PROTESTE la Suceava: Peste 200 de comercianţi au ieşit din nou în stradă cerând redeschiderea Bazarului închis de ISU

Peste 200 de comercianţi din Bazarul din Suceava, închis de luni din cauză că nu respectă normele ISU, au protestat, joi, la Prefectura Suceava şi la Consiliul Judeţean, cerând redeschiderea centrului comercial şi reclamând că există interese ca acesta să fie închis în preajma sărbătorilor de iarnă.

2555 afișări
Imaginea articolului PROTESTE la Suceava: Peste 200 de comercianţi au ieşit din nou în stradă cerând redeschiderea Bazarului închis de ISU

PROTESTE la Suceava: Peste 200 de comercianţi au ieşit din nou în stradă cerând redeschiderea bazarului închis de ISU (Imagine: Cristi Cimpoes/ Arhiva Mediafax Foto)

Aproximativ o sută dintre protestatari au fost primiţi de vicepreşedintele CJ Suceava Ilie Niţă, iar o delegaţie de cinci protestatari a discutat cu prefectul Constantin Harasim, în timp ce alţi circa o sută de protestatari au rămas în afara Palatului Administrativ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Comercianţii din bazar i-au spus vicepreşedintelui CJ Suceava că afacerile lor sunt afectate puternic de decizia de închidere a centrului comercial, mai ales că este înaintea sărbătorilor de iarnă şi că s-au aprovizionat cu mărfuri specifice, pe care nu le vor mai putea vinde, şi au acuzat interese ascunse ca bazarul să fie închis în această perioadă.

Alţi comercianţi au spus că funcţionează de multă vreme în acest centru comercial şi au plătit taxe şi impozite, dar şi chirii lunare de circa 10 dolari/metru pătrat, iar peste noapte s-a decis să li se închidă afacerile din motive care nu ţin de ei.

Mai mult, aceştia au acuzat că Primăria Suceava a încheiat contracte pentru aplasarea de chioşcuri în zone din bazar care acum trebuie eliberate pentru realizarea căilor de acces ale echipelor de pompieri, iar acum Primăria le cere comercianţilor care au chioşcuri în alte zone să îi convingă pe cei care trebuie să se mute, generând astfel conflicte între comercianţi.

Ei au relatat că, în cursul zilei de miercuri, în urma unui asemenea conflict unei femei i s-a făcut rău, iar echipajul de pe ambulanţa care a sosit a fost nevoit să sară gardul în bazar pentru că nu s-a acceptat deschiderea porţilor pentru intrarea ambulanţei.

"A contat mai mult un sigiliu decât viaţa unui om", a spus unul dintre comercianţi, care a adăugat că jandarmii au ajuns înaintea ambulanţei pentru a se asigura că nu se deschide poarta bazarului.

Vicepreşedintele CJ Suceava Ilie Niţă a spus că înţelege toate problemele comercianţilor şi că le va asigura sprijinul necesar, dar, când a fost întrebat în ce constă acesta, nu a putut răspunde.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat, după întâlnirea cu reprezentanţii comercianţilor, că va trasmite "o scrisoare de fermitate" primarului Ion Lungu, în care îi va cere ca în două săptămâni să rezolve toate problemele semnalate de ISU Suceava în bazar, astfel încât acesta să se redeschidă.

El a recunoscut că, vineri, a participat, la sediul ISU Suceava, la o şedinţă la care a fost prezent şi primarul Ion Lungu şi în care s-a luat decizia închiderii, de luni, a bazarului.

Harasim a spus că atunci primarul şi-ar fi asumat că toate problemele vor fi rezolvate în termen de două săptămâni şi că îi cere să se ţină de cuvânt.

El a afirmat că nu a convocat o şedinţă a Comisiei de Dialog Social care să ia decizii în această privinţă din cauză că timpul era "prea în scurt" şi că a preferat să facă actualul demers faţă de primar, în calitatea sa de prefect.

Harasim a subliniat că, pe lângă faptul că este un centru cu 1.800 de comercianţi, acest bazar este şi o zonă de protecţie socială, în condiţiile în care mulţi dintre cei care şi-au pierdut locurile de muncă au găsit de lucru în bazar.

O mare parte dintre comercianţii protestatari au constatat că instituţiile judeţene nu au atribuţii privind soluţionarea problemei lor şi că singurul care o poate rezolva este primarul, în condiţiile în care bazarul este proprietatea municipalităţii.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, după închiderea bazarului, că nu poate oferi un termen când acesta se va redeschide, dar că va acţiona "cu celeritate" ca situaţiile semnalate de ISU să fie rezolvate.

Bazarul din Suceava a fost închis, luni, în urma verificărilor făcute de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), întrucât nu respecta normele de pază şi siguranţă la incendii, şi ar urma să fie redeschis după ce vor fi îndeplinite mai multe obiective pe care ISU le-a transmis Primăriei.

Şeful ISU Suceava, generalul Ion Burlui, declara că activitatea din Bazarul din Suceava a fost suspendată după controlul de luni dimineaţă şi că acest centru va fi redeschis după ce vor fi respectate normele impuse.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, declara că nu este o surpriză, menţionând că i-a atenţionat pe comercianţi că se va ajunge în această situaţie.

Lungu spunea că ISU Suceava a impus Primăriei să soluţioneze mai multe probleme, principala fiind legată de asigurarea căilor de acces pentru maşinile de pompieri şi funcţionarea hidranţilor.

Totodată, trebuie să fie făcute mai multe exerciţii de intervenţie la incendiu şi folosirea hidranţilor, refacerea unor instalaţii electrice care sunt improvizate, dar şi delimitarea bazarului municipalităţii de partea privată a centrului comercial.

Edilul explica faptul că aproximativ 150-200 de chioşcuri ar urma să fie mutate şi că speră că proprietarii lor vor înţelege această situaţie şi vor accepta mutarea, menţionând că o parte dintre ei şi-au exprimat deja acordul.

În prezent, în bazar sunt aproximativ 1.800 de comercianţi.

Marţi, peste 300 de comercianţi din bazar au protestat, blocând temporar un sens giratoriu din zonă. Ei au solicitat ca măcar o parte din centrul comercial să rămână deschisă, până când se vor amenaja aleile de acces, şi au cerut demisia primarului Sucevei, Ion Lungu, pentru că s-a ajuns în această situaţie.

Acolo a ajuns şi primarul Ion Lungu, care le-a explicat protestatarilor că nu a existat altă soluţie decât suspendarea activităţii bazarului până la intrarea în legalitate şi obţinerea avizului de la ISU Suceava.

Săptămâna trecută, primarul Sucevei, Ion Lungu, declara, într-o conferinţă de presă, că, în cazul respectării normelor de intervenţie şi stingere a incendiilor, "o problemă mare" este legată de bazarul din municipiu, care nu are autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, şi avertiza că există riscul închiderii acestui centru comercial.

Reprezentanţii ISU Suceava solicitau, de anul trecut, mutarea chioşcurilor din bazar pentru asigurarea traseelor maşinilor de pompieri în cazul unor situaţii de urgenţă.

În ianuarie 2009, un incendiu puternic a afectat zeci de chioşcuri din bazarul sucevean, iar pentru stingerea focului au intervenit pompieri militari din Suceava, Fălticeni, Rădăuţi şi Siret.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici