Protestatarul încătuşat la Spotlight: Nu am fost violent / Poliţia Capitalei: A jignit agenţii

Poliţia Capitalei afirmă că protestatarul care a fost încătuşat, vineri, după ce a proiectat mesajul „Rezist” pe Palatul Regal, a adresat injurii agenţilor de Poliţie. Protestatarul se apără şi spune că nu a fost violent şi nu a fost somat înainte să fie încătuşat.

755 afișări
Imaginea articolului Protestatarul încătuşat la Spotlight: Nu am fost violent / Poliţia Capitalei: A jignit agenţii

Protestatarul încătuşat la Spotlight: Nu am fost violent / Poliţia Capitalei: A jignit agenţii

„Sancţiunea contravenţională aplicată de poliţişti din cadrul Secţiei 3, în data de 13.04.2018 este pentru încălcarea unor norme privind convieţuirea socială, ordinea şi liniştea publică, în conformitate cu prevederile Legii nr.61/1991. Sancţiunea a fost aplicată având in vedere că persoana a refuzat să se legitimeze, a adresat expresii injurioase şi prin comportament a tulburat ordinea şi liniştea publică. Politiştii care s-au deplasat la adresă au răspuns unei solicitări formulate prin sistem 112 şi aşa cum este binecunoscut, poliţiştii au obligaţia de a răspunde la orice apel de urgenţă. Primul pas într-un asemenea caz este legitimarea persoanei/persoanelor găsite în locaţia indicată în apel. În situaţia în care persoana refuză legitimarea ne aflăm în situaţia prevăzută de art.2, pct.31 din legea nr.61/1991 reprezentând contravenţie”, se arată într-un comunicat remis, luni, de Poliţia Capitalei.

De asemenea, se arată în comunicat, persoana a fost sancţionată contravenţional şi pentru faptul că ar fi adresat expresii injurioase.

„Având în vedere situaţia concretă şi faptul că persoana a refuzat să prezinte un act de identitate a fost necesară imobilizarea sa şi conducerea la secţia de poliţie, măsură aplicată în conformitate cu Legea nr.218/2002 privind organizarea si funcţionarea Poliţiei Române. (…) În cazul de faţă a fost necesară imobilizarea persoanei ţinând cont şi de caracteristica zonei şi anume o terasă exterioară de la etajul 8 al unui bloc de locuinţe, orice bruscare, orice pierdere de echilibru putând avea consecinţe deosebit de grave, pentru toţi cei prezenţi. Concluzionăm că poliţiştii au acţionat în deplină legalitate, au intervenit în urma unui apel în sistem 112 şi au aplicat măsurile în conformitate cu actele normative menţionate”, mai prcizează reprezentanţii Poliţiei Capitalei.

Protestatarul afirmă că poliţiştii au făcut un abuz şi nu trebuia să fie încătuşat.

„Nu o să-mi scot certificat medico-legal, pentru că singurul semn pe care îl am este cel de pe faţă, ce nu necesită îngrijiri medicale sau zile de spitalizare şi atunci este doar o procedură administrativă. În schimb, vom face demersuri astfel încât să ne asigurăm că vor fi traşi la răspundere cei care au acţionat greşit”, a declarat, luni, Mihai Dide, precizând că va face o plângere la superiorii agenţilor care l-au încătuşat.

Acesta a mai precizat că nu a fost violent, ci doar ironic, iar poliţiştii ar fi trebuit să ignore atitudinea lui pentru că nu a deranjat ordinea publică.

„Eu am făcut afirmaţii ironice la adresa acelui poliţist. Eu nu am spus că agentul este pedofil, eu i-am spus că îmi este frică de Poliţia Română pentru că am văzut că sunt pedofili. (...) Nu am prezentat pericol pentru respectivul agent, astfel încât să necesite încătuşarea. (...) Respectivul agent nu m-a informat nicio clipă de ce este acolo. Nu a făcut o cerere justificată de legitimare şi nu am săvârşit o contravenţie. Faptul că este poliţist nu mă obligă pe mine să scot buletinul din buzunar. Nu mi s-a propus să merg la secţie şi nu am fost somat şi am refuzat încătuşarea”, a mai precizat Mihai Dide, preşedinte al Asociaţiei Evoluţie în Instituţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici