potrivit sursei citate.

Jandarmeria a precizat că înregistrările video şi fotografiile făcute în timpul protestului vor fi puse la dispoziţie organelor de urmărire penală, la solicitarea acestora, "pentru a se constata împrejurările săvârşirii faptelor antisociale".

În zona în care au avut loc incidentele au fost găsite mijloace pirotehnice şi incendiare, în acest moment Poliţia verificând aceste aspecte.

"Jandarmeria garantează dreptul la liberă exprimare a cetăţenilor, dar, totodată, face apel la respectarea legii şi va interveni ferm, dacă situaţia va degenera, în conformitate cu atribuţiile sale legale, pentru restabilirea ordinii şi siguranţei publice", se mai arată în comunicatul citat.

UPDATE: Protestatarii din corturile şi barăcile improvizate la Siliştea, evacuaţi de jandarmi din zonă

Jandarmii au evacuat, sâmbătă după-amiază, zona unde sunt montate corturile şi barăcile improvizate, la Pungeşti, protestatarii fiind scoşi şi îndemnaţi să părăsească perimetrul respectiv, dincolo de barajul creat de Jandarmerie de-a latul şoselei, la ieşirea din localitatea Siliştea.

Toţi protestatarii care rămăseseră în zona unde au avut loc manifestaţiile sâmbătă la prânz au fost evacuaţi de către jandarmi, după ce participanţii la protest fuseseră anunţaţi că li se vor face percheziţii corporale pe motiv că ar fi folosit obiecte pirotehnice pe timpul protestelor.

De asemenea, jandarmii au evacuat din zonă şi autoturismele aflate pe dealul din zona manifestaţiilor.

În prezent, câteva zeci de protestatari se află în localitatea Siliştea, precum şi la ieşirea din sat, o parte dintre ei fiind faţă în faţă cu cordonul de jandarmi care se află de-a latul şoselei.

UPDATE: Jandarmii au început, cu ajutorul Poliţiei, controlul corporal al protestatarilor la Pungeşti

 Jandarmii au început, sâmbătă după-amiază, cu ajutorul Poliţiei, controlul corporal al protestatarilor rămaşi în zona unde existau montate corturi şi barăci improvizate, la Siliştea-Pungeşti, după ce în jurul prânzului în zona manifestaţiilor participanţii la protest au folosit obiecte pirotehnice.

Somaţi în prealabil de către jandarmi printr-o portavoce, protestatarii au început să fie controlaţi corporal de către jandarmi, cu ajutorul poliţiştilor, chiar într-una din barăcile improvizate.

"Vă rugăm să părăsiţi zona, o parte dintre dumneavoastră au comis infracţiuni, s-au folosit materiale pirotehnice împotriva forţelor de ordine. Vă rog să vă legitimaţi, se vor face percheziţii corporale", a anunţat un ofiţer de la Jandarmerie prin intermediul unei portavoci.

O parte dintre protestatarii care s-au opus controlului corporal au fost luaţi cu forţa, pe sus, de către jandarmi şi duşi într-una din dubele Jandarmeriei.

Mulţi dintre manifestanţi au fost evacuaţi deja din zona unde au avut loc protestele, ei fiind duşi la aproximativ jumătate de kilometru distanţă, unde Jandarmeria a format un control de-a latul şoselei pentru a bloca accesul altor persoane în zona respectivă.

La ora transmiterii acestei ştiri, în zona unde sunt amplasate corturile şi barăcile improvizate se mai află aproximativ 70 de persoane.

Într-un comunicat de presă remis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX, Jandarmeria precizează că jandarmii nu au folosit în niciun moment forţa, şi nici mijloacele din dotare în timpul manifestaţiilor de sâmbătă de la Siliştea-Pungeşti şi că au acţionat pentru normalizarea situaţiei şi prevenirea oricăror fapte care ar fi putut degenera.

"Astăzi, 7 decembrie 2013, pe timpul desfăşurării unei manifestări religioase în localitatea Siliştea, judeţul Vaslui, participanţii au devenit violenţi, au aruncat cu pietre în forţele de ordine şi au distrus aproape în întregime un gard împrejmuitor apartinând unei societăţii private. Această acţiune depăşeşte cadrul legal al unei adunări publice, aşa cum reglementează Legea 60 din 1991 (republicată) privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice", se arată în comunicatul citat.

Sursa citată mai precizează că în continuare se vor adopta măsuri specifice pentru identificarea persoanelor care au săvârşit fapte ilegale, misiunea Jandarmeriei fiind de a asigura în continuare ordinea şi liniştea publică, ea recomandând cetăţenilor să respecte legea şi avertizând că va interveni dacă aceasta va fi încălcată.

UPDATE: Chevron anunţă suspendarea activităţilor pe terenul deţinut la Siliştea-Pungeşti

Compania Chevron a anunţat oficial, sâmbătă după-amiază, printr-un comunicat de presă, suspendarea activităţilor pe terenul deţinut la Siliştea-Pungeşti, din judeţul Vaslui, în urma manifestaţiilor de protest din zonă.

Potrivit comunicatului, reprezentanţii societăţii Chevron în România au anunţat că respectă dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însă acestea trebuie făcute în limitele legii.

"Chevron confirmă astăzi (n.r. - sâmbătă) suspendarea activităţilor în Siliştea-Pungeşti ca urmare a activităţilor protestatarilor. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu aprobările pe baza cărora operăm şi în siguranţă, însă acest lucru nu poate fi posibil astăzi. Respectăm dreptul lor de a-şi exprima opiniile, însăcredem că acesta trebuie exercitat în limitele legii", se arată în comunicatul de presă al companiei Chevron.

Chevron nu a menţionat, în comunicatul de presă, data la care vor fi reluate lucrările în zonă.

UPDATE: Un tânăr protestatar susţine că a fost agresat de către jandarmi, fiind dus la spital

Un tânăr din rândul protestatarilor a fost luat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, de o ambulanţă SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, după de ar fi fost agresat de către forţele de ordine.

Tânărul a acuzat dureri în piept şi susţine că ar fi fost lovit de către jandarmi. Acesta se afla pe şosea în momentul în care ar fi fost agresat de către forţele de ordine.

UPDATE: Câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii

Alţi manifestanţi s-au întins pe jos, pe şosea, în semn de nemulţumire, pentru a nu permite maşinilor respective să treacă şi să iasă din zona manifestaţiilor.

Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jandarmi şi duşi pe marginea şoselei.

La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii se îmbrâncesc cu jandarmii, care îi iau cu forţa de pe jos şi îi trag pe marginea şoselei, însă aceştia se întorc şi se întind la loc pe asfalt.

Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiaţi în momentul în care protestatarii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.

Circa 400 de persoane protestează, sâmbătă la prânz, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.

Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în ccesiune de către Chevron.

Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: "Jandermeria apără hoţia", "Jos Guvernul", "Trădătorii", "Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm".

La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite deţinute de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron.

Oamenii au început să tragă de gardurile împrejumuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.

Pănă acum, protestul a fost paşnic, însă a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre şi să dărâme gardurile proprietăţii Chevron.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici