Proteste sindicale în oraşe ale Transilvaniei şi Moldovei

Mii de sindicalişti din mai multe oraşe din Transilvania au pichetat sediile prefecturilor, nemulţumiţi în special de salariul minim pe 2008, iar unii protestatari s-au manifestat folosind trompete, fluiere şi sirene, la Sfântu Gheorghe având loc chiar "o discotecă a confederaţiilor sindicale".

2 afișări
Imaginea articolului Proteste sindicale în oraşe ale Transilvaniei şi Moldovei

Imagine din arhiva MEDIAFAX FOTO

Peste 200 de sindicalişti din cele cinci confederaţii sindicale au protestat, miercuri, în faţa Prefecturii Cluj, cerând acordarea salariului minim de 540 de lei de la 1 ianuarie 2008, în caz contrar urmând să se ajungă la grevă generală.

Sindicaliştii au fluierat sub geamurile Prefecturii şi au purtat pancarte pe care scria „Arestaţi motociclistul”, „Respectaţi acordul CES”, „Salariul minim 540”. Ei au scandat „Jos mafioţii”, „Moş Crăciun, Moş Crăciun, vrem Guvern mai bun” şi „Moş Crăciun noi te iubim, arestează-l pe Călin”.

Liderul Sindicatului Cartel „Alfa Cluj”, Grigore Pop, a declarat că sindicaliştii clujeni sunt împotriva Guvernului României şi solicită ca salariul minim garantat să fie de 540 de lei şi să fie acordat de la 1 ianuarie 2008, nu de la 1 iulie 2008. El a contestat şi protocolul semnat în 10 decembrie între Guvern şi sindicate.

Pichetarea a fost organizată de CNSLR Frăţia, Cartel „Alfa”, BNS, CSDR şi Confederaţia „Meridian”.

La Arad, s-au adunat în jur de o sută de sindicalişti în faţa Prefecturii Arad, reprezentând zece sindicate naţionale şi locale. Protestatarii au purtat pancarte cu numele sindicatelor pe care le reprezintă fără a scanda ceva, manifestaţii fiind paşnici.

La Deva, aproximativ 200 de persoane de la Liga Sindicatelor Miniere din Valea Jiului, Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România - Frăţia, şi Confederaţia Naţională Sindicală "Cartel Alfa" s-au adunat, miercuri, în faţa Prefecturii. Sindicaliştii au scandat "Vrem salariu minim bun ca să mai votăm de-acum". Mai mulţi participanţi la pichet au lavut la ei trompete, fluiere, şi au strigat "Să se trezească Guvernul, să se trezească Prefectura".

La Sibiu, aproximativ o sută de sindicalişti s-au strâns la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde este sediul Cartel Alfa, după care au pornit spre Prefectura Sibiu.

La Timişoara, aproape o sută de persoane înscrise în sindicatele Cartel Alfa, BNS, CNSRL Fraţia, CSDR şi CNS Meridian au protestat în faţa Prefecturii Timiş, fiind nemulţumite de valoarea salariului minim propus pe 2008, de Legea bugetului pe anul 2008, precum şi de una dintre iniţiativele Ministrului Muncii, Paul Păcuraru. Liderul de sindicat din Primăria Timişoara, Tiberiu Negrei, a declarat, marţi, că din cauza iniţiativei ministrului Muncii referitoare la modificarea articolului 12 din legea 130 din 1996 ar putea fi afectate contractele de muncă încheiate în administraţiile locale.

La Oradea, la pichetul din faţa Prefecturiii au participat aproximativ 70 de sindicalişti.

La Alba Iulia, circa 60 de sindicalişti au protestat în faţa Prefecturii aceştia manifestându-se zgomotos, cu sirene şi fluiere.

La Sfântu Gheorghe, s-au adunat în jur de o sută de sindicalişti care au organizat o "discotecă a confederaţiilor sindicale", pichetul desfăşurându-se cu muzică.

Aproximativ 60 de sindicalişti, membri ai CNSLR-Frăţia, BNS, Cartel Alfa şi Meridian, au pichetat, miercuri, Prefectura Satu Mare, nemulţumiţi de valoarea salariului minim şi de modificarea contractului colectiv de muncă. Sindicaliştii au început protestul la ora 11.00 şi au citit principalele revendicări, înmânând apoi lista cu solicitări subprefectului Octavian Lazin. Reprezentanţii Prefecturii le-au oferit protestatarilor ceai fierbinte, având în vedere că vremea este destul de rece.

La Bistriţa, peste o sută de sindicalişti din Confederaţia Naţională Cartel Alfa, BNS şi CNSLR Frăţia au pichetat, miercuri, timp de o oră sediul Prefecturii, printre protestatari numărându-se şi minerii de al Exploatarea Rodna care lucrează la închiderea minei.

În Transilvania, au avut loc proteste similare şi în judeţele Mureş, Sălaj şi Maramureş.

Peste 100 de sindicalişti de la confederaţiile sindicale din învăţământ, transport public, şi din sindicatul pensionarilor au pichetat, miercuri, Prefectura Vrancea, protestând faţă de Legea Bugetului de stat pe anul 2008, acţiuni similare având loc şi în judeţele Neamţ şi Suceava.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici