Protest spontan: funcţionarii APIA vor să oprească lucrul din cauză că le vor scădea salariile

Funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pregătesc un protest spontan, îngrijoraţi că le vor scădea salariile atât din cauza schimbărilor din Legea salarizării, cât şi pe fondul mutării CAS, a declarat miercuri, pentru Mediafax, liderul sindical Octavian Mateescu.

621 afișări
Imaginea articolului Protest spontan: funcţionarii APIA vor să oprească lucrul din cauză că le vor scădea salariile

Protest spontan: funcţionarii APIA vor să oprească lucrul din cauză că le vor scădea salariile

„Va fi un protest spontan, nu e o acţiune sindicală, pentru că noi, sindicatele, mai ales din acest domeniu, avem interzis prin lege să facem grevă. Dar angajaţii vor opri lucrul şi vor ieşi în faţa instituţiilor vineri, între orele 9.00 şi 12.00”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu.

Potrivit acestuia, îngrijorarea salariaţilor este determinată de „scăderea cu 700 până la 1.800 de lei a salariilor”, provocată „atât prin noua grilă din Legea salarizării, cât şi prin mutarea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) de la angajator la angajat”.

„Nu am primit înştiinţări oficiale în legătură cu aceste posibile scăderi, dar ne-am uitat pe noile grile şi de acolo reiese că o să avem scăderi de 700 de lei, până la 1.800 de lei. Noi nu cerem măriri de salarii, cerem doar să se păstreze salariile actuale”, a mai spus Octavian Mateescu.

Marţi, 14 noiembrie, la sediul Ministerului Agriculturii, reprezentanţii angajaţilor APIA s-au întâlnit cu ministrul Petre Daea şi cu directorul general al Agenţiei de Plăţi, Adrian Pintea. Discuţiile au durat aproape o oră şi ministrul a fost de acord ca joi, 16 noiembrie, sau vineri, 17 noiembrie, să aibă loc o videoconferinţă cu toate Centrele Judeţene ale APIA din ţară, în care un reprezentant al Ministerului Agriculturii să le explice angajaţilor din teritoriu care va fi impactul legii salarizării asupra veniturilor pe care le vor încasa de anul viitor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici