PROTESTE în ţară faţă de proiectul Roşia Montană: Mii de persoane s-au adunat la Cluj şi Abrud - FOTO

Peste o mie de persoane protestează, duminică seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, faţă de proiectul de la Roşia Montană, manifestanţii scandând "Nu cedăm, nu capitulăm" şi "Pungeşti-Roşia, vine revoluţia. Proteste au loc şi în localitatea Abrud.

1138 afișări
Imaginea articolului PROTESTE în ţară faţă de proiectul Roşia Montană: Mii de persoane s-au adunat la Cluj şi Abrud - FOTO

Proteste în ţară faţă de proiectul Roşia Montană: Mii de persoane protestează la Cluj şi Abrud

UPDATE Traficul în faţa Prefecturii Cluj, deblocat în urma negocierilor dintre jandarmi şi protestatari

Traficul rutier în faţa Prefecturii Cluj, blocat, duminică seară, de protestatarii faţă de proiectul de la Roşia Montană, a fost deblocat, în urma negocierilor dintre jandarmi şi manifestanţi.

Jandarmii i-au somat pe protestatarii care au blocat traficul, duminică seară, în faţa Prefecturii Cluj să părăsească partea carosabilă, avertizând că vor folosi forţa deoarece acţiunea manifestanţilor este ilegală.

În zona Prefecturii Cluj au fost aduşi câteva zeci de scutieri şi jandarmi, aceştia fiind pregătiţi să intervină în forţă pentru deblocarea traficului.

Un negociator din partea jandarmilor a discutat cu protestatarii şi i-a convins să deblocheze traficul şi să părăsească zona din faţa Prefecturii. În timpul negocierilor s-a scandat "Fără violenţă", "Nu cedăm, nu capitulăm", "Ruşine să vă fie", "Jandarmeria apară hoţia".

Traficul rutier în faţa Prefecturii a fost reluat după aproximativ o oră şi jumătate, iar la ora transmiterii acestei ştiri câteva zeci de protestatari au plecat în Piaţa Avram Iancu, unde continuă protestul.

UPDATE Câteva sute de protestatari au blocat traficul în faţa Prefecturii Cluj

Câteva sute de protestatari faţă de proiectul de la Roşia Montană au blocat traficul, duminică seară, în faţa Prefecturii Cluj, unde un grup de instrumentişti ai Filarmonicii Transilvania, Operei Române şi Operei Maghiare s-a alăturat acţiunii şi susţin un spectacol, o parte din manifestanţi dansând.

Protestatarii au ajuns în faţa Prefecturii Cluj, venind în marş, după ce au trecut pe la Gară şi prin Piaţa Mihai Viteazu, scandând "Jos Guvernul", "Veniţi cu noi", "Strada e a noastră, cianura e a voastră", "Aurul moţilor, nu al hoţilor", "Nu cedăm, nu capitulăm"..

Ajunşi în faţa Prefecturii, manifestanţii, al căror număr a mai scăzut, rămânând câteva sute, au blocat traficul rutier, iar un grup de instrumentişti ai Filarmonicii Transilvania, Operei Române şi Operei Maghiare din Cluj-Napoca s-au alăturat acţiunii şi susţin un spectacol. Ei au cântat imnul naţional, dar şi piese de muzică populară şi din repertoriul internaţional.

O parte dintre manifestanţi au început să danseze, iar alţii s-au aşezat pe carosabil.

UPDATE Protestatarii de la Cluj-Napoca au blocat traficul în centrul oraşului; nu sunt însoţiţi de jandarmi

Cele peste o mie de persoane care protestează, la Cluj-Napoca, faţă de proiectul de la Roşia Montană, au blocat traficul rutier în centrul oraşului, iar manifestanţii nu mai sunt însoţiţi de jandarmi, ci doar de poliţişti.

După ce au protestat aproximativ două ore în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, manifestanţii au pornit într-un marş spre gară, scandând "Noi nu suntem o naţie de sclavi", "S-a dat şpagă barosană pentru Roşia Montană" şi "Vrem natură, nu cianură".

Protestatarii de la Cluj-Napoca au blocat traficul în centrul oraşului; nu sunt însoţiţi de jandarmi

Protestatarii au blocat traficul rutier în Piaţa Unirii şi pe Bulevardul Regele Ferdinand din centrul oraşului, iar aceştia nu mai sunt însoţiţi de jandarmi, ci doar de poliţişti şi de agenţi de la Poliţia Rutieră, care deviază traficul pe şosele laterale.

Jandarmii i-au supravegheat pe manifestanţi pe parcursul acţiunii din Piaţa Unirii. Reprezentanţii foreţelor de ordine au spus că au primit ordine să nu-i însoţească pe protestatari şi la marşul prin oraş.

Protestatarii s-au adunat, duminică, în jurul orei 17.00, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, având pancarte pe care scrie "Române, acum ori niciodată, croieşte-ţi altă soartă", "Vrem natură, nu cianură", "Barbu, mercenarul Goldului împotriva patrimoniului".

De asemenea, ei scadează "Fără violenţă", "Uniţi, salvăm Roşia Montană", "Demisia", "Nu cedăm, nu capitulăm", "Pungeşti-Roşia vine revoluţia".

Unul dintre participanţii la protest a citit "proclamaţia" de la Cîmpeni, de sămbătă, şi a criticat declaraţiile premierului Victor Ponta referitoare la "linia roşie" care ar fi depăşită la anumite proteste.

La ora transmiterii acestei ştiri, manifestanţii urmează să plece în marş, spre gară.

Proteste similare au loc, duminică seară, şi la Bucureşti şi Abrud.

Câteva sute de persoane, la proteste pro şi contra proiectului de la Roşia Montană, la Abrud

Câteva sute de persoane participă, duminică, la Abrud, la două proteste privind proiectul de la Roşia Montană, unul organizat de susţinătorii exploatării miniere, iar altul de opozanţii acesteia, la un moment dat fiind necesară intervenţia jandarmilor pentru ca manifestanţii să nu se întâlnească.

Peste 200 de oameni, opozanţi ai proiectului minier de la Roşia Montană, s-au adunat, duminică, în jurul orei 16.00, în faţa Primăriei Abrud, aceştia manifestându-se zgomotos, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Protestatarii scandează lozinci precum "Uniţi salvăm Roşia Montană/Uniţi salvăm Munţii Apuseni", "Afară, afară cu RMGC din ţară" sau "Nu corporaţia face legislaţia", iar unii dintre ei au afişat pancarte cu mesaje precum "Asta-i Ţara Moţilor, nu e ţara hoţilor", "Cu orice preţ, cu orice rană, noi salvăm Roşia Montană", "Jos labele de pe aurul Apusenilor" sau "Moţii nu vor cianură".

La o distanţă de câteva sute de metri distanţă de zona în care protestează opozanţii proiectului de la Roşia Montană, peste 250 de persoane participă la o acţiune de susţinere a exploatării miniere.

Oamenii, localnici din Roşia Montană şi din alte localităţi din Apuseni, dar şi angajaţi ai companiei miniere Roşia Montană Gold Corporation, s-au adunat în centrul oraşului, tot în jurul orei 16.00, apoi au pornit într-un marş spre intrarea în localitatea Roşia Montană, aflată la o distanţă de câţiva kilometri de Abrud.

În timpul marşului, susţinătorii proiectului minier au încercat să se apropie de zona în care protestează opozanţii acestuia, fiind necesară intervenţia jandarmilor, care au format un cordon şi au blocat o stradă.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Alba, Cosmin Jurcoveţ, a spus că protestul susţinătorilor proiectului de la Roşia Montană era autorizat până la ora 17.00, însă aceştia continuă acţiunea plecând în marş.

Jurcoveţ a precizat că jandarmii au intervenit pentru a forma un cordon de ordine prin care au împiedicat protestatarii pro Roşia Montană să se întâlnească cu opozanţii.

Potrivit sursei citate, Jandarmeria Alba nu a dat până acum nicio manedă, însă ar putea sabţiona organizatorii mitingului de susţinere pentru că nu au respectat condiţiile legale din autorizaţia primită pentru organizarea protestului.

"Nu au existat violenţe sau incidente, iar participanţii la cele două adunări publice nu s-au întâlnit", a mai spus Jurcoveţ.

La ora transmiterii acestei ştiri, susţinătorii proiectului de la Roşia montană îşi continuă marşul spre Roşia Montană, supravegheaţi de jandarmi, în timp ce opozanţii au rămas în centrul Abrudului unde se manifestă zgomotos, scandând lozinci împotriva proiectului şi cântând melodii patriotice.

Mitingul opozanţilor proiectului minier de la Roşia Montană este autorizat până la ora 21.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici