Protocol de colaborare între forţele aeriene militare ale României şi ale R. Moldova

Miniştrii român şi moldovean ai Apărării au semnat, luni, un protocol de colaborare între forţele aeriene militare ale celor două ţări, care vizează infomarea reciprocă despre zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian din apropierea frontierei dintre cele două state şi schimbul de date radar.

313 afişări
Imaginea articolului Protocol de colaborare între forţele aeriene militare ale României şi ale R. Moldova

Protocol de colaborare între forţele aeriene militare ale României şi ale R. Moldova (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Ministrul român al Apărării, Gabriel Oprea, s-a întâlnit luni,la sediul MApN, cu ministrul Apărării al Republicii Moldova,Vitalie Marinuţa, aflat în vizită oficială de două zile în Româniaîmpreună cu o delegaţie militară, informează un comunicat MApN.

Cei doi miniştri au semnat Protocolul de colaborareîntre Forţele Aeriene ale României şi Forţele Aeriene Militare aleRepublicii Moldova.

Potrivit MApN, semnarea protocolului oferă cadrul legal necesardezvoltării colaborării în domenii ce vizează: infomarea reciprocădespre zborurile aeronavelor militare în spaţiul aerian dinapropierea frontierei dintre cele două state, schimbul de dateradar cu privire la situaţia aeriană, acordarea reciprocă de ajutorechipajelor aeronavelor militare aflate în pericol în spaţiulaerian din apropierea frontierei şi participarea la activităţicomune.

Ministrul Gabriel Oprea a apreciat că există premisele pentrureconstruirea unei legături durabile bazate pe încredere,solidaritate şi năzuinţe comune, după o perioadă în care relaţiilede cooperare bilaterală au fost puse la încercare.

"Ne exprimăm solidaritatea faţă de Republica Moldova şiadmiraţia faţă de poporul moldovean care a reuşit să realizeze oserie de transformări democratice pe parcursul anului 2009.Progresele făcute de noul guvern moldovean în timpul scurt de lapreluarea conducerii ne oferă garanţia pentru ancorarea europeană aRepublicii Moldova şi speranţa în ireversibilitatea parcursului săudemocratic", a spus Oprea, potrivit MApN.

În cadrul convorbirilor oficiale au fost abordate subiecteprivind relansarea relaţiilor militare bilaterale şi identificareade noi modalităţi de întărire şi diversificare a acestora.

S-a discutat, de asemenea, despre asistenţa acordată de Româniaîn domeniul învăţământului militar, concretizată prin faptul că, înanul academic 2009-2010, un număr de 37 de studenţi din RepublicaMoldova frecventează diferite cursuri în instituţii militare deînvăţământ din România, se arată în comunicatul MApN.

Conform sursei citate, ministrul moldovean al Apărării aapreciat drept necesare aprofundarea, pe viitor, a relaţiilormilitare bilaterale şi dezvoltarea acestora.

"Este foarte important pentru noi că ne putem pregăti militariicât mai bine, în instituţii de învăţământ din România, în domeniipe care învăţământul nostru militar nu le acoperă. Faptul că vorbimaceeaşi limbă face ca instruirea lor să fie mult mai uşoară şi maieficientă decât în alte state partenere", a subliniat ministrulmoldovean.

Referitor la propunerea partenerului din RepublicaMoldova de creare a unui batalion mixt, cele două părţi au apreciatcă iniţiativa ar putea constitui un sprijin real în îmbunătăţirearelaţiilor dintre cele două state şi au agreat faptul că estenecesară o analiză aprofundată a elementelor practice care săpermită punerea sa în aplicare.

"Salutăm propunerea dumneavoastră de constituire a unui batalionmixt româno-moldovean, mai ales că Armata României a acumulat oexperienţă valoroasă în acest domeniu prin activităţile desfăşurateîn cadrul batalionului mixt româno-ungar şi al batalionuluimultinaţional de geniu româno - ungaro - slovaco - ucrainean«Tisa»", a declarat Gabriel Oprea.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici